Infants i joves, protagonistes de la festa de cultura popular InCulCat

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'InCulCat, originalment programat per l'octubre de 2020, es va haver d'ajornar a causa del context de pandèmia. Font: Adifolk
L'InCulCat, originalment programat per l'octubre de 2020, es va haver d'ajornar a causa del context de pandèmia. Font: Adifolk
Capellades ja ha engegat motors per celebrar l'Inculcat amb la inauguració de l'exposició que commemora els 50 anys d'Adifolk. Font: @Adifolk_oficial
Capellades ja ha engegat motors per celebrar l'Inculcat amb la inauguració de l'exposició que commemora els 50 anys d'Adifolk. Font: @Adifolk_oficial
Com no podia ser d'una altra manera, el capgròs Folk hi serà present a l'InCulCat. Font: Adifolk
Com no podia ser d'una altra manera, el capgròs Folk hi serà present a l'InCulCat. Font: Adifolk

Infants i joves, protagonistes de la festa de cultura popular InCulCat

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Capellades acull el 21 de maig la celebració, organitzada per Adifolk i l'ajuntament de la població de l'Anoia, amb la participació de vint-i-cinc grups de cultura popular de diferents àmbits d’arreu del país.

Vint-i-cinc grups catalans dels diversos àmbits de cultura popular, i els 500 infants i joves que els conformen, seran els grans protagonistes de l'InCulCat, la primera festa infantil de cultura popular catalana, que se celebrarà a Capellades el 21 de maig de 2022. Després del seu ajornament l'any 2020, l'esdeveniment, organitzat per l'Associació per a la difusió del folklore (Adifolk) i l'Ajuntament de Capellades, finalment se celebrarà amb la intenció que esdevingui la gran festa nacional de la cultura popular infantil.

A través de cercaviles, espectacles participatius i les actuacions de lluïment, l'InCulCat serà un espai on els grups folklòrics catalans infantils de totes les expressions culturals mostraran la seva feina. Paral·lelament, es desenvoluparan tallers formatius, creats per federacions i grups, sobre els diversos àmbits de la cultura popular, una part més didàctica, lúdica i de promoció de la cultura popular que permetrà a infants i joves dels grups participants conèixer més a fons aquestes disciplines.

El president d'Adifolk, Ivan Besora, destaca la resposta de les entitats que participen en la primera edició d'un esdeveniment que s'espera que es torni a celebrar amb una periodicitat d'un o dos anys. "Hem hagut de fer una selecció acurada per tal que hi hagués el màxim de representació en diferents àmbits i d'arreu del territori", subratlla. Així, l'InCulCat comptarà amb la participació de colles d'agrupacions musicals, balls de seguici, ball de gitanes del Vallès, bastoners, bestiari, corals, diables, esbarts, falcons, sardanes, castells, i gegants i capgrossos.

Des d'Adifolk mostren gran satisfacció per poder celebrar finalment aquest esdeveniment tan esperat i, a més, desenvolupar-lo amb tota normalitat. De fet, aquest serà el primer gran esdeveniment de carrer que l'associació podrà realitzar sense restriccions, i el segon d'Adifolk si tenim en compte l'acte de commemoració dels cinquanta anys l'associació que treballa per la difusió del folklore català.

"Amb l'InCulCat arrenquem les celebracions al 100% de tots els esdeveniments previstos d'Adifolk, tal com estàvem acostumats fins el 2020 i que tant enyoràvem", explica Besora, fent també referència al 34è Aplec Internacional d'Adifolk a Elvas, l'agost, i les 50enes Jornades Internacionals Folklòriques (JIF), al setembre.

Programa de la festa

La jornada s'estructura a través dels actes d'inauguració i de cloenda, dos espectacles teatralitzats on tindran cabuda els grups participants. L'espectacle d'inauguració, que sobretot donarà protagonisme als grups de cultura popular de Capellades, tindrà un fil conductor present durant tot el dia que no arribarà al desenllaç fins al tancament de la jornada. "Per arribar a aquest final, tots aquests infants hi hauran de passar per diferents tallers participatius per tal de conèixer els diversos àmbits de la cultura popular catalana", manifesta Besora.

Els jardins del Museu Molí Paperer de Capellades esdevindran l'epicentre principal de la jornada, espai on es farà l'espectacle de benvinguda, es duran a terme els diferents tallers, tindrà lloc la mostra dels diferents grups a dalt de l'escenari i se situarà el mercat de productes relacionats amb el món de la cultura infantil.

Serà des d'allà mateix on s'iniciarà la gran cercavila a la tarda, acte en el qual participaran tots els grups. En la seva arribada a la plaça Catalunya de la localitat, es donarà pas a l'espectacle de cloenda. Finalment, es realitzarà un espectacle musical infantil al mateix espai com a fi de festa de la jornada.

Grups participants

En la primera festa de la cultura popular infantil de Catalunya hi participaran entitats musicals i de balls tradicionals com la Banda-Cobla Santa Maria de Blanes, els Mins-Trils de Tarragona, Ball de Gitanes de Parets del Vallès, Colla Mitjans del Ball de Gitanes de Lliçà d'Amunt, Colla de Petits del Ball de Gitanes de Martorelles, l'Esbart Rosa d'Abril de Castellterçol, Picarol i Cascavell de l'Esbart Manresà, els Infantils de l'esbart de vila de Gràcia, l'Agrupació Folklòrica Igualadina i la colla sardanista Xiroia-Barcelona, Bastoners d'Altafulla i Ball de Bastons de Salou.

Quant a grups de seguici, bestiari, gegants, diables i altres, trobem els Cavallets cotonets de Vic, el Ball de Cercolets dels Hostalets de Pierola, el Ball de Panderos dels Hostalets de Pierola, Basilisc Petit de Valls, Aligot i Drac Petit de Montblanc, Ceptrot Adifolk, Ball de Diables infantils de Vila-seca, Diablets de Capellades, el Capgròs Folk d'Adifolk, Gegantets de Capellades, Colla Gegantera Petits Pintors de Vila-seca, Escola Marquès de la Pobla - TucTuc, els Falcons de Capellades i Pubillatge infantil de Catalunya.

Afegeix un comentari nou