La primavera i la fúria del 'Dimoni' carreguen de festa el mes de maig

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Així cremava el Dimoni l'any 2006 Font: Viquipèdia
El Dimoni de Badalona tornarà a cremar la nit de Sant anastasi, un any més
Girona es torna a cobrir de flors pel Temps de Flors Font: Ajuntament de Girona
Girona es torna a cobrir de flors pel Temps de Flors

La primavera i la fúria del 'Dimoni' carreguen de festa el mes de maig

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Arriba un mes de maig marcat per dues festes populars molt punteres: la Cremada del Dimoni de Badalona, la nit de Sant Anastasi, i Temps de Flors a Girona. Foc i floretes. Amb què et quedes?

Circ, titelles, una exposició que reivindica el paper de la Dona al món del còmic, art rural, Joan Brossa... i dues grans festivitats: el 'Dimoni' de Badalona i Temps de Flors a Girona. Això vol dir que la primavera ja és aquí amb total plenitud, i des de Xarxanet us fem les recomanacions del mes.

Gargar Festival de Murals i Art rural (Penelles, del 3 al 5 de maig)

El Gargar és el Festival de Murals i Art Rural de Penelles, a Lleida, i en aquesta 4a edició ha programat tot un seguit d'exposicions i activitats amb veritable especialistes de l'art rural, que seran els protagonistes també de més de 12 tallers

30a Fira de Titelles de Lleida (Lleida, 3, 4 i 5 de maig)

La primera setmana de maig, Lleida acull la Fira de Titelles, organitzada pel Centre de Titelles de Lleida i l'Ajuntament. Un cop més el fantàstic món de les titelles inundarà els carrers, places i teatres de la ciutat. L'objectiu de la fira ha estat esdevenir una plataforma de mercat per als professionals dels titelles i al mateix temps de difusió artística, sense minimitzar la importància del valor festiu que comporta la presència del públic als espectacles.

Exposició Feminista: Dones en el Còmic (Centre Cívic Verdaguer, Barcelona, fins el 4 de maig)

A través dels dibuixos es busca visualitzar la figura femenina que durant anys, en la trajectòria del còmic, ha estat en segon pla i com a personatge de no protagonista. L’exposició mostra una sèrie d’il·lustracions i pàgines de còmic interpretades per la dona, com a protagonista principal de la història, on s’enfronta a diverses situacions reals de la vida i diferents emocions, representada com una heroïna.

Brossa enrabiat (Fins el 5 de maig)

Una proposta escènica de Lluís-Anton Baulenas a partir de la desconstrucció dels Poemes de Revolta (1943-1978) de Joan Brossa, en homenatge en l’any del centenari del seu naixement. Al costat del Brossa de la màgia, dels poemes visuals… hi ha el Brossa més desconegut que expressa poèticament la ràbia, la indignació, la humiliació dels anys foscos del franquisme. Un Brossa irreverent, irritable, sovint agressiu. Tracta sense pietat la hipocresia dels estaments bàsics del Règim franquista, injust i venjatiu, amb l’Església al capdavant.

Fira del Circ de Catalunya (Reus, del 9 al 12 de maig)

Trapezi Reus en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus, organitzen una fira que arriba a la 23a edició sota la direcció de Leandro Mendoza. La programació d’enguany ofereix espectacles que presentin excel·lència tècnica i/o varietat en els números i/o disciplines de circ, que siguin produccions de factura professional i que tinguin una clara voluntat de comunicació amb el públic.

Cremada del Dimoni (Badalona, Nit de Sant Anastasi, 10 de maig)

Arriba una de les festes més singulars de tot el calendari de festes populars de Catalunya, la Cremada del Dimoni a Badalona, a partir de les 22 h. L’espectacle, que combina tradició i els moderns piromusicals, se celebra des de 1940 tot plantant una figura de fusta de més de deu metres d’alçada a la platja amb forma de dimoni (la ubicació ha anat canviant amb el pas dels anys), a la qual se li cala foc. Amb això, la ciutadania de Badalona crema els mals, convertint l’acte també en una reivindicació social o política acompanyada de polèmica i debat. La celebració s’inspira en el ‘Calaix de Sastre’ del Baró de Maldà de 1785. L’accés és gratuït per la Rambla de Badalona, i es recomana anar-hi amb temps de casa.

XV Butifarra Sound (Sant Feliu de Llobregat, 11 de maig)

El festival de músiques del món de Sant Feliu de Llobregat celebra la seva XV edició. Amb l’entrada gratuïta, preus de barra populars i més de 10 hores de música per a tots els públics, la cita ha programat a: The Dance Crashers, Xiula, Seikos, Hotel Cochambre, Public Mayor, Guaiana i Arnau Raya.

Girona Temps de Flors (Girona, 11 de maig – 19 de maig)

La cultura de carrer es fusiona amb la flora en aquest espectacle visual cabdal a la capital de les comarques gironines. La 64a edició de l’exposició de flors, monuments, patis i jardins combinarà els colors de la primavera gironina, i de la reivindicació, amb espectacles que deixaran les instantànies més belles de l’any als perfils d’instagram dels visitants.

World Press Photo 2019 (Barcelona, fins el 26 de maig)

Del 27 d'abril al 26 de maig es podrà veure la mostra de fotodenúncia periodística més gran del món a Barcelona. Es tracta del World Press Photo 2019, la Mostra Internacional de fotoperiodisme que dedica esforços a retratar històries i conflictes a través de les millors lents fotogràfiques de periodistes que s'hi dediquen d'arreu del món.

Afegeix un comentari nou