Josep Peramiquel: "Els Pastorets és un punt de trobada, cohesió i identitat per a la gent que hi participa"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Josep Peramiquel, coordinador general Font: PastoretsCat
Josep Peramiquel, nou coordinador general de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Font: Coordinadora de Pastorets de Catalunya
Josep Peramiquel, a l'esquerra, nou coordinador general de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, amb el guanyador de l'ajut a la investigació 'Pastorets de Catalunya 2020'. Font: Coordinadora de Pastorets de Catalunya
Josep Peramiquel, a l'esquerra, amb el guanyador de l'ajut a la investigació 'Pastorets de Catalunya 2020'. Font: Coordinadora de Pastorets de Catalunya
Pietat, d'Els Pastorets de Granollers. Font: Lluís Vilarço Lucia
Pietat, d'Els Pastorets de Granollers. Font: Lluís Vilarço Lucia
La fera, d'Els Pastorets de Berga. Font: Anna E Puig Rodríguez
La fera, d'Els Pastorets de Berga. Font: Anna E Puig Rodríguez

Josep Peramiquel: "Els Pastorets és un punt de trobada, cohesió i identitat per a la gent que hi participa"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El nou coordinador general de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya ens parla dels reptes en l'àmbit dels Pastorets, a més dels orígens i la salut d'aquesta tradició que ja és un fenomen teatral nadalenc.

A Catalunya la tradicionalitat forma part indispensable del Nadal. Es tracta d'una època que no s'entén sense muntar el pessebre o fer cagar el tió, passejar per fires i mercats nadalencs i celebrar, en família, festivitats com el dia de Nadal o Sant Esteve. També hi és present la màgia, de la mà dels Reis Mags, però també dels Pastorets, una representació teatral tradicional, característica de l'època nadalenca, present a diverses poblacions d'arreu de Catalunya, i que aplega persones de diverses edats.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya és l'encarregada, entre altres coses, d'aplegar i donar suport als grups que escenifiquen Els Pastorets, però també de promoure i fer difusió d'aquest fenomen teatral. El passat abril, el Josep Peramiquel va ser escollit nou coordinador general de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Peramiquel ens parla dels reptes en l'àmbit dels Pastorets en aquesta nova etapa, a més dels orígens i la salut d'aquesta tradició nadalenca.

D'on li ve la seva relació amb Els pastorets?

He estat vinculat tota la vida als Pastorets. Soc de Súria, on la tradició dels Pastorets està molt arrelada. D'infant recordo molt que el meu pare em portava a veure les representacions de Pastorets. Després, d'adolescent, em vaig vincular al grup de teatre de Súria, i cada any fèiem l'espectacle. Vaig fer diferents papers: el pecat capital, el Rovelló, el Lluquet... I en el darrer període vaig formar part de l'equip de direcció.

Quan es va crear la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, l'any 2007, m'hi vaig implicar, vaig ser una mena de delegat de Súria a la coordinadora. Després vaig ser vocal de la junta i últimament se'm va demanar ser coordinador general. I des de l'abril estic en aquestes funcions.

Què recordes que et feia sentir Els Pastorets aquelles primeres vegades?

Eres un nen, començaves a descobrir el món, i veies la màgia del teatre, encara que fos en un escenari petit i amb limitacions. Veies el teatre per primer cop, i de seguida et captava. A més, tota la història i la intriga que hi ha a la trama de Pastorets, ho recordo amb especial il·lusió. L'esperaves i en gaudies. A banda del pessebre i el tió, que a casa es feia sempre, Els Pastorets era un element bàsic i indispensable del Nadal.

Després d'estar tan connectat amb Els Pastorets, què significa per a tu ser coordinador general de la Coordinadora?

Ara em toca fer aquest paper i el faig de gust i amb ganes. Penso que quan ets adult i estàs en la dinàmica de poble i de país, veus que hi ha coses que són útils i que val la pena ser-hi i donar un cop de mà. Sempre he pensat que Els Pastorets és un element molt útil de la nostra cultura popular, que beu i està arrelat en la nostra història. És un punt on la gent s'hi troba bé, es fa cultura, es fa història, es fa país, i és una tradició molt entroncada en la màgia del Nadal. Penso que és bo per a la nostra societat mantenir aquesta tradició.

Quina és la tasca de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya?

La coordinadora és un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups de Pastorets de Catalunya. A més, promou, dignifica i fa difusió dels Pastorets. Volem que se sàpiga al país que tothom té uns Pastorets a prop de casa i que tothom vagi a veure'ls perquè en gaudirà. Un altre vessant d'activitat és estudiar i fomentar la recerca sobre el fenomen de Pastorets. Malauradament, hi ha poca bibliografia, pocs estudis fets, i volem ajudar a millorar aquest panorama. Tenim un premi d'investigació en què ajudem a estudiosos que vulguin aprofundir en Els Pastorets.

Un altre objectiu és ajudar en la formació dels responsables dels muntatges. Els Pastorets és una activitat pluridisciplinària, intervenen molts elements, començant per la interpretació del teatre, però també la música, el text, l'escenografia, la tecnologia que avui dia es pot fer dalt d'un escenari.

Non serviam, d'Els Pastorets de Mataró. Font: Jaume Quílez Codina

Non serviam, durant la representació d'Els Pastorets de Mataró. Font: Jaume Quílez Codina

Quins són els orígens dels Pastorets?

Venen de la litúrgia que hi havia a la tradició catòlica, a les nostres esglésies i catedrals, en l'època medieval. En períodes de festivitat forta, com pot ser el Nadal i la Pasqua, es feien petites representacions dels evangelis. Això va evolucionar, i hi va haver un moment en què la mateixa jerarquia eclesiàstica va aturar aquelles representacions dins les esglésies i va ser quan van començar a sortir fora i van anar a parar als teatres.

La forma moderna que veiem actualment dels Pastorets, amb un escenari i una representació, amb uns personatges, una base argumental i amb els tres elements, el cel, els dimonis i la trama dels pastors, barrejat amb la història bíblica, és un format que es consolida cap a finals del segle XIX, encara que té alguns antecedents al XVII i XVIII. Alguns dels autors destacats, com Pitarra, comencen a fer texts amb una dramatúrgia potent i es converteixen en veritables espectacles.

I han evolucionat fins al dia d'avui.

Avui tenim un cos d'espectacles de diferents autors que tenen una dramatúrgia i una trama en les quals ja no només hi ha argumentació teatral, sinó que també hi ha música i dansa. Tenen molta espectacularitat, s'incideix en les escenografies, tant les tradicionals com les actuals. Cal destacar la diversitat de texts. A més del text més representat de Folch i Torres, també hi ha altres autors que tenen molt d'interès, més minoritaris en nombre de representacions, però de gran qualitat, com Pitarra, Pàmies o Picas, per esmentar-ne només alguns.

Tot això configura que el 2021 tenim uns espectacles complets, molt musicals, amb molta potència i qualitat, que són genuïns al país i que no ho trobes a altres llocs. Els Pastorets són un fenomen teatral que al cap de l'any mou 6.000 participants i 60.000 espectadors, que aviat és dit.

"Els Pastorets són un fenomen teatral que al cap de l'any mou 6.000 participants i 60.000 espectadors".

Què significa Els Pastorets pels pobles on es fan?

Els Pastorets, per a cada població, és un punt de trobada, de cohesió i d'identitat per a la gent que hi participa. Hi ha Pastorets que utilitzen decorats de paisatges locals, o referències de la població en punts on es permet fer una sàtira o una ironia sobre qüestions d'actualitat. Aquests localismes també donen un segell de proximitat de l'espectacle, que és molt agraït i molt lligat a la nostra cultura popular.

I per a Catalunya?

En èpoques de dificultat de la llengua catalana, Els Pastorets era un reducte en el qual es parlava català, per exemple, l'any 1939. Era un punt que, a escala de país, era interessant de mantenir. A més, és una realitat cultural que és inèdita, no es dona en massa llocs o almenys nosaltres ho desconeixem. És producte de la tradició de l'associacionisme intens que ha tingut Catalunya en els darrers segles i és una marca de la cultura popular del país, com ho són els castellers, les corals de Clavé o el pessebrisme, per esmentar-ne alguns elements.

No hi ha res semblant arreu del món?

En el format de Pastorets que tenim entès a Catalunya i a Andorra, no tenim coneixement que n'hi hagi en altes llocs. Sabem per història que en tot l'àmbit dels països catalans n'hi havia hagut, a Mallorca i segurament al País Valencià. I en l'àmbit de representació o referència històrica nadalenca, sí que a la Mediterrània i Europa trobaríem coses, però més vinculades al pessebre, no tant als Pastorets, tal com els tenim entesos.

La desesperació, d'Els Pastorets de Palafrugell. Font: Lluís Zamora Hernández

La desesperació, d'Els Pastorets de Palafrugell. Font: Lluís Zamora Hernández

Quin nombre de grups hi ha actualment dins la coordinadora?

Actualment, som seixanta-dos grups de Pastorets associats a la coordinadora, repartits per tota Catalunya. Un dels objectius que tenim en agenda és augmentar el nombre de grups associats de Pastorets. És possible que hi hagi una vintena de grups més que ara no hi siguin a la coordinadora. Aquest any és un any difícil perquè costa més fer espectacles, però en un any normal estem en aquestes xifres. Hi ha residències o escoles que potser no veuen la necessitat o conveniència d'estar en una associació federativa i es mantenen una mica al marge.

Quins altres reptes teniu en aquesta nova etapa dins de la coordinadora?

A part de tot el què hem comentat, un altre objectiu primordial és gestionar la situació sanitària que vivim, intentar animar als grups que per aquesta raó han vist que havien d'aturar-se i no continuar fent les representacions. Han estat pocs grups per sort, però hem de procurar d'ajudar-los a fer que puguin reprendre la tradició.

Tot el que sigui ajudar i millorar, fer més recerca i intentar que el relleu generacional dels grups dels Pastorets es garanteixi. En seixanta-dos grups hi ha molta diversitat, amb diferents realitats, i la coordinadora fa de coixí i vol ser un motor que posi relació entre tots aquests grups i objectius.

Com de diferents van ser Els Pastorets durant l'any passat?

Durant la pandèmia hi va haver alguns grups que van decidir no fer Pastorets o fer un altre tipus d'espectacles. De fet, tothom va veure que trontollava una mica, però la gent es va reinventar, van fer espectacles més curts, de menys durada o amb menys personatges. Aquest any doblem el nombre de representacions, anem cap a les dues-centes, la qual cosa vol dir que hi ha hagut una represa important, però que encara estem lluny de les dues-centes cinquanta que teníem abans de la pandèmia. L'objectiu de l'any vinent serà recuperar aquestes xifres.

Animem a què tothom busqui Pastorets a prop de casa, perquè de Pastorets se'n fan arreu. I que quan hagin vist o coneguin el de la seva població, s'hi vinculin, o vagin a veure d'altres. Hi ha gent que fa turisme de Pastorets i va d'un lloc a un altre. Conèixer diferents texts i llocs també és una experiència simpàtica, agradable i interessant.

Afegeix un comentari nou