Àmbit de la notícia
Cultural

L’economia popular i antiracista se cita a la V Fira d’Economia Migrant i Diversa

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
La Fira d’Economia Migrant i Diversa se celebrarà a la plaça de Catalunya per primera vegada.
La Fira d’Economia Migrant i Diversa se celebrarà a la plaça de Catalunya per primera vegada. Font: @FiraESSmigrant

Per primer cop, l’esdeveniment se celebra a la plaça de Catalunya i registrarà un nou rècord de projectes i activitats econòmiques promogudes per persones migrants i diverses.

Aquest 5 d’octubre, la plaça de Catalunya de Barcelona acollirà per primera vegada la Fira d’Economia Migrant i Diversa, que celebra la seva cinquena edició amb més participació que mai i un nou rècord de projectes i activitats econòmiques promogudes per persones migrants i diverses

Així, tothom que s’hi apropi podrà conèixer amb detall prop de 160 projectes vinculats a l’economia solidària i popular a càrrec de col·lectius de persones migrades i racialitzades, i que abasten diversos àmbits, des del tèxtil fins al de salut i cures, educació, cultura o artesania, entre altres.

Organitzat pel Cercle de Migracions i Economia Solidària Antiracista de Coòpolis, l’esdeveniment s’ha consolidat com un espai de trobada, intercooperació i resistència davant dels reptes socials, econòmics i polítics que tenen al davant les persones migrades i diverses.

Des que es va celebrar la primera edició a Can Batlló, la fira ha crescut exponencialment gràcies a l’empenta de la comunitat migrada organitzada i ha atret l’interès d’un públic més ampli i divers, alhora que ha aplegat un ventall cada cop més gran d’iniciatives que han ajudat a enfortir una economia social i solidària antiracista, feminista, i anticolonial.

Senyal d’aquest creixement és que enguany la fira se celebra per primer cop a la plaça de Catalunya, punt neuràlgic de la capital catalana, fet que evidencia la puixança de l’esdeveniment, després de passar per emplaçaments com la Plaça Margarida Xirgu i la ronda de Sant Antoni. 

Aquesta cinquena edició es presenta sota el lema ‘Descolonitzar la vida per construir pau amb justícia’, una consigna que vol fer ressò de les lluites col·lectives contra l’explotació, l’espoli i les pràctiques colonials que perduren avui. 

Rècord de projectes, tot i les barreres burocràtiques

La trobada servirà d’aparador per a un total de 158 iniciatives impulsades per persones migrants i diverses, un nou rècord que reflecteix l’ascendent d'aquests col·lectius en l'economia solidària i la seva capacitat per generar alternatives econòmiques col·lectives i sostenibles.

Una diversitat de propostes que abasta sectors com el tèxtil (18% dels projectes), la gastronomia (18,35%), així com altres àmbits com la cultura, les cures, la salut, l’educació i l’oci, tots amb una presència significativa dins l’esdeveniment. Des de l’organització subratllen, no obstant això, que gairebé la meitat d’aquests projectes no tenen personalitat jurídica a causa de les barreres burocràtiques i la llei d’estrangeria.

Espai per al debat, la reflexió i la lluita 

De fet, des dels seus inicis, la Fira d’Economia Migrant i Diversa també és un espai de debat, reflexió i reivindicació, tot plegat en un context d’aprofundiment del racisme institucional que pateixen cada dia les persones migrants i diverses i un augment dels discursos xenòfobs, islamòfobs i racistes, així com d’enduriment de polítiques i mesures antiimmigració, com el recentment aprovat Pacte Europeu de Migració i Asil.

En aquest sentit, l’esdeveniment també servirà per reivindicar iniciatives com la Iniciativa Legislativa Popular impulsada pel moviment migrant i antiracista #RegularizaciónYa, que fa dos anys va aconseguir presentar 700.000 signatures al Congrés dels Diputats per tirar endavant una regularització massiva a l’estat espanyol. “Només la força col·lectiva i la consolidació de les nostres xarxes de suport ens permetran materialitzar els nostres drets”, expressen des de l’organització. 

Alhora, es farà una crida a la solidaritat amb les lluites anticolonials, especialment amb el poble palestí, víctima del genocidi perpetrat per Israel, així com amb altres conflictes ignorats pel món occidental com els que es viuen a Congo, Etiòpia, Síria i Iemen, entre d'altres.

Entre les activitats previstes, destaca una taula rodona que comptarà amb la presència de figures destacades com Sarata Sonko, Pastora Filigrana, Clara Ávila Peña, Jessika Llantén Castaño i Mohamad Bitari, totes elles persones significades en la lluita pels drets de les comunitats migrants i racialitzades.

Programació cultural i Premis Micaela Chalmeta

Més enllà de l’exhibició de projectes i l’espai per la reivindicació, la fira no vol deixar de banda el component cultural i festiu. Per això, al llarg de tota la jornada, es desplegarà una variada programació cultural que farà les delícies de les assistents. 

Entre les artistes convidades hi ha Mari Dávila Lobo, DJ Karmelas, Kleo La Faraona, Quintal Delas, La Revolución Guapachosa i Peret Reyes. Les seves actuacions animaran la jornada amb música, ball i molta energia per gaudir i compartir en comunitat.

Un altre dels moments àlgids de l’esdeveniment serà l’entrega dels Premis Micaela Chalmeta, creats el 2017 per l’Ateneu Cooperatiu Coòpolis amb l’objectiu de promoure la creació de projectes cooperatius compromesos amb la justícia social i ambiental. Aquesta serà la vuitena convocatòria del premi, que ja ha reconegut més d’una vintena d’iniciatives que treballen per construir una economia més justa i sostenible. Les guanyadores d’enguany s’anunciaran a les 18.30 h.

Així, la V Fira d’Economia Migrant i Diversa es consolida com un esdeveniment clau per visibilitzar i enfortir les economies populars i solidàries, tot oferint un espai per la reivindicació, la cultura i la celebració de la diversitat. Amb una participació rècord i un ampli ventall d’activitats, la fira és un espai on les veus i iniciatives de les persones migrants i racialitzades són protagonistes.

“Reunim-nos per continuar enfortint les nostres xarxes, visibilitzant les aportacions econòmiques que fem, malgrat no tenir garantits els nostres drets mínims; aixequem les nostres veus i cridem que formem part d’aquesta societat i que no marxarem enlloc”, reblen des de l’organització.

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari