Gran pas per a la represa real de l'activitat castellera amb un protocol únic

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'Observatori de l’Afectació de la Covid-19 compta amb la col·laboració de les vuit colles castelleres de Barcelona. Font: Llicència CCO.
L'activitat castellera s'ha vist molt maltractada pel context de pandèmia amb mesures que limitaven el seu total desenvolupament. Font: Llicència CC
Pilar de 5 aixecat pels Castellers de Vilafranca el Dia del Graller a Cal Figarot. Font: Maria Rosa Ferré - Castellers de Vilafranca
Pilar de 5 aixecat pels Castellers de Vilafranca el Dia del Graller a Cal Figarot. Font: Maria Rosa Ferré - Castellers de Vilafranca
Els Moixiganguers d'Igualada han tornat amb molta il·lusió i amb gran participació de tota la colla. Font: Twitter @moixiganguers
Els Moixiganguers d'Igualada van tornar amb molta il·lusió i amb gran participació de tota la colla amb el protocol anterior. Font: Twitter @moixiganguers

Gran pas per a la represa real de l'activitat castellera amb un protocol únic

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El Procicat ha aprovat l’Annex específic per a totes les colles que permet dur a terme castells de fins a 160 persones, quelcom que garanteix la seguretat de castellers i castelleres en pilars de set i castells de vuit amb moderació.

Pas endavant de les colles castelleres cap a una represa real i total de la seva activitat. El Comitè Tècnic del Procicat ha aprovat un annex específic, que la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura ha treballat conjuntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), que permet accelerar la recuperació de l'activitat castellera, un sector maltractat pel context de pandèmia que ha vist la seva activitat molt limitada.

El protocol únic que beneficia a totes les colles permet dur a terme castells de fins a 160 persones per colla sota una sèrie de condicions: cal estar associats a la colla castellera participant i haver certificat que es compta amb la pauta de vacunació completa o tenir una PCR negativa en les darreres 48 hores. En el cas de la canalla menor de 12 anys, s'hauran de fer un test d'antígens ràpid (TAR). Durant el desenvolupament de l'actuació s'haurà d'utilitzar mascareta i mantenir una higiene de mans i peus amb gels hidroalcohòlics homologats.

Els responsables de les colles hauran de vetllar perquè la formació de cada castell tingui una durada màxima de quinze minuts i limitar, d'aquesta manera els moments de contacte estret. Les colles podran anar acompanyades d'un màxim de vint-i-cinc grallers, un grup que ha de complir les condicions de grup bombolla i mantenir les distàncies de seguretat establertes entre el grup de grallers i el de castellers.

Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, explica que el nou pla està pensat perquè tots els castellers puguin fer la desescalada. "Es tracta de començar amb aquests nous canvis, i anar obrint a poc a poc, sempre que la situació permeti tenir una evolució favorable", afegeix.

Pilars més alts i segurs

Des de l'inici de la pandèmia, la majoria de colles s'han vist obligades a romandre aturades. En total un any i mig en el qual han vist molt minvada la seva activitat, ja que el pla de represa de cultura popular sota el qual funcionaven només permetia comptar amb un màxim de vint-i-cinc persones que tinguessin contacte físic, quelcom que impedia una tornada real dels castells.

Pau Camprovín, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, es mostra satisfet per l'aprovació del nou pla que suposa un gran pas per a la represa real de l'activitat castellera. "A més de desenvolupar l'activitat castellera tal com la coneixem, se'ns permet gaudir d'un plus de seguretat que és el que reclamàvem i que ens importava molt", explica Camprovín. "Amb vint-i-cinc persones es podia fer un pilar, però no podíem garantir la nostra seguretat", afegeix.

Amb 160 persones participants, Camprovín explica que el 80% de les colles veuen tota la seva activitat coberta. Amb aquestes xifres, el president de la CCCC explica que es podran desenvolupar castells de set, garantint la seguretat, inclús aixecar castells de vuit amb precaució. "Hem de tenir en compte que venim d'una època en la qual hem estat pràcticament un any i mig aturats, la canalla que s'ha d'adaptar a noves posicions, i tot això comporta els seus riscos. Esperem que les colles siguin conscients i que reforcin tota la seguretat que calgui", afegeix.

D'altra banda, les colles més importants i que necessiten més gent per fer els seus castells, hauran de limitar l'altura dels pilars. "Evidentment les colles més grans continuen reclamant poder ser més, ja que la gràcia que té la nostra activitat és que, com més persones som més alts i més segurs es poden fer els castells", explica Camprovín, que assegura que des de la Coordinadora seguiran treballant en aquest sentit.

"És un pas important per a nosaltres, ja que s'ha aprovat un pa específic per a les colles castelleres. Hem de continuar la bona relació creada amb el nou departament de cultura ens ha permès fer aquest pas i segurament ens permetrà fer més passos quan les dades de la pandèmia vagin millorant", explica Camprovín, en la mateixa línia en ña qual s'expressava Moya.

Un protocol únic per a totes les colles

La notícia del protocol aprovat, resultat de llargs mesos de feina conjunta amb els departaments de Cultura, Salut i Interior, ha generat les primeres reaccions positives per part de les colles. "Que el 80% de les colles tinguin coberta la totalitat de la seva activitat és una gran alegria, evidentment", valora Camprovín just abans de la reunió duta a terme a Valls amb tots els caps de colla i presidents de les colles, ja prevista anteriorment, i que de ben segur ajudarà a captar sensacions sobre el nou pla.

En els darrers mesos s'han dut a terme una sèrie de proves pilot, molt limitades, que han permès reprendre l'activitat castellera en festes puntuals. "Des de la coordinadora sempre hem procurat, des del primer moment, trobar un protocol que serveixi per a totes les colles, i no només per una diada en concret", explica Camprovín, motiu pel qual valora molt positivament que el nou protocol beneficiï a tothom i permeti la represa, i no només serveixi per fer pilars simbòlics. "Volíem que ens permetés mirar al futur més enllà", explica.

Aquesta feina, però, no ha estat senzilla. "Això ens ha costat molt", explica Camprovín, que recorda que hi ha hagut diverses onades pel mig, que han fet retrocedir molt tots els protocols presentats. "Per això és important que haguem treballat per un protocol únic pel món casteller, amb el qual totes les colles puguin adaptar les seves activitats, siguin assajos o actuacions, posant-se d'acord amb els organitzadors", considera.

De moment, aquest pla que entrarà en vigor aquesta setmana, a partir del moment en què els consellers de Salut i d’Interior el signin, beneficiarà a les properes diades castelleres com seran La Misericòrdia (Reus), Santa Tecla (Tarragona) o La Mercè (Barcelona).

Afegeix un comentari nou