'Mena' no serà inclòs al diccionari de llengua catalana

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
El terme 'mena' no és normatiu en llengua catalana. Font: Punt de Referència (Change.org)
El terme 'mena' no és normatiu en llengua catalana. Font: Punt de Referència (Change.org)

'Mena' no serà inclòs al diccionari de llengua catalana

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

La campanya que demanava a l'Institut d'Estudis Catalans eliminar la possibilitat d'incloure el terme ha aconseguit el seu objectiu després de la pressió popular.

L'Associació Punt de Referència va engegar la setmana passada una campanya a la plataforma de peticions Change.org per demanar a l'Institut d'Estudis Catalans i a l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra que no incloguessin el terme 'mena' com a neologisme al Diccionari de la Llengua Catalana. En pocs dies, la campanya ha assolit els suports suficients per a que l'IEC i l'ONUPF hagin rectificat i hagin retirat la proposta d'entre les candidates a neologismes del 2019. Utilitzar el terme 'mena', doncs, no serà normatiu.

El terme 'mena' ja existeix al diccionari i té diverses entrades:

1 f. [GL] [MI] [ML] [QU] Mineral o associació de minerals que s'utilitza com a primera matèria per a extreure'n algun element útil, especialment un metall.
2 1 f. [LC] Classe a què pertany una persona o una cosa per la seva manera d'ésser en comparació amb les de naturalesa anàloga.
2 2 f. [LC] Persona o cosa semblant a la classe a què es fa referència.
2 3 [LC] de mena loc. adv. Per natura.
3 1 f. [TRA] [LC] Feix de filaments que forma part d'una corda.
3 2 f. [LC] [TRA] Gruix d'una corda que s'expressa amb la mesura en mil·límetres de la seva circumferència.

L'IEC es plantejava lexicalitzar les sigles Menors Estrangers No Acompanyats, un concepte que des d'entitats del tercer sector i ciutadans a títol particular han tombat per la seva connotació pejorativa i estigmatitzadora.

Segons la campanya a Change.org, “aquestes sigles pesen com una llosa al jovent, per les negatives connotacions i la despersonalització que el terme ha agafat en alguns discursos polítics, i per tant, als mitjans de comunicació”.

L’ONUPF i l'IEC havien obert la crida a la participació per escollir el neologisme de l’any 2019 fins al 15 de desembre i 'mena' ja no apareix al llistat de candidates a formar part de la llengua catalana. L'IEC ha publicat un comunicat en el que ha explicat que "el problema no són les paraules, sinó la intenció amb què s’usen" i ha substituït la candidatura de 'mena' per 'bicitaxi'. Entre els neologistes candidats hi ha animalista, emergència climàtica, exoplaneta, trap o umami.

El novembre del 2019 el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat unes 'Recomanacions sobre el tractament informatiu de la infància i l’adolescència tutelada per l’Administració' en què aconsellen evitar tant la sigla MENA com les formes desenvolupades perquè estan estigmatitzades i recomanen anar buscant alternatives com infància i joventut migrada sola; infant migrat sol, jove migrat sol, jove migrada sola o joves que han vingut sols, infància o adolescència sense referents familiars o sense referents adults.

Afegeix un comentari nou