Àmbit de la notícia
Cultural

‘La Guixeta’: una plataforma de continguts audiovisuals en català que aposta pel cooperativisme

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • El late show de l'humorista Ana Polo, 'Santa Paciència' serà un dels continguts que estarà disponible a la plataforma.
    El late show de l'humorista Ana Polo, 'Santa Paciència' serà un dels continguts que estarà disponible a la plataforma. Font: La Guixeta
  • BitLab és una entitat sense ànim de lucre que lluita per a democratitzar l’accés a la cultura i la innovació a través de projectes comunitaris.
    BitLab és una entitat sense ànim de lucre que lluita per a democratitzar l’accés a la cultura i la innovació a través de projectes comunitaris. Font: BitLab
  • 'La Guixeta' neix per connectar les mancances de reproducció i el servei d'streaming amb les eines i estratègies del finançament col·lectiu.
    'La Guixeta' neix per connectar les mancances de reproducció i el servei d'streaming amb les eines i estratègies del finançament col·lectiu. Font: Llicències CC (Pexels)

Amb la plataforma, s'aconseguirà donar una segona vida al contingut cultural en format presencial i, en poder ser emès en línia, farà que les creadores tinguin vides menys precàries.

Diàriament, es publiquen a la xarxa hores i hores de vídeo, abastint una àmplia gamma de continguts i temes. Aquesta proliferació de material audiovisual ha transformat la forma en què consumim entreteniment, oferint-nos un món virtual ric en diversitat i accessibilitat, i donant la benvinguda a plataformes massives com YouTube, on les dades de les usuàries són les protagonistes.

Davant aquest context, tres entitats catalanes han decidit engegar un projecte descentralitzat, basat en tecnologies independents i ètiques i en el finançament col·lectiu, creant 'La Guixeta', una plataforma per facilitar el consum i la difusió del contingut audiovisual cultural en català, una llengua que està patint en l'àmbit social i que dins els grans espais passa fàcilment desapercebuda.

"La proposta neix de la detecció col·lectiva d'una necessitat, que té a veure amb les creadores i productores de contingut cultural en català", afirma Víctor Jiménez, enginyer cultural i coordinador de BitLab. Amb tan sols un mes de vida i encara en construcció, la plataforma ja comença a nodrir-se de continguts.

El projecte no es podria concebre sense l’existència de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i Cultura Coop, capaces de conceptualitzar i crear 'La Guixeta', a més de la unió d’una extensa llista d’agents com és PlataformESS, un projecte basat en el disseny, el desenvolupament i la compartició d’eines digitals en codi lliure, al servei de l’economia social i solidària.

Un espai digital per fugir de les grans multinacionals

El confinament va accentuar la necessitat de buscar nous camps per explotar els continguts en català i aconseguir major difusió, tot i que ja venien d'una base prèvia, per exemple, amb el Festival de Cinema Creative Commons i altres formes de cultura de codi obert.

En paraules de les creadores, 'La Guixeta' neix per connectar les mancances de reproducció i el servei d'streaming amb les eines i estratègies del finançament col·lectiu, deixant de banda l'estratègia de les grans corporacions. "La idea és fugir de la lògica dels usos no consentits que es fan de les nostres creacions, fomentar la privadesa de les dades i deixar d'alimentar determinats algoritmes", assenyala.

En aquest sentit, es converteix en una solució perquè resulti més fàcil per a les creadores artístiques publicar, compartir, distribuir i comunicar les creacions, però també poder finançar-se i connectar directament amb el seu públic, i així consolidar la seva comunitat, però sense replicar plataformes com YouTube o Netflix, "que generen i discriminen determinats continguts", conclou Jiménez.

Avui dia, només ha vist la llum la versió beta, ja que serà el 2024 quan entri en ple funcionament, pel fet que encara han d'acabar de determinar els usos que es podran fer de les creacions. "Ho estem construint col·lectivament amb tot un seguit de creadores. Durant la tardor, volem tenir diferents taules participatives per consensuar, entre totes, com compartim el contingut digital", explica.

El que sí que podem saber al 100% és la tecnologia per la qual han optat. L’enginyer cultural afirma que han integrat tota mena d'eines de codi obert amb la intenció d’unir-se a la lluita per "ser sobiranes a nivell de contingut i generar altres formes de fixació de contingut des del suport". 

Les entitats que impulsen la plataforma

Les encarregades que el projecte funcioni són tres entitats del sector cultural. Per una banda, Quesoni, una cooperativa enfocada en la cultura, sobretot en la gestió d'esdeveniments i oferiment de serveis artístics, tècnics i d'il·luminació. Per altra banda, BitLab, una entitat sense ànim de lucre que vol democratitzar l'accés a la cultura i la innovació.I, finalment, Platoniq Foundation, una iniciativa per a la selecció i producció de projectes que uneix les noves tecnologies i la cultura i que, precisament, és la impulsora de la web de mecenatge d'on cobra vida 'La Guixeta'.

Les entitats destaquen que el portal té un funcionament horitzontal i democràtic, des de l'economia social i solidària. La seva forma d'organització respon a la lògica cooperativa, on a banda de creadores i productores, també hi tenen un paper clau les subscriptores. "El contingut es redistribuirà i totes podran saber qui ha generat els diners i per a quin projecte. Hi ha una relació horitzontal en què tothom pot veure l'estat de comptes i ens organitzarem a través d'assemblees, entre altres", destaca l'enginyer.

"La gent podrà opinar o es podran generar espais perquè la comunitat pugui participar en els continguts i, a més, la mateixa comunitat gestionarà quins són permesos i quins no, s'autoregularà", afirma, i afegeix que segur que no hi tindran cabuda els continguts racistes o masclistes.

En conclusió, la idea és que les usuàries també opinin i es relacionin des d'un altre lloc, decidint continguts, per generar altres formes de producció i de consum audiovisual i fomentar la participació activa de la ciutadania.

Aposta pel mecenatge per consolidar projectes

El finançament col·lectiu es garanteix, per exemple, a través de diverses eines de mecenatge. En aquest projecte, té especial rellevància Goteo, la plataforma oberta i ètica impulsada per Platoniq Foundation.

Es tracta d'una forma de cooperació en la qual poden participar totes les persones que ho considerin, mitjançant aportacions econòmiques per donar suport a les iniciatives o causes compartides. Des del 2011, moment en què es va crear la plataforma, ja han recaptat gairebé dinou milions d'euros per al conjunt de les iniciatives i compten amb una comunitat de comunitats amb més de seixanta-cinc mil persones.

Segons la quantitat, la persona, entitat o el col·lectiu rep una recompensa determinada, com per exemple, un producte o un servei. Més enllà de 'La Guixeta', la idea és que, gota a gota, d'aquí el nom de la web, la ciutadania ajudi a fer possibles causes que presenten un gran impacte social. És per aquest motiu que els projectes que poden buscar suport són les iniciatives ciutadanes, projectes socials, culturals, tecnològics i educatius.

Pel que fa a 'La Guixeta', més enllà dels seus objectius, pot ser interpretada com a forma d'agraïment a totes aquelles col·laboradores que han permès que una gran quantitat de projectes siguin possibles gràcies a les seves aportacions a Goteo. "Per a la producció d'un futur documental, podríem utilitzar Goteo per finançar-lo col·lectivament i així, tota aquella gent que ha participat amb les donacions, pugui veure públicament on va a parar el crèdit", explica Jiménez.

La participació i les persones, al centre

Formar part de la plataforma és senzill. A l'espai cultural obert a totes, proposen quatre formes de col·laboració: com a creadora, per produir i compartir contingut digital en línia, poder connectar directament amb l'audiència i proporcionar valor amb les creacions; i com a ambaixadora, per donar suport a projectes i difondre'ls.

Per altra banda, com a comunitat, unint-se a altres persones amb qui es comparteixen interessos i connectant-hi mitjançant la interacció; i, finalment, com a multiplicadora, enfocat a aquelles entitats i cooperatives que volen multiplicar "les possibilitats d'èxit de qualsevol dels projectes cooperatius en campanya".

És important no equiparar 'La Guixeta' a una simple plataforma d'streaming convencional, ja que l'enginyer apunta al fet que "va una passa més enllà, gràcies al model de finançament i a l'impuls de la participació ciutadana en la creació de contingut". Com a exemple, una idea pot ser "connectar al repositori un mòdul on la gent opini sobre el proper late show d'Ana Polo, de quina temàtica volen que sigui".

Finalment, no posen únicament al centre les persones, el català també és una gran lluita. El baix nombre de visualitzacions en la majoria de les plataformes no acaba remunerant correctament les creadores, per la qual cosa volen "que tot es pugui monetitzar de forma justa".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari