Àmbit de la notícia
Cultural

Mantenir l’art de la punta viu: arriba la Cinquena Fira Internacional de Puntes a Arenys de Mar

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Els dies 22, 23 i 24 d’abril de 2022, Arenys de Mar acull la Cinquena Fira Internacional de Puntes, on participen associacions de tota Europa i Catalunya.
    Els dies 22, 23 i 24 d’abril de 2022, Arenys de Mar acull la Cinquena Fira Internacional de Puntes, on participen associacions de tota Europa i Catalunya.
  • El programa compta amb una oferta variada d'exposicions, tallers, activitats i trobades de puntaires.
    El programa compta amb una oferta variada d'exposicions, tallers, activitats i trobades de puntaires.
  • Parlem amb la Rosa Maria sobre el món puntaire i la situació actual de la cultura popular.
    Parlem amb la Rosa Maria sobre el món puntaire i la situació actual de la cultura popular.

Els dies 22, 23 i 24 d’abril, aquesta població del Maresme amb gran tradició puntaire acollirà els treballs, activitats i exposicions d’artistes d’arreu d’Europa i Catalunya.

“Aquesta gran trobada és una oportunitat per ampliar la xarxa de contactes, però també de fer un intercanvi de coneixements i experiències”, d’aquesta manera defineix la Cinquena Fira Internacional de Puntes la directora de l’Associació Catalana de Puntaires, Rosa Maria Provencio. Tres dies en els quals la població d’Arenys de Mar acollirà associacions i escoles d’arreu de Catalunya i Europa en un programa ple d’exposicions, tallers, cursos i activitats amb el món de la punta com a principal element.

A la fira d’enguany hi participen sis delegacions estrangeres i totes les entitats de puntaires de Catalunya, entre elles l’Associació de Puntaires de les Comarques de Girona, l’Escola de Puntaires de Barcelona, l’Escola de Puntaires de l’Arboç, l’Associació d’Arenys de Munt, i l’Associació d’Arenys de Mar, Flor d’Alba.

A més, també hi assisteix lOIDFA, l’Associació Internacional de la Punta de Boixets i d’Agulla. En l’àmbit europeu hi haurà una delegació d’Itàlia, dues de França, una de la República Txeca i una de Polònia. Aquesta edició de la Fira Internacional de la Punta està organitzada pel Museu d'Arenys de Mar.

Una programació completa i variada: tres exposicions i estands

“És molt important si volem que la punta sigui un art viu, descobrir que l’experiència de la punta no és només la teva pròpia, n’hi ha moltes”, expressa Rosa Maria Provencio, també presidenta de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català. Un dels objectius d’aquesta celebració és recollir i aprendre diferents exemples per treballar coixins plans, rodons, allargats, descobrir els tipus de boixets de cada país o regió i enriquir a totes les participants a conèixer adaptacions per confeccionar més fàcilment.

El programa d’activitats és variat i ofereix un ampli ventall d’actes. Per una banda, des de l’Associació Catalana de Puntaires, es participa amb un estand dedicat a l’arquitecte Antoni Gaudí, amb un seguit de peces de puntes que l’associació conserva inspirades en l’obra gaudiniana, a més de recreacions al voltant de la imatge de Gaudí i altres obres enfocades des d’un punt de vista actual.

La fira comptarà amb tres exposicions de puntes. El centre cultural El Calisay recull ‘Les fades de la comtessa Ermessenda’, de la mà de les Puntaires de Girona. Cada any, les membres de l’associació gironina decoren un espai dedicat a Temps de Flors. En concret, en aquesta exposició, es podrà descobrir tot el material utilitzat al Monestir de Sant Daniel. A la seu social de l’Associació de Puntaires Flor d’Alba, s’exhibirà una mostra dels seus treballs actuals, des de punta clàssica fins a punta moderna.

La tercera exposició arriba des de Galícia, de la mà d’Ana Rosa Lista, una puntaire que treballa els paisatges gallecs des d’un punt de vista creatiu. Es podrà trobar al Museu Marès de la Punta.

Descobrir noves adaptacions i tècniques: dos cursos de punta

S’hi podran trobar dos tallers: per una banda, el curs de 'encaje brujo’ o punta extremenya a càrrec de Puntaires de la Garriga. Segons explica Rosa Maria Provencio, el punt de cinta es pot trobar a Extremadura, però també a Itàlia, Eslovènia, Rússia… “Hi ha coses molt originals amb la punta, pensem que només es fa aquí, i és un art que ha viatjat i es practica a diferents llocs europeus”, afegeix Provencio.

El segon taller és de joiera, de la mà d’Iva Prokova, una puntaire de la República Txeca, la qual crea unes peces molt vistoses, d’aquelles que no passen desapercebudes. Altres activitats que s’hi podran trobar són la tradicional trobada de Puntaires a Arenys de Mar, diumenge 24 d’abril durant el matí i, simultàniament a les activitats de la fira, també es duran a terme les trobades de puntaires de Platja d’Aro i de Mollerussa.

Una població amb molta tradició puntaire

La Casa Castells d’Arenys de Mar va tenir un renom important en el món de les puntes, ja que va acollir dissenyadores, les anomenades renderes -empresàries de les puntes- i les puntaires. Es dissenyava, creava i comercialitzava material. L’origen de les estovalles que guarneixen la Capella de Sant Jordi de Barcelona es troba a la Casa Castells, exemple de la importància de la feina que hi desenvolupaven per l’art de la punta.

“Nosaltres treballem amb un element tan pur com és el fil i tot el que pot donar. Ho rebem amb molta alegria, molta il·lusió”, conclou Rosa Maria Provencio, que preveu aquesta cinquena edició de la Fira Internacional com una trobada d’èxit per mantenir l’art de la punta viu.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari