La Viquipèdia vol tenir 1.600 articles nous sobre literatura catalana per Sant Jordi

Colectic
Autor/a: 
Eneida Iturbe
El repte digital pretén crear  a la Viquipèdia 1.600 articles del Diccionari de la Literatura Catalana. Font: Wikimedia Commons
El repte digital pretén crear a la Viquipèdia 1.600 articles del Diccionari de la Literatura Catalana. Font: Wikimedia Commons
Per col·laborar en la iniciativa cal crear articles sobre literatura catalana a la Viquipèdia. Font: Videotutorial de la UOC
Per col·laborar en la iniciativa cal crear articles sobre literatura catalana a la Viquipèdia. Font: Videotutorial de la UOC

La Viquipèdia vol tenir 1.600 articles nous sobre literatura catalana per Sant Jordi

Autor/a: 
Eneida Iturbe
Colectic

Resum: 

És el repte més ambiciós que s'ha marcat l'enciclopèdia lliure en el marc de la Diada de Sant Jordi. Està en marxa des del 13 d'abril i, fins al moment, s'han creat al voltant de 400 articles. Ara falta l'esprint final.

Enguany Sant Jordi serà més digital que mai. Per a la Viquipèdia, però, sempre ho ha estat. L'enciclopèdia lliure i col·laborativa acostuma a proposar reptes per ampliar els seus continguts, coincidit amb diades o altres esdeveniments. Ho fa a través d'Amical Wikimedia, l’entitat de voluntaris/àries que fomenta el coneixement lliure i la llengua catalana mitjançant la Viquipèdia i els seus projectes germans. Per a aquest Sant Jordi 2020 s'han marcat l'objectiu d'ampliar el contingut enciclopèdic sobre literatura catalana.

El repte és majúscul: crear articles sobre 1.600 elements inclosos al Diccionari de la Literatura Catalana. Per aconseguir-ho, els cal la col·laboració de persones voluntàries disposades a dedicar un temps a l'edició de l'enciclopèdia.

La iniciativa està en marxa des del passat 13 d'abril i tancarà al finalitzar el dia de Sant Jordi, a les 23.59 hores del dijous 23 d'abril. En els primers set dies, s'han creat 412 articles. Per tant, encara queda molta feina a fer durant aquesta setmana.

La col·laboració amb el Diccionari de la Literatura Catalana

Aquesta col·laboració va començar a principis d'any. Diversos voluntaris i voluntàries van introduir a Wikidata, la base de dades lliure amb la qual es nodreixen les fitxes tècniques dels articles de la Viquipèdia, totes les entrades del Diccionari de la Literatura Catalana. Des de llavors, ambdós corpus estan vinculats amb un identificador únic que presenta cadascun dels elements inclosos al compendi.

Expliquen que més de 1.600 entrades del Diccionari encara no existeixen a la Viquipèdia i ara volen incloure-les. Per fer-ho han llançat el viquirepte Sant Jordi 2020.

Com participar en el concurs

Qualsevol persona que pugui dedicar-hi un temps pot participar en el viquirepte, creant-hi articles nous. S'ha de fer consultant una llista de biografies, obres i personatges que figuren al Diccionari de la Literatura Catalana, però que encara no tenen una entrada a l’enciclopèdia. Ofereixen una sèrie de criteris que han de tenir els articles, com ara, la llargària mínima, un nombre mínim de referències, etc. A més, s'haurà d'incloure l'etiqueta #SantJordi20 al resum d'edició.

Per publicar articles a la Viquipèdia cal crear un compte d'usuari. Les persones participants van acumulant punts pels articles que generen i hi ha premis per als més prolífics.

Afegeix un comentari nou