Jesús Bone: "Les associacions de caire tradicional i cultural sempre tenim el repte d'aconseguir el relleu generacional"

Ravalnet
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Jesús Bone: "Les associacions de caire tradicional i cultural sempre tenim el repte d'aconseguir el relleu generacional"

Ravalnet

Resum: 

El Jesús, que forma part de l'Associació de Pessebristes de Mataró, ens explica la tasca de la seva entitat en relació a aquesta tradició artística del Nadal.

Quina és la missió de la vostra associació?

La nostra missió és la difusió i propagació del pessebre. Avui dia el pessebre ha transcendit d'un fet religiós fins a convertir-se en una tradició, un art i un component cultural dels nostres dies. Per tant, intentem mantenir una de les tradicions que són pròpies del nostre país.

Quan es va crear l'entitat i quines van ser les motivacions per fer-ho?

La nostra entitat es va constituir a l'any 1935 amb l'objectiu de promoure el concurs públic de pessebres de la ciutat de Mataró, que enguany compleix la seva 87ena edició.

Quantes persones participants o voluntàries teniu ara?

Actualment tenim una cinquantena de persones voluntàries en actiu, cadascuna aportant les seves habilitats, moltes d'elles aconseguides durant la seva vida laboral i que anem aplicant als diorames i pessebres que fem.

Entenem que quan s'apropen les dates nadalenques és quan esteu més actius. Però, quines coses feu al llarg de l'any?

Durant l'any anem preparant els diorames que s'exposaran en el proper cicle nadalenc. També tenim molt d’interès en promoure l'escola de pessebrisme, gratuïta i per a totes les edats. El més important és anar fent pedrera que ens garanteixi el relleu generacional. Altres activitats són tallers de diferents tècniques de construcció, promoure el concurs de pessebres, conservar i documentar figures i altres elements, etc.

Teniu contacte i feu coses conjuntament amb altres associacions de pessebristes?

Sí, estem agermanats amb algunes entitats pessebristes arreu de l'Estat. Alguns dels nostres diorames viatgen per tot el país per ajudar a completar exposicions de pessebres. Enguany, també hem participat al 58è Saló internacional de Santonniers a Arlés (França). Habitualment, també bastim pessebres a diferents entitats i llocs públics, com l'Ajuntament, residències d'avis, parròquies, etc.

Quin ha estat per tu el moment més important de l'associació?

N'hi ha més d'un: quan es va crear l'escola de pessebrisme, quan vàrem aconseguir anar a un nou local molt més ampli, l'organització de les Trobades anuals de Pessebristes que van sorgir d'una trobada entre pessebristes mataronins i vigatans, etc.

Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

Les associacions de caire tradicional i cultural sempre tenim el repte d'aconseguir el relleu generacional, cosa gens fàcil avui dia on la societat va a un ritme molt alt, ningú te temps i hi ha moltes activitats per fer. Espero que en aquests propers anys mantinguem el nostre nivell i aconseguim interessar a molta gent que s'integri amb nosaltres.

Per més informació visita el web de l'entitat. Si vols col·laborar amb l'associació pots contactar-la a partir d'aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou