La Ràpita reuneix i reconeix el món del joc tradicional

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Morràpita és l'única entitat de Catalunya de la morra. Font: Morràpita. Font: Font: Morràpita.
Morràpita és l'única entitat de Catalunya de la morra. Font: Morràpita.
El DAU Tradicional està present al DAU Barcelona festival del joc des de la tercera edició. Font: Dau Barcelona
El DAU Tradicional està present al DAU Barcelona festival del joc des de la tercera edició. Font: Dau Barcelona
El llançador plantarà el bèlit a la base i procedirà a aixecar-lo amb un cop i a picar-lo amb la cana en direcció oposada a la línia de sortida. Font: Vadebelit.cat
El llançador plantarà el bèlit a la base i procedirà a aixecar-lo amb un cop i a picar-lo amb la cana en direcció oposada a la línia de sortida. Font: Vadebelit.cat

La Ràpita reuneix i reconeix el món del joc tradicional

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Federació Catalana de Joc, Esport i Deport Tradicional entregarà, en la primera Gala del Joc Tradicional que se celebrarà el 18 de març, els premis Baldufa.

El bèlit, la morra, el tir de fona, les quilhes de Tredòs, les bitlles de sis, les bitlles de nou o la lluita de bac, són alguns dels jocs tradicionals als quals els nostres avis i àvies ja jugaven en la seva infantesa, però que amb el pas dels anys han anat perdent terreny entre nens i nenes respecte a altres activitats, sobretot aquelles relacionades amb les tecnologies. No obstant això, Catalunya compta amb entitats que treballen per preservar el joc tradicional. Moltes d'elles formen part de la Federació Catalana de Joc, Esport i Deport Tradicional.

Després d'impulsar durant els sis anys de la seva vida activitats, actes i, fins i tot, congressos centrats en les diverses modalitats de jocs tradicionals, la Federació Catalana de Joc, Esport i Deport Tradicional organitza, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Ràpita, la primera gala del joc tradicional, una cita que té l'objectiu de reunir les entitats i reconèixer la seva tasca. La gala, que serà oberta a tot el públic, se celebrarà a l'Auditori Sixto Mir del municipi del Montsià el pròxim 18 de març, a les 17 h.

En el marc d'aquesta gala, s'entregaran els primers Premis Baldufa, uns guardons amb els quals la Federació Catalana de Joc, Esport i Deport Tradicional vol reconèixer diverses entitats i persones a títol individual per la seva implicació i treball en el foment dels diversos jocs tradicionals que avui dia encara es practiquen al nostre territori, en gran part, gràcies a la seva dedicació.

"El joc tradicional és cultura. És la base que tenim per anar aprenent coses des de ben petits", explica Tomàs Ginestra, secretari de Morràpita i membre de la federació. "I hi ha molta gent que dedica la seva vida a preservar els jocs tradicionals", manifesta Ginestra, motiu pel qual, des de la federació han volgut impulsar aquesta primera gala i uns premis que compten amb cinc grans categories de guardons.

Així, a 'Aniversari' es premiaran aquelles entitats que celebren dates rodones; 'Una vida dedicada al joc', reconeixerà la tasca de persones que han ajudat a mantenir vius jocs en temps difícils; 'Amics del joc tradicional', un guardó per a persones que treballen en el foment dels jocs tradicionals des de fora de les entitats; 'Entitats amigues', un premi amb el qual estrènyer lligams amb entitats que no són de la federació, però estan vinculades al món del joc; i 'A títol pòstum', per homenatjar persones que han aportat el seu gra de sorra a l'impuls del joc tradicional i que ja no estan entre nosaltres.

La Ràpita, punt de trobada

A més de la gala del joc tradicional, les entitats de la federació viuran una jornada completa plena d'activitats a la Ràpita. La trobada s'iniciarà a les 11 h amb la celebració de l'Assemblea general de la federació al Maset Espai Jove. Durant el dia també es farà la 'Ruta Arbó', una excursió guiada per diferents indrets de la Ràpita amb inici al Museu de la Mar de l'Ebre. I, seguidament, es durà a terme un dinar tradicional per a les persones integrants de les entitats de la federació al pavelló firal de la Ràpita amb un tast de la gastronomia rapitenca.

"És una trobada amb la qual les entitats que formem part de la federació aprofitarem per compartir experiències, reflexionar sobre el món del joc tradicional, presentarem nous projectes i farem repàs de tot el que es va desenvolupar durant l'any anterior al voltant del joc tradicional", considera Ginestra.

Des de la Ràpita expressen el seu "goig" perquè aquesta primera gala del joc tradicional se celebri a les terres de l'Ebre. "És molt important que se celebrin esdeveniments al territori, fora de Barcelona, fugint del centralisme d'una ciutat que absorbeix molta de l'activitat cultural", afirma Ginestra, qui també considera l'elecció de la Ràpita per celebrar la primera gala del joc tradicional com un reconeixement a la tasca de Morràpita, una de les entitats fundadores de la federació, en la recuperació del joc de la morra.

Afegeix un comentari nou