Àmbit de la notícia
Cultural

La salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial per garantir els Drets Humans

Autor/a
Redacció
  • Yakarta, capital d'Indonesia, la delegació de la qual se suma a les activitats del Fòrum d'ONG
  • Imatge de la reunió del Fòrum

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català és l’organització que ha representat Catalunya al Fòrum de les ONG amb motiu de la reunió anual del Comitè Intergovernamental de la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

La reunió del Comitè serveix per a aprovar modificacions als textos i normatives, aprovar, o no, les candidatures a qualsevol de les tres llistes (la de salvaguarda urgent, registre de millors pràctiques i la representativa) o bé per les sol·licituds d’assistència internacional, entre d’altres. Posteriorment, els acords han de ser ratificats per l’Assemblea d’Estats Membres, que es reuneix cada dos anys.

Així doncs, amb motiu de les reunions del Comitè, el diumenge 23 de novembre a París s'ha celebrat el simposi anual del Fòrum de les ONG per al Patrimoni Cultural Immaterial (ICHNGO, Intangible Cultural Heritage, en les seves sigles en anglès). Un total de 95 representants internacionals de 48 ONG acreditades s’han reunit. Entre els assistents també hi ha representants de comunitats i experts i les ONG assisteixen com a oients a la reunió del Comitè. En la mateixa trobada els estats membres que no formen part del Comitè Intergovernamental hi assisteixen com a observadors.

Així doncs, el Fòrum ha estat un punt de trobada entre les ONG, que han compartit problemàtiques i experiències sobre com cada organització desenvolupa la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial al seu territori. Aquesta posada en comú dota d’eines a  l’actuació de les ONG i reforça la seva importància de cara a les comunitats. Al llarg de les intervencions s’ha incidit en la importància social que té la preservació del patrimoni immaterial. “L’evolució en els dos últims anys del simposi ha estat molt positiva, ja que la trobada enforteix el paper de les ONG internacionals acreditades per la Convenció de la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial”, considera Antoni Carné, participant al simposi com a president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, confederació que a finals del 2013 va ser reconeguda per la UNESCO. En aquest sentit ha estat una bona notícia l’anunci fet per la delegació d’Indonesia, que ha anunciat donar suport econòmic a les activitats d’aquesta assemblea d’organitzacions.

Més enllà de la reunió del diumenge, al llarg d’aquesta setmana al Fòrum s’han realitzat reunions de treball per tractar temes com ara l’establiment d’un procediment per compartir les principals pràctiques de salvaguarda del patrimoni, donar resposta a les demandes de les ONG durant els últims quatre anys, així com crear un nou òrgan d’avaluació que enforteixi el paper de les ONG. Es tracta d’aconseguir dotar de major importància els informes que les organitzacions duen a terme per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

Reunió d’ONG acreditades a Barcelona

En el marc d’aquestes mateixes reunions diàries s’ha aprovat per unanimitat de totes les ONG la proposta de l’Ens de celebrar una reunió a Catalunya entre els dies 6 i 13 de juny de l’any vinent. En la trobada s’hi reuniran les ONG internacionalment acreditades, i el programa de la qual inclourà debats així com visites facultatives a mostres del patrimoni cultural immaterial català, com ara castells i la Patum. Un dels objectius de la proposta és marcar les diferències entre el patrimoni material, per exemple, el Palau de la Música Catalana, i l’immaterial. L’activitat vol sumar participacions d’experts de tots els àmbits, del món universitari, de l’administració pública i entitats de cultura popular, entre altres.

Camí per a la Pau

Cal destacar que el Comitè Intergovernamental d’Estats Membres a la Convenció de la UNESCO ha tractat una proposta que contempla que el coneixement en el camp del patrimoni cultural immaterial, no només ajuda a les comunitats a prendre una major consciència dels drets humans, sinó que també és una via per resoldre conflictes. Aquesta proposta ha estat treballada per experts a Turquia el passat mes de setembre, on l’Ens hi ha participat a través del seu expert, l’arqueòleg, traductor i intèrpret Lluís García Petit.

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari