Els museus de Barcelona 'esperen' la gent gran

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El Museu Nacional d’Art de Catalunya és un dels museus que participen en aquest cicle. Font: Llicència CC
El Museu Nacional d’Art de Catalunya és un dels museus que participen en aquest cicle. Font: Llicència CC
Un dels objectius és que les persones grans vegin que els museus també són espais per a ells on aprendre, passar-s'ho bé i socialitzar amb altres persones. Font: Llicència CC
Un dels objectius és que les persones grans vegin que els museus també són espais per a ells on aprendre, passar-s'ho bé i socialitzar amb altres persones. Font: Llicència CC
Des del Museu Marítim de Barcelona, equipament col·laborador del RavalEstiuEducatiu, valoren positivament un projecte que vol contribuir a l'aprenentatge dels i les participants a partir del treball per competències. Font: Carlos Faneca
El Museu Marítim també participa en aquesta iniciativa. Font: Carlos Faneca

Els museus de Barcelona 'esperen' la gent gran

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa de la Taula de treball de Museus i Accessibilitat preten connectar aquests espais amb les persones usuàries del Servei VinclesBCN i dels Casals i Espais de Gent Gran de diversos districtes de la ciutat.

Sovint els museus, erròniament, són vists com a espais elitistes, on només tenen cabuda aquelles persones que gaudeixen d'un alt grau de coneixement sobre l'art en totes les seves variants. Per tal de dissipar aquesta idea, que clarament allunya a alguns col·lectius d'aquests espais, la Taula de treball de Museus i Accessibilitat ha impulsat el cicle 'Els museus t'esperen', una iniciativa amb la qual els museus de Barcelona fan una crida a les persones grans per fer-les partícips de les seves activitats.

La iniciativa, que ja s'ha iniciat a la capital catalana, s'adreça a la gent gran usuària del Servei VinclesBCN, de l'Ajuntament de Barcelona, i dels Casals i Espais de Gent Gran dels districtes Sarrià-Sant Gervasi i l'Eixample de Barcelona. Sempre amb la idea que la cultura sigui accessible per a tothom, 'Els museus t'esperen' pretén connectar els museus amb la gent gran de la ciutat i mostrar que són espais que també poden gaudir, on es pot aprendre, passar-s'ho bé i socialitzar amb altres persones.

El cicle 'Els museus t'esperen' estarà actiu fins al 6 de juliol de 2022 i, tal com assenyalen des de la regidoria d'Infància, Joventut i Persones Grans, garantirà l’accés als museus de les persones grans que participen en els casals de la ciutat esmentats, seguint així amb la política de promoció cultural oberta i transversal que des de fa molts anys defensa la ciutat de Barcelona.

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, destaca la importància del desenvolupament de mesures proactives per tal d'acostar la cultura a les persones grans. "Els museus de Barcelona fan esforços per obrir-se a la ciutat i, com fem amb l’Apropa cultura, hem de ser capaços d’acostar-nos encara més, facilitar a la gent gran l'accés a la cultura i que tinguin aquesta possibilitat damunt la taula", explica el regidor.

Al cicle hi participen divuit museus, nou d'ells a diversos punts de la ciutat, i nou més es troben fora d'ella. Entre els museus participants es troba el Recinte Modernista Sant Pau, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Marítim, l’Olímpic, el de Ciències Naturals, les fundacions Joan Miró, Antoni Tàpies i Suñol i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. D'altra banda, també estaran disponibles al cicle quatre exposicions itinerants de la Xarxa de Museus Locals (XML) de la Diputació de Barcelona.

Un cicle híbrid

'Els museus t'esperen' és el segon cicle d'aquest tipus que impulsa la Taula de treball de Museus i Accessibilitat conjuntament amb el Departament de Promoció de Persones Grans de l'Ajuntament de Barcelona i el Servei de Museus de la Generalitat. La primera edició de cicles de visites als museus es va encetar entre el març i el juny de 2021, amb 'Els museus et visiten', un projecte que es va desenvolupar totalment en línia i que va portar els museus en un format virtual als casals de la ciutat.

"Vam rebre molt bones respostes d''Els museus et visiten', els usuaris i usuàries ens ho han agraït moltíssim", valora Riera, que explica que són projectes que trenquen rutines i permeten fer activitats diferents, quelcom que, en context de pandèmia, s'ha de posar molt en valor. "Esperem que la nova experiència també tingui la mateixa resposta favorable. En la situació que estem avui, la ciutat bull, té moltes ganes de fer coses, té moltes ganes de reactivar-se i de tornar a sortir al carrer", explica.

El format del primer cicle s'explica pel context que es vivia aleshores, àmpliament condicionat per la pandèmia de la covid-19. La finalitat d'aquest era ajudar a combatre el sentiment de soledat de les persones grans mitjançant activitats culturals i de benestar des de casa. Enguany, però, 'Els museus t'esperen' tindrà un format híbrid, combinant visites en línia, que seran gratuïtes, i les resencials, que tindran un cost reduït que oscil·larà entre un i cinc euros.

Afegeix un comentari nou