Igualada acull la novena edició de la gran celebració del bestiari festiu

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
El Festivitas Bestiarum és la gran celebració anual del bestiari festiu, cada any acollida a la ciutat escollida com a Capital de la Cultura Catalana. Font: Agrupació del Bestiari de Catalunya
El Festivitas Bestiarum és la gran celebració anual del bestiari festiu, cada any acollida a la ciutat escollida com a Capital de la Cultura Catalana. Font: Agrupació del Bestiari de Catalunya
El gruix de la celebració és a la Gala, en la qual s'atribueixen els premis BEST i es presenta l'ambaixadora de l'edició. Font: Agrupació del Bestiari de Catalunya
El gruix de la celebració és a la Gala, en la qual s'atribueixen els premis BEST i es presenta l'ambaixadora de l'edició. Font: Agrupació del Bestiari de Catalunya
L'objectiu principal d'aquesta festivitat és donar visibilitat a tot el patrimoni festiu d’arreu del territori. Font: Agrupació del Bestiari de Catalunya
L'objectiu principal d'aquesta festivitat és donar visibilitat a tot el patrimoni festiu d’arreu del territori. Font: Agrupació del Bestiari de Catalunya

Igualada acull la novena edició de la gran celebració del bestiari festiu

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

El Festivitas Bestiarum arriba el 19 de novembre per continuar visibilitzant i reconeixent la tasca de les entitats que treballen per a la seva divulgació i projecció.

El 24 de novembre és el Dia Europeu del Bestiari Festiu, en el qual es commemora la tradició popular que representen tot aquest conjunt de figures amb forma d’animals, reals o fantàstics, que protagonitzen les festes tradicionals i el folklore del territori. Amb la seva novena edició, arriba la celebració del Festivitas Bestiarum, la diada per excel·lència del bestiari popular català.

El Festivitas Bestiarum és un punt de trobada entre les entitats i la ciutadania, una festivitat que té com a objectiu donar visibilitat a tot el patrimoni festiu d’arreu del territori i reconèixer a les persones que treballen per a la seva divulgació i projecció. “És la gran festa del bestiari”, determina Marc Rodero, secretari econòmic de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la federació d'entitats culturals organitzadora de la jornada.

L’Escorxador d’Igualada, l’escenari de la novena edició

L’edició d’enguany se celebra el dissabte 19 de novembre a l’emblemàtic espai de l’Escorxador d’Igualada, municipi escollit com a Capital de la Cultura Catalana 2022. ”Sempre s’aprofita la ciutat que és amfitriona d’aquell any per poder celebrar el Festivitas: se li dona una rellevància important”, afirma Rodero. L’ajuntament de la població sempre participa en l’organització de la festivitat.

“Comencem un cap de setmana abans: hi haurà una plantada de bèsties a l’Escorxador i s'hi estaran tota la setmana perquè es puguin visitar”, explica el secretari econòmic de l’Agrupació del Bestiari de Catalunya. Una exposició oberta a la ciutadania, durant la setmana del 14 de novembre, de totes les figures de bestiari que participen en aquesta novena edició del Festivitas Bestiarum. Aquest any són un total de dotze les entitats participants, sis locals, cinc d’arreu del territori i la figura del Drac de l’Agrupació.

Una jornada que acull els actes tradicionals

La programació de la jornada és completa i variada: durant el matí se celebrarà una cercavila sense foc, pels carrers d’Igualada, en la qual participaran totes les bèsties. Un cop finalitzada, s’organitza el dinar popular i de germanor entre representants de l’ajuntament i de les entitats. El plat fort arriba a la tarda, amb la cercavila de foc, que passarà per tots els carrers del municipi fins a arribar a l’Escorxador, on plantaran les figures del bestiari festiu.

A les 19 h de la tarda s’iniciarà la Gala, l’acte més institucional del Festivitas Bestiarum, el gruix que conforma la celebració: l’entrega dels premis BEST. “Els guardons s’atorguen a les entitats federades que han desenvolupat algun projecte durant l’any que ha enriquit el bestiari festiu”, detalla Marc Rodero. Per exemple, accions com la construcció d’un element festiu nou, la celebració d’un aniversari d’una bèstia o l’organització d’una trobada.

Les dues categories dels premis són: ‘Projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades’ i ‘Reconeixements a la societat’. Aquesta segona acull les persones que han treballat pel benefici de la cultura popular i de l’àmbit bestiari festiu, com bé defineixen des de l’organització. Inclouen quatre subcategories de reconeixement: a un personatge de la societat, a una entitat, a una empresa i a una iniciativa o mitjà de comunicació.

La presentació de l’ambaixadora

A més, durant la Gala, es presenta l’ambaixador, que enguany és Jordi Cubillos, una persona arrelada a la cultura popular, sobretot, de Sitges, la seva ciutat natal. “L’ambaixador s’escull pel seu recorregut, per la seva projecció, per la seva dedicació envers la cultura popular genèrica”, explica Rodero.

La seva tasca serà, durant un any, representar l’agrupació a diverses trobades per tot el territori i implicar-se a la societat i les entitats amb l’objectiu de defensar i difondre la cultura popular catalana. És una persona que ha treballat, s’ha dedicat i se sent arrelada a la tradició i al bestiari festiu, “normalment de foc, perquè és el que treballem a l’agrupació, però no ens tanquem la resta de particularitats”, afegeix Marc Rodero.

La importància de treballar per a la cultura popular

Per finalitzar la jornada de celebrarà una encesa de lluïment de totes les entitats que han format part d’aquesta edició del Festivitas Bestiarum, al mateix Escorxador. L’estructura de la celebració no té variacions, però és el primer any després de la pandèmia que arriba a la normalitat en tots els seus àmbits, tant els actes de carrer com desenvolupament de la gala a l’interior del local.

“Igualada és una ciutat important, carregada d’activitats de cultura popular, i el foc és bastant representatiu de la zona, no només a la capital, també als pobles del voltant”, expressa Rodero. La gran celebració del bestiari festiu retorna per mantenir viva la cultura popular catalana i continuar projectant-la.

Afegeix un comentari nou