Àmbit de la notícia
Cultural

Marc Sala: "Hi ha gent que encara no sap que li agrada l’òpera"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Marc Sala és tenor i president de l'entitat.
    Font: Toni Bofill
  • Conferència del cicle Òpera entre copes a l'Ateneu Santcugatenc.
    Conferència del cicle Òpera entre copes a l'Ateneu Santcugatenc. Font: Laura Torres
  • AprÒpera vol trencar amb els tòpics de l'òpera.
    AprÒpera vol trencar amb els tòpics de l'òpera. Font: Toni Bofill

AprÒpera és una entitat que va néixer a mitjans de 2019 i que té com a missió principal trencar amb els tòpics de l'òpera i apropar aquest gènere a tothom. Parlem amb el seu president, el tenor Marc Sala.

AprÒpera és una entitat que va néixer a mitjans de 2019 a Sant Cugat amb l'objectiu d'apropar l'òpera a tothom. El seu president, el tenor Marc Sala, ens explica com va nèixer AprÒpera, la seva missió, així com les nombroses activitats, obertes a tothom, que estan duent a terme.

Què és AprÒpera?

És una associació que té l’esperit d’apropar l’òpera a tothom. Tenim present que encara és un espectacle molt minoritari, però creiem que hi ha gent que encara no sap que li agrada l’òpera. Hem comprovat que a part de la poca oferta que hi ha, encara existeixen molts prejudicis, el que creiem que és la principal causa que fa que la gent no s'animi a fer el pas.

Com neix l’entitat?

Feia tres anys que li estàvem donant voltes. Jo sóc tenor, però també divulgador. Vaig fer un postgrau de gestió cultural i aquest va ser el treball de final de postgrau. Vaig creure que Sant Cugat era el lloc ideal per portar-lo a terme. Hi ha molta activitat cultural. A l'entitat també hi són la Montse Roig, que ha treballat al concurs Maria Canals de piano; la Sara Bañeras, que és soprano; i el Pep Martínez, un gran aficionat a l'òpera. També hi són dos amants de l'òpera com són el Josep Bartomeu i la Mercè Galiano.

Per què a Sant Cugat?

L’Ajuntament de Sant Cugat ens ha ajudat molt. Una de les peces clau que ens va motivar fer-ho aquí és que fa un temps es va crear un Pla Director de la Música Clàssica, molt ben fet, i recull aspectes amb els quals nosaltres també treballem. Té aquest tarannà de fer més propera la música a tothom. Anem molt en consonància en aquest aspecte.

Quins són els prejudicis dels què parles?

Són diversos. El preu, per exemple. Per això nosaltres fem activitats amb preus acceptables, perquè tothom hi pugui accedir. També diuen que són molt llargues o que són difícils d’entendre. Les nostres activitats duren com a màxim una hora i mitja i tenen un punt de divulgació on tot s’explica molt bé tot i és fàcil d’entendre.

Té una imatge elitista també. 

Nosaltres no compartim això. L’Òpera ara està a l’abast de tothom, a internet sobretot. No t’acabes l’òpera que hi ha a YouTube i Spotify. I a les nostres conferències tothom és benvingut. Intentim discernir entre prestigi i qualitat, que sí que ha de ser així, amb elitisme i esnobisme, que intentem defugir. També tenim la intenció d’apropar l’òpera a la gent jove.

L’edat mitjana del públic majoritari sol ser alta?

Sí, és quelcom amb què molts teatres de l’Estat hi treballen per canviar-ho. Volen atraure a un públic jove per fer el relleu generacional. Nosaltres intentem col·laborar en això. Hi ha gent a la junta de l’entitat que som joves, i si a nosaltres ens ha pogut agradar des de petits, als altres també. Busquem activitats amb un tarannà de proximitat que puguin agradar a la gent jove.

Quin tipus d’activitats dueu a terme?

Fem poques activitats però ben fetes, perquè volem créixer sosteniblement. La nostra punta de llança és el cicle Òpera entre copes que fem a l’ateneu santcugatenc. Està tenint molt d’èxit. 

En què consisteix?

És un cicle de conferències sobre òperes que es fan al Liceu, amb algunes petites actuacions. La idea és que la conferència no es quedi allà, sinó que la gent que vingui gaudeixi i tingui ganes d’anar. És un pas previ a anar al Liceu i amb unes eines i coneixements que milloren l’experiència. A l'entrada està inclosa una copa de vi de diferents vins del celler Albet i Noya pels assistents.

És una activitat molt propera.

A vegades han vingut cantants a cantar una ària en viu i és molt impressionant sentir una òpera de prop. Volem trencar la barrera física entre l’artista i el públic, volem apropar-los. Quan vas a una òpera, entre el públic i l’escenari hi ha un forat físic. Sentir una òpera a dos metres, poder parlar amb l’artista i preguntar-li coses, doncs ens sembla molt interessant.

Teniu al cap altres activitats?

Tenim una altra en marxa que es diu Òpera en construcció. És una col·laboració amb l'Associació Amics de l'Òpera de Sabadelll. Es tracta d'anar a veure com es construeix una òpera, els assajos, parlar amb els professionals que intervenen, veure el maquillatge, l'atrezzo. El vestuari. Estar presents en les indicacions que fa el director, poder xerrar amb els cantants. Fer-te l'òpera teva.

Quina està sent la rebuda en general?

Estem molt contents perquè la rebuda ha estat molt bona. Supera qualsevol expectativa. 

Comparteix i difon

Comentaris

M.Teresa Quer Domingo

(Usuari no registrat)

 

Ho veig  com un projecte molt ben pensat, em podrieu enviar informació del que es va fent?

 

F Pere Tarrés

(Usuari registrat)

Comentari en resposta al comentari: Informació

Bon dia,

Pots contactar amb AprÒpera a través del xat del seu Facebook

https://www.facebook.com/apropera/

 

Gràcies!

Equip de xarxanet

Afegeix un nou comentari