Àmbit de la notícia
Cultural

Fernando Calderón: "Sorprèn el volum de llibres de segona mà que arriben de donacions i que estan nous"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Fernando Calderón, a la dreta de la imatge, és el president de l'Associació Cultural Llibre Viu.
    Fernando Calderón, a la dreta de la imatge, és el president de l'Associació Cultural Llibre Viu. Font: Associació Cultural Llibre Viu
  • L'entitat compta amb un local en el qual exposen una selecció dels llibres que han rebut a partir de donacions.
    L'entitat compta amb un local en el qual exposen una selecció dels llibres que han rebut a partir de donacions. Font: Associació Cultural Llibre Viu
  • Veïns i veïnes del barri de la Rocafonda, de Mataró, s'apropen al local de l'entitat per cercar llibres i fer intercanvis.
    Veïns i veïnes del barri de la Rocafonda, de Mataró, s'apropen al local de l'entitat per cercar llibres i fer intercanvis. Font: Associació Cultural Llibre Viu

L'Associació Cultural Llibre Viu de Mataró pretén donar una nova vida als llibres amb intercanvis i enviaments gratuïts a entitats de Catalunya, la resta de l'Estat espanyol i l'estranger.

L'any 2002, un grup d'amics i amigues del barri de Rocafonda de Mataró, amb inquietuds socials i de promoció de la lectura i els llibres, van fundar l'Associació Llibre Viu, una entitat sense ànim de lucre amb l'objectiu de donar una nova vida als llibres en desús. Els seus primers passos els va donar gràcies a l'important fons de llibres de segona mà que un dels fundadors de l'associació, el llibreter de vell Francesc Rogés va donar a l'entitat quan es va jubilar, un volum que amb el pas dels anys ha anat augmentant gràcies a les nombroses donacions de llibres rebudes.

Per gestionar els llibres, l'any 2006 l'Associació Llibre Viu va poder comptar amb un local a la capital del Maresme, un espai d'intercanvi de llibres pels veïns i veïnes del barri que també acull altres activitats culturals. És aquí on una quinzena de socis i sòcies, dels més de cent setanta que formen part de l'entitat, fan tasques, de forma voluntària, de revisió dels llibres que arriben, per assegurar que es troben en bon estat, així com de confecció de paquets de llibres que van destinats a entitats de tota Catalunya, així com a la resta de l'Estat espanyol o, fins i tot, a l'estranger.

Parlem amb el president de l'entitat, el Fernando Calderón, que ens explica la important tasca que duen a terme les persones voluntàries de l'entitat a l'hora de donar una nova vida a uns llibres que encara tenen molt a dir.

Què ha de fer una persona que us hagi conegut ara mateix i estigui interessat a veure els llibres que teniu?

Que s'apropi a l'espai d'intercanvi de llibres que tenim al barri de Rocafonda, al carrer del Poeta Josep Punsola, 31, de Mataró. És un espai d'uns cent metres quadrats on tenim exposats, en prestatgeries i en taules, de dotze a catorze mil llibres classificats per temàtiques. És aquí on es desenvolupa la principal tasca de l'entitat: l'intercanvi de llibres. Aquesta activitat és oberta al públic, de forma gratuïta i anònima, ja que per intercanviar llibres no caldrà fer-se soci ni d'identificar-se, com podria passar en una biblioteca.

Així, si algú ve amb un parell o tres llibres que no utilitzi, els podrà intercanviar per altres dos o tres llibres, o inclús per més llibres. De vegades la proporció dels llibres que donem és major per la gran quantitat de volums que tenim. Som bastant generosos [riu]. També tenim una part dels llibres informatitzats a la nostra web on es podran consultar alguns títols de la gran quantitat de llibres que tenim i on, també, es podran reservar.

D'on provenen aquests llibres?

A l'inici el projecte estava obert, sobretot, a gent del barri. Però arran que es donés a conèixer el projecte i tingués cert èxit, molta gent de la resta de Mataró, així com de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol, ens ha contactat per visitar-nos o fer-nos arribar llibres de segona mà. Poden venir de biblioteques, que renoven els seus fons; de llibreries que tanquen; de familiars de persones grans que, pel que sigui, buiden el pis del seu familiar, i es troben amb una biblioteca completa que els fa pena llançar; o senzillament gent que fa neteja a casa seva i no saben què fer amb els llibres.

Això genera una feina de revisió que duen a terme les voluntàries de l'entitat. Els llibres que estan en bon estat ens els quedem i els classifiquem. Els posen a les taules i a les prestatgeries que tenim al local perquè la gent que vingui els pugui trobar amb facilitat, ordenats i ben posats. Però aquells que no estan en bon estat, és a dir, que estan trencats, bruts, que els falten pàgines o formen part d'alguna col·lecció incompleta, com en el cas, per exemple, de les enciclopèdies, els acabem enviant a la deixalleria nosaltres mateixos.

Quantes donacions rebeu?

Actualment, a la setmana poden entrar per la porta una mitjana de dos o tres mil llibres. Al llarg de l'any poden entrar entre seixanta i vuitanta mil llibres. D'aquests, un quaranta o un cinquanta per cent estan en mal estat, motiu pel qual, com hem dit, van a la deixalleria. La gent ens porta el que té, però no serveix tot, i al final són molts quilos de llibres que hem d'enviar a reciclar. Amb la resta, els tenim al local o anem fent enviaments a altres entitats, que és una de les altres activitats que duem a terme.

A quines entitats i llocs envieu els llibres?

A entitats de tota mena, arxius, biblioteques... Per exemple, a Terrassa hi ha una entitat que té una escola de filosofia, i ens demanen molts llibres relacionats amb la temàtica. O una parròquia de Barcelona, que té diversos grups d'educació per a adults, i ens demanen molts llibres de lectura com els que es llegeixen a les escoles o els instituts. Els fem lots per enviar-los els llibres perquè els puguin fer servir allà i s'aprofitin. D'aquesta manera podem gestionar l'arribada massiva de llibres que, amb els anys, ha augmentat considerablement.

Són les entitats mateixes les que us diuen els llibres que necessiten?

Una de les tasques que fan les voluntàries de l'Associació Llibre Viu és la selecció acurada de llibres per a les entitats que col·laboren amb nosaltres. Algunes d'elles han estat bibliotecàries o llibreteres, és a dir, que són persones expertes que saben què busquen les entitats que ens demanen col·laboració per nodrir el seu fons i seleccionen una sèrie de llibres per a elles: la Biblioteca Nacional de Catalunya, el Cercle Artístic de Barcelona, el Museu de l'Exili de la Jonquera, l'Arxiu Municipal de Mataró o l'Arxiu de Santa Maria de Mataró.

Sovint, també ens visiten bibliotecàries de les entitats per fer veure els llibres que els hem preparat o, fins i tot, per acabar de buscar algunes obres. Cal destacar que aquesta feina és molt valorada per aquestes entitats, perquè moltes vegades els hem trobat exemplars que buscaven i que no havien trobat enlloc. De vegades entren capses i bosses de llibres en les quals et pots trobar alguna sorpresa.

També desenvolupeu accions de cooperació internacional.

Fa anys vam començar a desenvolupar aquesta tasca de cooperació internacional amb l'enviament de llibres a països, sobretot d'Amèrica Llatina, com ara Nicaragua, Paraguai o Cuba. Es tracta de l'acció en la qual enviem un major nombre de llibres. En aquests casos, els llibres que s'envien són sobretot en castellà. A Paraguai, per exemple, tenim un conveni amb la Fundación en Alianza i amb el govern de Paraguai per enviar-los cada any entre quaranta i cinquanta mil llibres.

Quins temes tracten la gran majoria dels llibres?

Els llibres que nosaltres en rebem són de tota mena i, per tant, els que oferim també. La majoria dels que arriben, això sí, són novel·les que estan escrites en castellà, que també són els tipus de llibres que més ens demanen. No obstant això, també hi ha molta presència de llibres en català, però, tal com hem dit, com enviem a la resta de l'Estat espanyol, així com a zones de l'estranger castellanoparlants, és més complicat col·locar els llibres en català.

En definitiva, són llibres que estan en desús, que estan en bon estat, però que encara tenen molta vida.  

Et sorprendria molt la quantitat de llibres que ens arriba i que semblen nous o que, directament, estan nous. Són exemplars que la gent s'ha llegit un cop i que ja no els vol; o llibres que ni tan sols s'ha llegit i els dona. Hi ha molts llibres en molt bon estat. També hi ha d'altres una mica més vells, però si estan bé, es llegeixen les lletres i no falta cap pàgina, es pot aprofitar.

Col·laboreu amb llibres en diversos projectes de punts de lectura.

Exactament. Donem llibres a projectes com Vall Ferrera Llegeix o a l'Hospital de Mataró on, des de va un any, es van instal·lar diferents espais amb llibres exposats per a persones malaltes ingressades o les seves familiars. La idea és que puguin tenir a mà llibres per llegir mentre estiguin a l'hospital. En les col·laboracions d'aquest tipus, ens diuen els tipus de llibre que poden necessitar i nosaltres els aportem perquè puguin nodrir el seu projecte.

Quin és el perfil de les persones que hi col·laboren?

Per començar, són persones a les quals els agrada la lectura i els llibres, tots coincidim en aquest tret. A partir d'aquí, hi ha una mica de tot, hi ha varietat d'homes i dones, en una edat que va des dels quaranta als vuitanta i escaig. Les persones d'edat més avançada són persones que encara estan molt actives i que un projecte com el nostre els serveix de distracció. En definitiva, els socis i sòcies de l'entitat són persones que s'han vist atretes pel projecte i, una vegada ens han conegut, els ha semblat adient col·laborar amb nosaltres.

Fa més de vint anys que va néixer l'entitat i el vostre objectiu està més viu que mai, és una filosofia molt en línia amb la idea del reciclatge, la reutilització o l'economia circular.

El nostre objectiu sempre ha estat donar una segona vida als llibres. I els que estan en mal estat, els portem a reciclar, o contactem amb empreses que es dediquen a recollir paper. I és que cada mes, aproximadament, podem generar una tona o dues de llibres que no estan en bon estat. També estem inscrits en una plataforma d'economia circular a través de la qual les empreses s'intercanvien matèries primeres, productes o residus, però per ara no hem rebut cap petició.

Déu-n'hi-do la quantitat de llibres que arriben. Alguns els hem de descartar per a intercanvi, però la majoria d'ells estan en bon estat. N'hi ha de nous, altres de més antics, però ben segur que lectura no en falta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari