Iván Sancho: "Volem ser la segona colla catalana en descarregar l'escala de 10"

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Josep Carbonell
Els Falcons de Barcelona durant una actuació al monestir de Montserrat. Font: Falcons de Barcelona
Els Falcons de Barcelona durant una actuació al monestir de Montserrat. Font: Falcons de Barcelona
El Nikulau, la mascota dels Falcons de Barcelona. Font: Falcons de Barcelona
El Nikulau, la mascota dels Falcons de Barcelona. Font: Falcons de Barcelona
Els Falcons de Barcelona durant una actuació a Lió, França. Font: Falcons de Barcelona
Els Falcons de Barcelona durant una actuació a Lió, França. Font: Falcons de Barcelona

Iván Sancho: "Volem ser la segona colla catalana en descarregar l'escala de 10"

Autor/a: 
Josep Carbonell
F Pere Tarrés

Resum: 

Els Falcons de Barcelona celebren enguany els 15 anys. Parlem amb el responsable de relacions públiques de l'entitat sobre les experiències viscudes i els reptes que estan per venir.

Com i quan van néixer els Falcons de Barcelona?
L'any 2003 uns quants castellers de Barcelona liderats per en Pere Rovira es van adonar que la ciutat comtal tenia moltes colles castelleres, però hi havia un forat quant a falcons. A Catalunya, les colles que existien estaven concentrades al Penedès i al Garraf.

Per a aquelles persones que desconeixen el món falconer, en què consisteix la vostra activitat?
Bàsicament els falcons són una activitat gimnàstica procedent del Sokol (Txecoslovàquia). A Catalunya va arribar de la mà dels joves cristians i la seva filosofia es basava en el concepte de "mente sana in corpore sano". Amb els anys, el Sokol va evolucionar fusionant-se amb els castells donant pas als falcons tal com els coneixem avui dia.


Tot sovint es posa en el mateix sac les colles falconeres i les castelleres. Què us sembla? En què es diferencien?
És veritat que hi ha similituds, els castells bàsicament són torres humanes i creixen a lo alt , i els falcons fem figures humanes i podem créixer a lo ample (dues piles simultànies) i a lo alt pujant pisos. D'altra banda, nosaltres també fem figures dinàmiques, és a dir, amb moviment i caminades.

Quin tipus de figures presenteu?
Hi ha figures que són comunes en totes les colles com poden ser l'escala, la pira, piràmides o la serra i després estan les creades per cada colla, en el cas de Barcelona l'avet, el Paó, l'escala caminada, super vol, vol coronat, etc....


Més enllà de les actuacions, realitzeu altres activitats com a colla? Què us aporten?
Sí, fem colònies, calçotades, fem excursions a cims com el Puigmal o Montserrat i també anem a parcs d'atraccions i parcs aquàtics..... Es tracta d'activitats importants ja que potencien la unió i la confiança entre els companys i companyes i el sentiment de pertinença.


Si haguéssiu d'escollir els tres valors imprescindibles que ha de tenir tot falconer i falconera, quins serien?
Esperit de superació, equilibri i sobretot capacitat per superar les adversitats.


Quina ha estat la figura més especial aixecada durant aquests 15 anys de vida?
Uf...han estat moltes, pràcticament cada any hem anat superant l'anterior, però a mi el que més m'ha marcat és el vol de cinc, mai cap colla havia aconseguit fer-lo i nosaltres vam esdevenir la primera colla en assolir-ho.

I l'anècdota més emotiva viscuda durant aquests 3 lustres?
Ostres!, han passat uns quans anys i quan hi penso encara m'emociono. Crec que era l'any 2011, teníem com enxanetes al Roger (era el més expert) i l'Aitana que feia les figures menys compromeses perquè era més petita i inexperta. En aquella època l'escala més gran que fèiem era la de 8 i la coronava en Roger, doncs bé, en arribar l'actuació de les festes de la Mercè (una de les més importants de la temporada), la cap de colla va decidir que la faria l'Aitana. Lluny d'enfadar-se per la pèrdua de protagonisme, en Roger va agafar de la mà a l'Aitana, la va acompanyar al principi de la pujada de la figura i li va dir: "Aitana és el teu moment i pots fer-ho", tot seguit la va acompanyar des del terra per darrera de la figura, animant-la i donant-li confiança, un cop la va coronar i va baixar, ell estava esperant-la i la va abraçar.

Aquella imatge m'ha quedat gravada per sempre, aquell gest de generositat i amistat sense condicions, em va marcar i va ser una lliçó de vida... i l'havien donat dues criatures.


Aquest diumenge 28 d'octubre és una data senyalada al calendari. Celebreu els 15 anys de l'entitat a la Diada dels Falcons de Barcelona. Què teniu preparat? Sorprendreu amb alguna figura de gamma extra?
Sí, portem tota la temporada preparant l'escala de 10 als assajos i és l'objectiu principal de la colla. Ara com ara l'única formació que ha aconseguit carregar-la i descarregar-la és Vilafranca i esperem que a partir de diumenge Barcelona esdevingui la segona.

Aquelles persones que estigueu interessades en conèixer més dels Falcons de Barcelona, poden accedir al seu web o gaudir d'aquest vídeo on resumeixen els seus 15 anys de vida.

Afegeix un comentari nou