L'espai cultural feminista 'La Bonne' fa una crida a defensar l'entitat de la "violència institucional"

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
La Bonne acompanya el seu comunicat amb aquesta imatge històrica d'unitat feminista Font: La Bonne
La Bonne acompanya el seu comunicat amb aquesta imatge d'unitat feminista (La Bonne)

L'espai cultural feminista 'La Bonne' fa una crida a defensar l'entitat de la "violència institucional"

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L'entitat convoca una assemblea informativa el proper dijous 28 de febrer, a les 18:30h a la Sala Rosa Vallespí, per denunciar la seva situació.

El cèlebre Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, 'la Bonne', que enguany fa quinze anys amb una presència i una programació consolidades, ha convocat una assemblea informativa per explicar l'atzucac administratiu en el qual es troba l'entitat, que la podria acabar abocant a la seva desaparició.

En la convocatòria explica que "des dels seus inicis, la seva existència sempre ha estat qüestionada per la Diputació, que prefereix que unes instal·lacions com aquestes, en ple centre de la ciutat de Barcelona, serveixin per a llogar-les per a esdeveniments (per tant privatitzar-los) o bé per activitats pròpies que res tenen a veure ni amb les dones ni amb els feminismes".

La situació s'ha produït arran de la renovació del conveni de cessió d'espais amb la Diputació, un desencontre similar al de fa quatre anys amb la mateixa institució. La Bonne explica que el conveni es va iniciar el 2003 "quan 80 entitats del moviment de dones vam signar un manifest reclamant que l'ús de l'edifici que Francesca Bonnemaison va crear per a l'Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona, retornés als usos per als quals fou creat".

La proposta de renovació del conveni però, no ha agradat gens a l'entitat, fins al punt que el Centre de Cultura feminista l'ha qualificat "d'alarmant, inacceptable i amb grans dosis de violència institucional". Segons La Bonne, les condicions proposades impliquen una cessió per dos anys més, i unes condicions molt més restrictives per a l'ús dels teatres i del pati, amb tot un seguit de normatives de control que també s'haurien d'aplicar a les 7.000 persones que en participen i les 60 entitats i col·lectius vinculats.

En aquest sentit, La Bonne advoca per "un conveni d'un mínim de 15 anys, i una dotació econòmica que garanteixi que les entitats no hagin d'assumir les despeses de gestió d'un edifici que els hi pertany i en definitiva una solució digna per un projecte com el de la Bonne, que és el paraigua de moltes més".

Afegeix un comentari nou