Àmbit de la notícia
Cultural

La Nuu converteix Rubí en un gran museu a peu de carrer a través de la fotografia

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La Nuu proposa dotze viatges i mirades molt personals, tant de reconeguts artistes com de talents emergents.
    La Nuu proposa dotze viatges i mirades molt personals, tant de reconeguts artistes com de talents emergents.
  • El festival abraça altres disciplines com les arts plàstiques, la poesia, l'audiovisual o la música.
    El festival abraça altres disciplines com les arts plàstiques, la poesia, l'audiovisual o la música.
  • L'exposició compta amb artistes catalans, com el Jordi Esteva, com d'àmbit internacional.
    L'exposició compta amb artistes catalans, com el Jordi Esteva, com d'àmbit internacional.

El Festival Internacional de Fotografia de Rubí, organitzat per l'Associació Cultural Ull x Ull, proposa un recorregut per dotze exposicions amb trenta-dues fotografies, de l'1 al 30 d'octubre.

Sota el lema 'La vida, manual d'instruccions', arriba la vuitena edició de La Nuu, el Festival Internacional de Fotografia de Rubí, un esdeveniment que omple de cultura els carrers de la ciutat del Vallès occidental i la converteix, al llarg d'un mes, en un museu a peu de carrer a través de la fotografia. El festival, organitzat per l'Associació Cultural Ull x Ull, i que se celebrarà de l'1 al 30 d'octubre, proposa una programació centrada en la fotografia contemporània, però abraçant altres disciplines com les arts plàstiques, la poesia, l'audiovisual o la música.

En el marc del festival es duran a terme dotze exposicions a peu de carrer, amb trenta-dues fotografies de reconegudes artistes i de talents emergents, tant d'àmbit internacional, com nacional i local. Aquestes obres, que busquen despertar la complicitat emocional de la ciutadania, dialoguen amb temàtiques al voltant de la memòria, la intimitat, la quotidianitat, el paisatge, les arrels o la família.

El fotògraf Carles Mercader, director del festival i president de l'Associació Cultural Ull x Ull, destaca aquest format que permet a la ciutadania ser espectadores voluntàries i involuntàries de les instal·lacions, així com la intenció del festival d'abastar altres arts al voltant de la fotografia. Això es demostra amb una programació farcida d'activitats. "L'elecció de les fotografies i la realització de la programació està feta amb molta cura i hi ha molta feina darrera", manifesta Mercader.

L'Associació Cultural Ull x Ull és una entitat que neix a Rubí amb una visió democràtica i transversal de la cultura. "Una de les singularitats del festival és que la fotografia està en relació amb altres llenguatges artístics. A més, creiem en la importància de crear espais culturals de primer ordre a la perifèria. Quan vam impulsar La Nuu, va ser una de les primeres coses en la qual vam voler incidir", explica Mercader.

Temps de contemplació

La complicitat de la ciutadania que busca el festival arriba de diverses formes, segons com s'apropi cada persona a les fotografies exposades al carrer, a les places i a les façanes. "És un temps de contemplació que regala el festival", explica, i detalla que ens trobem en un món de molt soroll visual, amb moltes imatges que no acabem d’assumir de forma conscient. "El factor sorpresa dels primers anys s’ha perdut una mica, però el contacte que tenen les persones amb les fotografies continua sent molt positiu", afegeix.

"La imatge és una cosa estranya per a la societat, encara som analfabets visuals i ens deixem enganyar molt per elles. El gaudi estètic està molt bé, però també cal aprendre a avaluar i saber llegir les imatges", afirma Mercader. El fotògraf destaca que la ciutadania aprèn molt amb aquesta complicitat que es crea entre persona i fotografia, però que les mateixes organitzadores també aprenen per la feina feta a l'hora de conformar aquest festival que rep el patrocini de l'Ajuntament de Rubí i la Generalitat de Catalunya.

Artistes i activitats de primer ordre

La Nuu, el Festival Internacional de Fotografia de Rubí, mostrarà els treballs de Kumar Anu, (Índia), Tomoko Daido (Japó), Zhang Kechun (Xina), Julie van del Vaart (Països Baixos), Ann-Sophie Deproost (Bèlgica), Helena Civit Kopeinig (Àustria), Jordi Esteve (Barcelona), Assaf Iglesias (Oviedo), Israel Ariño & Clara Gasull (Barcelona), Erik Estany Tigerström (Celrà, Girona), Blanca Viñas (Barcelona) i Lorena Morin (Las Palmas de Gran Canaria).

Les exposicions es repartiran per diferents espais de la ciutat de Rubí, com ara la plaça de la Nova Estació, la plaça d’Anselm Clavé, la plaça del Dr. Guardiet, la zona de l’Escardívol, la Biblioteca Municipal Martí Taulell i el Celler Cooperatiu de Rubí. Quant a les activitats paral·leles, destaca el recital poètic amb DA:MA, que inaugurarà el festival; les visites guiades per la ciutat tot seguint les obres fotogràfiques exposades; l'acte 'La fotografia com a escriptura' per Jordi Esteva; o el taller de llibres de fotografia amb Tommaso Parrillo.

L'acte de cloenda es durà a terme el dissabte 29 d'octubre, a les 20 h, al Celler Cooperatiu. Serà llavors quan se celebri la 'Nit Screen', es projectaran les obres seleccionades pel Premi Screen, una secció dedicada a la fotografia destinada a ser visualitzada en format pantalla, i s'anunciaran els treballs premiats. El músic Sergi Estella tancarà l'acte de cloenda amb un concert a la plaça del Celler. 

El Festival Internacional de Fotografia de Rubí és obert al públic i totes les activitats són gratuïtes, excepte el taller, en el qual cal inscripció prèvia a info@lanuu.cat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari