L’Esbart Català de Dansaires recull les danses i balls tradicionals en un inventari
Comparteix
L’inventari té per objectiu recopilar tot el conjunt de danses vives del país. Totes aquestes danses estan recollides en una pàgina web i en diferents fitxes.
L’Esbart Català de Dansaires és una de les entitats catalanes que es dedica a la investigació, compilació, conservació i divulgació de la dansa i els costums tradicionals catalans. Aquesta entitat es va fundar l’any 1908, i des de fa més de cent anys que organitza moltes activitats al voltant de la dansa.
Un dels projectes, amb el qual l’Esbart Català de Dansaires treballa, és l’Inventari de Danses Vives de Catalunya. Aquest projecte va néixer l’any 2016 i té per objectiu l’elaboració d’un inventari de tots els balls de carrer i plaça que es ballen en l’actualitat a Catalunya.
Actualment, en el 2020, l’Inventari té catalogats més de 1600 entrades, repartides per diferents comarques catalanes. La població de Barcelona té 38 danses catalogades. Les comarques amb més danses catalogades són: l’Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat.
L’Esbart Dansaire defineix com a danses vives les següents danses, entre d’altres:
- Balls de parella.
- Balls d’homes.
- Balls d’infants.
- Balls amb diferents objectes.
- Balls de pabordes.
- Balls d’autoritats.
- Balls de carnavals.
- Balls de Festa Major.
- Balls de Vot del poble.
- Balls parlats.
- Balls mimats.
Totes les entitats de cultura popular que utilitzin la dansa com a expressió, poden participar en aquest inventari. També hi poden participar totes les persones i entitats que tinguin interès per la dansa. Per contactar amb l’inventari, cal enviar un correu electrònic a dansesvives@esbartcatala.org.
L’inventari està disponible a Internet per a la seva consulta. Mitjançant una pàgina web, es poden fer diferents consultes amb diferents filtres. La informació de cada dansa es representa en una fitxa, on es pot veure la història, el context, la descripció de la dansa i diferents recursos multimèdia.
L’Inventari està promogut pel mateix Esbart i per la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb coordinació amb l’Institut Ramon Muntaner.
Afegeix un nou comentari