Laia Guilanyà: "La Festa Major de Manresa és emblemàtica i molt diversa, ho té tot"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Laia Guilanyà, presidenta de Xàldiga Taller de Festes. Font: Laia Guilanyà
Laia Guilanyà, presidenta de Xàldiga Taller de Festes. Font: Laia Guilanyà
L'espectacular Correfoc de la Festa Major de Manresa. Font: Xàldiga Taller de Festes
L'espectacular Correfoc de la Festa Major de Manresa. Font: Xàldiga Taller de Festes
Els Tabalers de Xàldiga posen el ritme a totes les activitats. Font: Xàldiga Taller de Festes
Els Tabalers de Xàldiga posen el ritme a totes les activitats. Font: Xàldiga Taller de Festes

Laia Guilanyà: "La Festa Major de Manresa és emblemàtica i molt diversa, ho té tot"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Xàldiga Taller de Festes organitza actes de cultura popular i tradicional a Manresa com ara el Correfoc. Tot i que no es podrà celebrar enguany, l'entitat ja hi treballa per organitzar altres activitats de cara a la festa major.

La Festa Major de Manresa compta amb un dels correfocs més espectaculars del nostre país. La gran quantitat de pirotècnia utilitzada, la seva durada o la diversitat d'imatgeria fa que l'assistència a aquesta activitat, que tanca el gran esdeveniment festiu de la capital del Bages, sigui obligatòria per a les persones amants del foc. Xàldiga Taller de Festes és l'entitat d'aquesta activitat, així com d'altres en el marc de la Festa Major de Manresa.

Enguany, el context de pandèmia, i l'empitjorament de les dades sanitàries al nostre país, dificulten el desenvolupament de grans esdeveniments com el Correfoc de Manresa. Parlem d'aquest cas, de la Festa Major de Manresa, així com de l'entitat i la seva tasca, amb la presidenta de Xàldiga Taller de Festes, la Laia Guilany. Xàldiga és una de les entitats de cultura popular més estimades de Manresa. De fet compta amb gran suport per part dels veïns i veïnes i arriba ja als tres-cents cinquanta socis i sòcies.

Què suposa el correfoc de Manresa per a Xàldiga Taller de Festes?

Per a Xàldiga és molt important, ja que l'entitat va néixer arran d'aquesta activitat. El correfoc prové d'un àmbit religiós, ja que es feia per espantar els mals de cada poble, per això hi ha molts pobles petits que tenen molta tradició de correfoc. Així que Manresa no podia ser menys. Va agradar molt i va començar a créixer. Així que l'any 1983 es va fundar l'entitat Xàldiga Taller de Festes. Vam començar amb el correfoc, però la idea era anar fent més activitats i festes a Manresa.

Més tard es va començar a fer una activitat pels nens i nenes, una versió teatralitzada en la qual sortien les bèsties, que és el que més els hi agrada als infants, i amb música ballable. Nosaltres diem que és una mena de mostra del correfoc, perquè és una petita exhibició del que es veurà el dilluns de correfoc. Aquests dos actes van ser molt importants per a la Festa Major de Manresa. Des de l'Ajuntament sempre ens ha donat suport molt per fer activitats i que tinguéssim la possibilitat de fer més coses.

"Tenim la sort d'obrir la Festa Major de Manresa amb el Correaigua i de tancar-la amb el Correfoc"

Quines altres activitats organitzeu?

Tenim la sort que obrim i tanquem la festa Major de Manresa. L'obrim amb el Correaigua el penúltim dissabte d'agost, més o menys, i la tanquem el dilluns de festa Major de Manresa amb el Correfoc. També hi ha un dia sencer que es dedica a fer coses pels infants i té lloc la Moscada Infantil, que se celebra la tarda del primer diumenge de Festa Major.

A banda d'això, dins de Xàldiga hi ha diverses seccions, com la dels Tabalers, que tenen moltes actuacions com ara la Bategada, el Cercatasques, les cercaviles, etcètera. De fet, participem en la cercavila de Festa Major de Manresa, que ho porten des de l'Agrupament d'Esbart Dansarie i el Casal Cultural Dansaires Manresans, dos esbarts de Manresa. També tenim una secció de Diables, que feia el correfoc per la Festa de la Llum de Manresa, o la secció d'Histrions, que apareixen per la fira de l'aixada o al Passatge del Terror.

Organitzeu i participeu en una gran diversitat d'activitats.

Sempre hem intentat fer activitats per Manresa, i l'Ajuntament sempre ens ha recolzat. Vam iniciar fa uns anys la carnavalada, el Carnaval de Manresa, però amb la tradició de carnavals que hi ha al voltant de Manresa, com el de Sallent, doncs no va acabar de sortir tot i que va haver-hi molta participació.

Estem parlant de moltes activitats que s'han fet sense problemes abans del context de pandèmia. Es podrà fer alguna cosa enguany?

Un esdeveniment tan multitudinari que tenim a Manresa com és el Correfoc no el podem fer. Amb tanta gent, és molt complicat de controlar. Però sí que estem parlant amb l'Ajuntament per mirar de fer activitats. Enguany ens ha ajudat molt a engegar un projecte i ens estem movent per fer alguna cosa. No puc desvelar res, però s'està coent alguna cosa. Però que ara torna a haver-hi tants contagis ens està perjudicant un altre cop.

Estem buscant totes les solucions possibles, però hi ha coses que són complicades de fer. Les bèsties, per exemple, tenen un pes i es van canviant de portadors perquè no es ressenteixi ningú, però no es pot fer ara per ara, perquè s'ha de desinfectar des de dins a fora, i és complicat.

L'any passat vau poder fer alguna cosa

No es va poder fer res. Va ser molt precipitat tot. L'encàrrec de pirotècnia que fem, que són molts quilos, l'hem de fer amb molt de temps per avançat, quatre o cinc mesos abans, i com la pandèmia ens va trobar al mig, no vam poder fer res per desgràcia.

Imagino que hi ha ganes doncs.

Moltes, a més totes les persones que estem a l'entitat ens agrada molt el foc. Qualsevol oportunitat de tirar un petard, el tirem. Llavors la participació de la gent de l'entitat sempre és molt positiva. L'única cosa és que també notes que ens hem distanciat. De trobar-nos per fer reunions i veure'ns casa poc, ara tot es fa online, i sempre que ens veiem és per parlar de com estem. Tot és una mica més fred. Tenim moltes ganes de poder fer un sopar, per exemple. Però clar, som molta gent i per precaució no ho fem.

"A Manresa som bastant addictes al foc"

Dius que les persones que formen part de Xàldiga són molt participatives. Ho són en general els manresans i manresanes?

Els agrada, sí. Jo m'he trobat, fins i tot als assajos de la mostra de correfoc, que la gent ve a veure-ho. Els hi encanta sobretot als nens i a les nenes. Jo recordo, de petita, que era una fan boja de tots els balls, dels dimonis, dels dracs... He de dir que hi ha molta participació per part dels manresans i manresanes. Fins i tot la gent ens demana si farem alguna cosa aquest estiu perquè tenen ganes. A Manresa som bastant addictes al foc.

Això està bé per reforçar la cultura popular.

Això a mi em fa molta il·lusió. Durant la pandèmia m'he trobat que he fet entrevistes a diverses escoles i instituts, perquè m'han demanat que els hi expliqui la nostra tasca i el que fem per Festa Major. I veies els nens i les nenes molt il·lusionades. Totes es volen apuntar i volen venir a participar i els hi dic clar que sí. Em sento molt orgullosa de ser presidenta d'una entitat que la gent estima tant i que fa que tothom hi vulgui participar d'alguna manera. Això és molt bonic.

Si haguessis de descriure la Festa Major de Manresa, com ho faries?

Jo la visc molt intensament i la recomano molt. A banda de la Festa Major de Manresa, tenim la Festa Major alternativa, on es fan concerts de tota mena. En sóc molt fan. Resumiria la Festa Major de Manresa com molt emblemàtica i molt diversa. Es fan moltes coses diferents, moltes activitats. Pots anar a veure l'actuació d'un artista convidat a la Festa Major, pots anar a l'Alternativa, pots anar a la Festa Major infantil amb el Picapoll, pots anar a fer una ruta històrica de Manresa, etc. Per a mi ho té tot Manresa a la Festa Major.

Afegeix un comentari nou