Els Premis Ateneus reconeixen la creativitat, l'originalitat, la qualitat i l'esforç del món associatiu
Comparteix
Els 33ens premis de la Federació d'Ateneus de Catalunya guardonen projectes del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar, l’Ateneu Barcelonès, Núria Social, Teatre de la Peni i l’Associació d’Agitació Cultural La Baula.
Des del 1989, la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) entrega els Premis Ateneus, uns guardons que tenen com a objectiu reconèixer la creativitat, l'originalitat, la qualitat i l'esforç de les associacions culturals catalanes, però també de persones i empreses que promouen la cultura i l’associacionisme cultural al nostre país. Enguany, s'ha celebrat la 33a edició dels Premis Ateneus, que han guardonat diversos projectes en cinc categories diferents, a més del Premi Honorífic a l’Acadèmia del Cinema Català.
La gala, conduïda pel Mag Lari, es va dur a terme al Disseny Hub de Barcelona i va comptar amb la presència de diverses personalitats, entre les quals es trobaven la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya.
@AdelMoya8, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural: “Els #PremisAteneus són un reconeixement a les propostes innovadores, a les entitats més antigues i als projectes joves. Un equilibri del tot indispensable que feu possible els ateneus.” pic.twitter.com/SF8AveQ4AZ
— Federació d'Ateneus (@AteneusCat) December 20, 2022
Entre els guardons, destaca el primer premi a la 'Creativitat artística', que es va donar al projecte 'The Pastorets, el musical', del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar. Es tracta d'una representació innovadora i moderna de l'espectacle nadalenc, amb l'adaptació de tretze peces populars d'artistes d'arreu del món, i que alhora respecta l'obra original de Josep Maria Folch i Torres. Tal com assenyalen des de la federació, les funcions han aconseguit "una gran implicació de la massa social, i una destacada repercussió i èxit de públic", afirmen.
L'obra de Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar, que trenta-cinc actors i actrius de l’Escola de Teatre i la Companyia del centre desenvolupen a ritme d'Abba, Lady Gaga o el 'Bella Ciao', comptarà amb vuit funcions del 23 de desembre al 15 de gener, a l'ateneu del municipi del Maresme. Com a curiositat, l’Escola de Teatre del centre ja va guanyar el Premi Ateneu 2009 pel musical 'El país de mai més'.
D'altra banda, l'Ateneu Barcelonès va ser reconegut amb el guardó 'Jove, proposa!' per la iniciativa 'Cafè Continental'. Aquest projecte, adreçat a persones d'entre 18 i 30 anys, s'ha convertit en un punt de trobada cultural "obert, interdisciplinari i transversal de les joves de Barcelona". Amb aquesta acció de periodicitat setmanal, que compta amb la presència d'expertes segons la temàtica tractada, l'ateneu recupera les tertúlies històriques de l'ateneu, i alhora reforça el relleu generacional de la seva base social.
L'Associació Núria Social d'Olot ha rebut el premi 'Treball en xarxa' pel projecte 'L'ull viu, cinema social al Núria'. Es tracta d'un cicle de cinema social, dut a terme en col·laboració amb el Terra Gollut Film Festival i altres entitats, que proposa la projecció de peces audiovisuals, però també la generació d'espais de "trobada i de posar a debat temes que s’estan treballant des del mateix territori mitjançant l’experiència audiovisual i el cinefòrum posterior".
'La Peni...cal!', un projecte del Teatre la Peni de Molins de Rei, va rebre el premi a la 'Comunicació Associativa'. Amb aquest guardó es reconeix la modernització i renovació de l'ateneu a través del projecte de comunicació que ha permès teixir aliances locals i, alhora, cercant el suport d'artistes d'abast nacional. Finalment, l'Associació d'Agitació Cultural de Ponent La Baula, de Lleida, va ser premiada amb el guardó 'Foment de la participació', pel cicle 'Memòria 2N'.
El 2% del pressupost
Una de les reivindicacions més escoltades en els darrers anys des de l'àmbit cultural és la demanda que el 2% del pressupost total del Govern es destini a la cultura. Durant la gala, aprofitant la presència a l'acte membres de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, a més d'Adelaida Moya, el president de la FAC, Pep Morella, va tenir unes paraules per aquesta situació, ara que s'apropa l'arriba d'un nou any
Sobre aquest 2% reclamat, va dir que és "un pressupost amb el qual ens agradaria comptar des de principis d'any per poder tirar endavant projectes tan necessaris com la rehabilitació dels nostres ateneus, ja que molts d'ells són autèntiques joies arquitectòniques, però comencen a tenir problemes, tant constructius com de manteniment o de compliment de les noves normatives, i necessitem el suport de l'Administració per poder continuar treballant per la cultura d'arrel", va afirmar.
La plataforma Actua Cultura, que està formada per representants de diferents sectors de la cultura, és l'organització que tracta de vehicular les reclamacions, referides a aquest aspecte, de tot el món cultural.
El @govern dedicarà l’1,5% del pressupost del 2023 a la cultura
— Cultura (@cultura_cat) December 7, 2022
Consellera @natalia_garriga “La proposta de pressupost de @cultura_cat per al 2023 preveu un increment de 100 M€ i arribaríem a l’1,5%, en el camí cap al 2% que estem fent en diàleg constant amb el sector” pic.twitter.com/9SoHcNzyDT
En les darreres setmanes, membres de la plataforma s'han reunit amb el President, Pere Aragonès, i les conselleries de Cultura i Economia i Hisenda. La voluntat és la de poder arribar a aquestes xifres al final de la legislatura. Fins aleshores, i a curt termini, es pretén augmentar la partida en 100 milions d'euros, el que suposaria l'1,5% del total del pressupost.
Afegeix un nou comentari