La tercera Trobada Nacional d’Ateneus, més festiva i oberta a tothom

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El president de la FAC, Pep Morella, durant el seu discurs Font: Xavier Playà
El president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Pep Morella, durant el seu discurs a la segona Trobada Nacional d'Ateneus a Tàrrega. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
Les colles de cultura popular de Llorenç del Penedès tindran gran protagonisme durant la Trobada Nacional d'Ateneus. Font: Cedida per la FAC
Les colles de cultura popular de Llorenç del Penedès tindran gran protagonisme durant la Trobada Nacional d'Ateneus. Font: Cedida per la FAC
Josep Robert Segarra, president del Casal de Vila-rodona, i Josep Morella, president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, durant la presentació de la trobada. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
Josep Robert Segarra, president del Casal de Vila-rodona, i Josep Morella, president de la FAC, durant la presentació de la trobada. Font: FAC

La tercera Trobada Nacional d’Ateneus, més festiva i oberta a tothom

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Federació d’Ateneus de Catalunya impulsa aquesta jornada amb l'objectiu d'afavorir la interacció i la cooperació entre els ateneus federats i crear un espai d’oci amb activitats ludicofestives.

Els socis i les sòcies dels ateneus catalans tornaran a gaudir d'una jornada on interactuar i cooperar entre si, en un espai d’oci amb activitats ludicofestives obertes a tothom. Serà a la tercera Trobada Nacional d'Ateneus de Catalunya, que se celebrarà el 28 de maig a Llorenç del Penedès, un encontre d'ateneus que impulsa la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) i que vol allunyar-se de la formalitat de les assemblees i formacions que organitza la FAC al llarg de l’any per involucrar també a sòcies, voluntàries i participants.

"De vegades, els ateneus podem arribar a desconèixer altres ateneus que estan a poblacions del nostre voltant", explica Jaume Pieres, coordinador de la Trobada Nacional i president de l’Ateneu Democràtic i Progressista El Centre de Caldes de Montbui. Per aquest motiu, explica, la federació organitza aquesta jornada que permet a les persones membres dels ateneus conèixer altres equipaments i parlar amb sòcies d'altres ateneus en un ambient festiu.

Enguany, després de la primera edició de 2018 celebrada a Figueres, i la segona a Tàrrega el 2019, Pieres assenyala que des de la FAC se li ha volgut donar a la trobada de Llorenç del Penedès un caire més obert, fent que la població de la localitat que acull la trobada, així com la dels pobles de la zona, puguin involucrar-se i participar, i donar cabuda a totes les manifestacions de cultura del municipi amfitrió.

Per organitzar la trobada a Llorenç del Penedès la FAC compta amb la col·laboració dels ateneus del municipi, El Centre i La Cumprativa, la coordinació de la Delegació Territorial de les Comarques de Tarragona de la FAC, i la col·laboració de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Tarragona.

Una jornada festiva

La jornada es desenvoluparà en diverses zones de Llorenç del Penedès, així com en els espais dels ateneus del municipi, El Centre i La Cumprativa. La festa s'iniciarà a les 9.30 h amb un esmorzar-xocolatada a La Rambla per donar pas, a les 10 h, a la inauguració de la jornada a càrrec de personalitats de la cultura i el sector associatiu. Serà llavors, a partir de les 10.30 h, quan es comencin a realitzar diverses activitats arreu de la localitat.

Primerament, es durà a terme el debat 'Els ateneus som essencials?' al teatre de La Cumprativa, on es presentarà les conclusions d'un treball d’introspecció que s’ha dut a terme al llarg del darrer any a través de diverses dinamitzacions amb els ateneus federats per tot el territori català. A la mateixa hora i al voltant de La Cumprativa, es realitzarà una mostra del joc de la botifarra, al bar de l'ateneu, i jocs de memòria i un trencaclosques gegant a la terrassa. També a les 10.30 h, el pati d’El Centre acollirà jocs tradicionals i bitlles catalanes.

Per donar a conèixer els equipaments dels dos ateneus de Llorenç del Penedès, es mantindran les portes obertes dels espais d'El Centre i a la Cumprativa, i es faran dues visites guiades a. Tot això abans del concert vermut que es farà a les 13 h al pati d'El Centre amb els músics locals Joan Ràfols i Guillem Vinyes. A les 14 h es farà una aturada per dinar a La Rambla, "moment idoni per poder interactuar amb sòcies, voluntàries i participants d'altres ateneus", manifesta Pieres.

Els Falcons de Llorenç són la colla més antiga existent de Catalunya.

Els Falcons de Llorenç és la colla més antiga de Catalunya. Font: Cedida per la FAC

Ja a la tarda, a les 17.30 h, es farà la cercavila pels carrers de la vila que comptarà amb l’actuació de les colles de capgrossos, gegants, drac, ball de bastons i diables de Llorenç del Penedès, i la colla més antiga de Catalunya de falcons. A les 20 h, el grup musical Colors de Rumba amenitzarà el vespre a La Rambla, fins que a les 21:30 hores comencin el correfoc i l’espectacle pirotècnic que posarà punt final a la trobada.

Cal destacar que durant tota la jornada es podran visitar les exposicions de la FAC 'Som Ateneus', al teatre d’El Centre, i 'Quan s’enduen un país: L’espoli franquista als ateneus de Catalunya', a la sala d’exposicions de La Cumprativa.

Afegeix un comentari nou