Jordi Ardiol: "Les revesses fan més divertides les matemàtiques als infants"

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Jordi Ardiol és un dels impulsors de Revesses.cat.
Jordi Ardiol és un dels impulsors de Revesses.cat.
Les revesses són enigmes musicals per resoldre temes de cobla.
Les revesses són enigmes musicals per resoldre temes de cobla.
Els concursos de revesses milloren l'agilitat mental.
Els concursos de revesses milloren l'agilitat mental.

Jordi Ardiol: "Les revesses fan més divertides les matemàtiques als infants"

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Les revesses són un enigma musical a resoldre matemàticament quan sona música de cobla. Descobrim aquest entreteniment de la mà de Revesses.cat, que forma i organitza concursos individuals i en grup.

Jordi Ardiol és membre impulsor de Revesses.cat.

Què és una revessa?

La revessa ve d'enrevessar, complicar els temes curts i llargs, de la sardana. És un tipus d’enigma musical que consisteix en identificar el nombre de compassos de dos temes de cobla, que s’interpreten encadenadament segons la seqüència. L'única manera d'esbrinar els patrons de repetició és mitjançant operacions de sumes i restes.

Així es tracta de tenir agilitat mental amb les matemàtiques?

Sí. Si participes a un concurs individual has d'anar amb una llibreta. És un entreteniment que et fa treballar el cap, requereix molta concentració, mentre passes una bona estona. Potser estàs resolent una operació mentre sona el següent motiu i te l'has perdut; aquí està la gràcia!

On es pot participar de travesses?

Al llarg de l'any, des de revesses.cat, que treballem per la seva difusió, organitzem concursos de sardanes revesses individuals, on portes la llibreta, i en grup, on el col·leciu les ha de resoldre ballant. Els i les participants hi assisteixen presencialment i desxifren els enigmes proposats. I a l'aula virtual del nostre portal, també oferim un curs online, on la gent s'inscriu gratuïtament, i hi tenim un fòrum participatiu i vídeos tutorials.

"És una pràctica única al món, perquè ve de la sardana, i només s'hi juga aquí".

Qui hi pot participar?

Actualment, les revesses són populars en el món sardanista. Però tothom que pugui resoldre operacions simples de dues xifres pot jugar-hi. De fet, estem treballant per introduir-les a les escoles per donar més agilitat de càlcul. Les revesses fan més divertides les matemàtiques als infants. Milloren el rendiment escolar. De fet, jo vaig endinsar-me en aquest món a través dels meus fills, que estaven en una colla sardanista que participava a concursos de revesses. Allà vaig conèixer a dos pares que eren revessaires, en Jordi Prats i la Roser Roca, i m'hi vaig aficionar.

És un joc poc conegut?

L'objectiu de Revesses.cat, que vam fundar entre els tres, amb en Jordi i la Roser, és difondre aquesta pràctica. Animem a formar-se al curs i convoquem concursos presencials. És una pràctica única al món, perquè ve de la sardana, i només s'hi juga aquí.

Com es viu un concurs de revesses?

Són emocionants tant per als participants, que estan resolent els compassos amb llibretes o ballant, com per als membres de la banda de cobla; a aquests se'ls hi dona la partitura tan sols uns segons abans d'haver-la d'interpretar. Així és que l'enigma és per als dos tipus d'intèrprets.

Afegeix un comentari nou