Marta Cortina: "Els esplais volem ser mirall de la realitat que ens envolta"

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Marta Cortina, vicepresidenta d'ESPLAC. Font: ESPLAC
Marta Cortina, vicepresidenta d'ESPLAC.
Equip de Coordinació d'esplac a l'Escola d'Esplac 2017. Font: ESPLAC
Equip de Coordinació d'esplac a l'Escola d'Esplac 2017.
ESPLAC està treballant la inclusió i la diversitat cultural, sexual i funcional sota el nom de Som diverses Som inculsives. Font: ESPLAC
Enguany ESPLAC treballa la inclusió i la diversitat cultural, sexual i funcional sota el nom de Som diverses Som inculsives.
Des del joc i la convivència, ESPLAC potencia l'esperit crític de la infància i adolescència. Font: ESPLAC
Des del joc i la convivència, ESPLAC potencia l'esperit crític de la infància i adolescència.
ESPLAC fa formació per a monitors i monitores de lleure. Font: ESPLAC
ESPLAC fa formació per a monitors i monitores de lleure.

Marta Cortina: "Els esplais volem ser mirall de la realitat que ens envolta"

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

ESPLAC treballa des de fa 35 anys per a que els esplais catalans siguin considerats espais educatius de referència a les seves localitats. Parlem amb Marta Cortina, vicepresidenta de l'entitat.

La Marta Cortina és vicepresidenta d'ESPLAC (Esplais Catalans), fundada l'any 1982 amb la voluntat de constituir-se com un referent dels esplais laics a Catalunya. Forma part de la direcció des del 2013 i ve del Centre d'Esplai Drac Màgic, de Vilanova i la Geltrú, on ha crescut i sigut monitora durant molts anys. És comunicadora, llicenciada en Periodisme i amb un postgrau de muntatge audiovisual. Li la idea de combinar educació i comunicació, ara mateix es dedica a dinamitzar tallers de cinema a instituts i és formadora de l’Escola Lliure el Sol, sobretot en els cursos Marta Mata. Milita al col·lectiu Bullanga feminista, el qual forma part del Casal de Dones de Vilanova.

Com i quan vas entrar a ESPLAC?

L’estiu de 2011 vaig fer el Curs de Directors residencial d’Esplac, juntament amb monis i dires d’altres esplais de l’associació, una gran experiència. Aquells dies, entre altres coses, em van servir per descobrir que hi havia una manera diferent de continuar la meva tasca per i amb l’esplai. Jo em trobava a la recta final de la meva etapa com a monitora al Drac Màgic (el meu esplai) i vaig decidir entrar a l’Equip General del Sector Penedès Garraf i Anoia, el sector geogràfic del que formava part. Dos anys més tard em vaig presentar a l’Equip de Coordinació, on actualment estic acabant el meu segon mandat.

Quin projecte s'està desenvolupant actualment?

Cada any fem el Pla de Treball de curs que aprovem a l’Assamblea General Ordinària, on decidim quins projectes farem durant l’any. Ara mateix tenim entre mans l’Esplaiada 2018, la trobada general d’Esplais Catalans, en la que ja hem començat a treballar perquè volem que sigui participada i decidida pels infants i joves dels esplais. També tenim altres projectes importants com "Inclusió i diversitat", el "Marta Mata" (programa de formació per a monitors i monitores) i atenció personalitzada, entre d’altres. Aquest any estem fent el Pla Estratègic, el full de ruta d’Esplac a tres anys vista, ens està servint per a fer reflexió interna.

"Els esplais aporten una manera de viure i veure el món més crítica i reflexiva".

Què aporten els esplais als i les joves en la transformació social?

Aporten un grapat de preguntes i debats que es converteixen en reflexió i creixement personal des del joc i la convivència. Una manera de viure i veure el món més crítica i reflexiva. Així aconsegueixen saben què volen i troben eines per aconseguir-ho, tenint en compte a les altres persones que els envolten. Des dels esplais treballem i potenciem l’esperit crític perquè quan no els agradi alguna cosa lluitin per canviar-la.

"Som persones voluntàries que eduquem per a transformar el nostre entorn"

Amb quines dificultats us topeu?

Manca de reconeixement social cap a la tasca de les monis. Som persones voluntàries que eduquem per a transformar el nostre entorn i sovint d’això només en queda la caricatura de l’esplaier@ amb motxilla i guitarra que juga tot el dia. A més a més, també ens trobem en un excés de burocràcia a complir i entregar hi ha poca facilitat per a dur a terme la nostra tasca tenint en compte que ho fem de forma voluntària.

Quins són els reptes de futur?

Que els esplais siguin representatius de la diversitat que hi ha al nostre entorn, volem ser mirall de la realitat que ens envolta i ara mateix no ho som. Volem que els esplais siguin forts i considerats espais educatius de referència a les seves localitats. Incorporar les ulleres liles en tots el àmbits, de manera que els mètodes tinguin una perspectiva interseccional. Així com seguir treballant per a què els i les monis estiguin formats i formades.

Afegeix un comentari nou