La IX Mòstra de Cinèma Occitan portarà cinema en occità a 32 municipis de Catalunya i Occitània

Generalitat de Catalunya. DG Política Lingüística
Autor/a: 
Direcció General de Política Lingüística
 Font:
Font:

La IX Mòstra de Cinèma Occitan portarà cinema en occità a 32 municipis de Catalunya i Occitània

Autor/a: 
Direcció General de Política Lingüística
Generalitat de Catalunya. DG Política Lingüística

Resum: 

Avui s'inaugura a Lleida la IX Mòstra de Cinèma Occitan, impulsada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.

La IX Mòstra de Cinèma Occitan comença aquest dijous, 16 de juny, a les 19 hores, a la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la projecció dels films En Cap i Cathare. L’acte comptarà amb la participació de l‘historiador Josep Tort, que farà una introducció a la projecció. Aquesta novena edició de la Mòstra arribarà a 32 municipis de Catalunya, França i Itàlia. Es projectaran 6 films i es faran unes 96 sessions d’exhibició.

El Departament de Cultura organitza aquesta activitat amb l’objectiu de promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana i oferir una plataforma de difusió de la cinematografia en aquesta llengua. En l’organització hi col·laboren diferents institucions, universitats, entitats culturals i empreses, tant de Catalunya com d’Occitània, que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.

Els films es projecten en versió original occitana, amb subtítols en català. La Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, ha dut a terme la subtitulació al català dels films. La programació de la Mòstra ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves varietats, que van del gascó al vivaro-alpí, passant pel llenguadocià, el llemosí, el provençal o l’alvernès, a través de creacions audiovisuals. Quant als gèneres, hi predomina el documental, tot i que també hi ha obres de ficció.

La Mòstra de Cinèma Occitan col·labora amb altres festivals de cinema i els films d’aquesta edició es podran veure en el marc del Festival Somcinema, de Lleida, i el Festival de Cinema de Muntanya Picurt, a Artedó-La Seu d’Urgell. Fora de l’espai català i occità la mostra, es projectarà al festival Evò ce Esù que se celebra al municipi italià de Martignano.

La programació de la mostra també s’integra en el festival "Terra de Trobadors", en la programació del cicle club que organitzen el Ciné-donjon i el col·legi Emile-Paul Vayssié d’Aurignac, i també en la de la Filmoteca de Lleida. També es projectarà a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent.

Films que es projectaran a la IX Mòstra:

Cathare
Produït per Ecransud (1999) 28 minuts.
Amb un ritme proper al western o a la road movie, assistim al viatge de Guilhem Bélibaste, darrer prefecte càtar, fins al seu lliurament als inquisidors, de la mà d’Arnaud Sicre. Un viatge on es van resseguint les grans línies de la doctrina càtara.

En cap
Produït per Eth Ostau Comengés (2015) 6 minuts.
Passejada poètica per l’univers del colectatge, de la recuperació i preservació de la memòria, personal o col·lectiva, a través de la potent i expressiva imatge d’un recorregut en cotxe per una petita carretera local, al llarg del qual es barregen records, imatges d’infantesa i formes de vida desaparegudes.

Ibòs en Bigòrra. Entre mutacions i mites
Produït per Média d’Òc i Nosauts de Bigòrra (2014) 54 minuts.
L’empremta de la Segona Guerra Mundial és ben present a Occitània, fins i tot als llocs més petits i remots. És l’empremta de les lleves, dels morts i dels presoners que van sobreviure, fins i tot als camps d’extermini. Ibòs, petita localitat de Bigòrra, no s’escapa d’aquesta petjada. El Pla Marshall serà el punt de partida d’un procés que en transformarà la realitat econòmica i la forma de vida ancestral.

Lo sumi de la lenga vai a Montpelhier
Produït per la Chambra d'Òc i L'Aura - Scuola di cinema di Ostana (2016) 36 minuts.
El 24 d’octubre de 2015, Montpeller va acollir la cinquena gran manifestació en defensa de la llengua occitana, justament quan feia deu anys de la primera, la de Carcassona. Aquesta nova manifestació, sota el lema “Anem Òc! Per la lenga occitana”, va convocar milers de persones vingudes dels diferents espais geogràfics que comparteixen la llengua occitana. Entre aquests espais, les valls alpines, en territori italià. Des d’aquestes valls que va posar-se en camí el grup musical Blu l’Azard.

Trobadors
Produït per d’Écransud (1995) 52 minuts.
A través d’una atmosfera onírica i minimalista, se’ns van presentan els grans temes de l’amor cortès, gràcies a les paraules i als versos de diversos trobadors. Enmig dels mots, fragments musicals que recuperen la manera com aquests poemes arribaven al públic dels segles XII i XIII.

Vòutz de lo Sambuc
Produït per la Chambra d’Òc (2010) 38 minuts.
Lo Sambuc és un municipi de la Val d’Estura, a la província de Cuneo (Piemont), entre els Alps Cottians i els Alps Marítims que, com tants d’altres municipis de muntanya d’arreu, veu com la seva població va minvant i com les formes de vida tradicional perden presència. Malgrat tot, hi conviuen tota mena de personatges i de festes amb segles d’història al costat d’iniciatives totalment noves i contemporànies.

Afegeix un comentari nou