Mercè Montserrat: “Quan puguem portar gegants a la plaça, t’asseguro que ballaran”
Comparteix
Entrevistem a la vocal de Protocol, Esdeveniments i Festes de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Mercè Montserrat, perquè ens expliqui com es viurà la desescalada en el món geganter.
El procés de desescalada i tornada a la normalitat, després de la pandèmia de coronavirus, no serà gens fàcil en l’àmbit de la cultura popular. Parlem d’un món de contacte, un món d’esforç, suor i llàgrimes; i de salts, somriures i abraçades. Aquesta és la seva essència.
Però les mesures de prevenció per evitar un rebrot de la Covid-19 presenten un escenari complicat per tornar a viure aquests moments d’emoció i caliu de festa major. Per algunes colles com, per exemple, les geganteres, el contacte és imprescindible per dur a terme la seva tasca.
D’aquest tema n’hem parlat amb la Mercè Montserrat, vocal de Protocol, Esdeveniments i Festes de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya:
Com s’està vivint el confinament i la crisi del coronavirus en el món dels gegants?
La situació que estem vivint no ens la imaginàvem. No teníem cap manual d’instruccions, però les colles ho han assumit bé. Algunes s’han adaptat a aquesta situació innovant, com els Amics dels Gegants del Montblanc, que el 17 de maig farà la Primera Trobada de Gegants Confinats.
Com es pot fer virtualment?
Només sé que faran una cercavila i una ballada a plaça virtualment. La plantada, el moment que arriben les colles, el concert de músics… Tot virtual. Però no en tinc més detalls. El president de la nostra associació, el Joan Puigserver, hi ha participat fent el seu parlament.
I què et sembla aquesta iniciativa?
He de confessar que, a mi, personalment, no m’agrada tot el món virtual en el món geganter. A les persones que participem en aquest món ens agraden les abraçades, el contacte, els crits, els salts, l’alegria… I tot això virtualment es perd.
Quines altres activitats s’han organitzat durant el confinament?
El dia de Sant Jordi es van dur a terme moltes iniciatives. Nosaltres com a agrupació vam fer un punt de llibre amb els gegants de l’agrupació i vam fer un concurs per triar al nen que ho pintés millor.
Com serà la ‘nova normalitat’ a les colles de gegants?
Tot és una mica confús a l’hora de realitzar les nostres activitats, sobretot en el món geganter. Complir les mesures sanitàries que ens recomanen, sobretot el distanciament social, és complicat.
Què serà el més complicat?
En el món dels gegants no només existeixen els portadors, també hi ha els músics. En el seu cas no hi haurà problema, perquè ells sí que poden mantenir la distància social i cada músic té el seu instrument. El que han de fer és tenir cura de la desinfecció de l’instrument després d’interpretar les seves peces. I pel que fa als acompanyants de la colla, tampoc hi veig gaire problema, perquè poden mantenir la distancia entre persones. Les dificultats de la ‘nova normalitat’ en el món geganter les tenim en la imatgeria.
Quines són aquestes dificultats?
Amb els capgrossos no hi haurà problema, perquè els porta una única persona i si ho fa des que surt del local fins que torna, i quan arriba el desinfecta, no hauria d’haver-hi cap problema. També parlem de ‘gegantonets’ i gegantons de poc pes. El problema real el trobem en els gegants que tenen un pes considerable.
Quant pesa un gegant?
Parlem de 45 kg el que menys pesa i 85 kg, o més, el que més. Aquests necessiten, com a mínim, tres portadors que no poden mantenir les condicions higienicosanitàries que ens demanen. Portar un gegant és suor, posar-se un mocador al cap és complicat, portar mascareta dins del gegant és inviable… Jo sóc portadora i ho dic per experiència.
I podria haver-hi alguna altra situació complicada a l'hora de celebrar certes activitats?
Els àpats de colles, per exemple. Quan hi ha una trobada gegantera la colla amfitriona convida a un àpat o refrigeri. Aquí hi haurà un problema per l’aforament, perquè si ens fan reduir el nombre de convidats en espais tancats a un terç, serà complicat. A la fase 3, que serà a mitjans de juny si tot va com s’ha anunciat, en espais tancats haurien d’haver-hi menys de 80 persones i una colla gegantera porta com a mínim 30 persones.
Heu rebut ordres des de la Generalitat?
El Consell de l’Associacionisme Cultural ha convocat una reunió el 7 de maig on intervindran diferents entitats de cultura popular. Serà presidida per la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga. L’objectiu principal d’aquesta trobada és tractar el tema de com podem tirar endavant el pla de desconfinament del sector cultural, dividit per àmbits. I des de l’àmbit dels gegants aportarem una sèrie de propostes. Hem de veure si seran, o no, acceptades.
Quan teniu previst tornar a l’activitat?
S’han anul·lat moltes festes fins al juny. El primer acte del qual tenim constància que segueix en peu és al setembre i ja veurem què passa. Des de l’agrupació hem hagut de suspendre Ciutat Gegantera, que es feia ara al maig, la Fira del Món Geganter, que s’hauria d’haver celebrat a l’abril, i la Trobada de Gegants d’Escoles. Tot això ja es passarà a l’any vinent.
Creieu que aquest any gaudirem de festes majors o d’algun altre acte de cultura popular?
L’11 d’octubre es farà el III Concurs Nacional de Balls de Gegants a Moià i ja donem per fet que sí que es podrà celebrar. Nosaltres tirarem endavant les bases i el concurs. Si ho hem de desconvocar, ja ho veurem. Però en principi no ho tenim tot pensat per tirar-ho endavant. Sent en un espai obert, creiem que no hi haurà problemes.
Heu tret alguna cosa positiva d’aquesta situació excepcional?
Que amb les ganes que tenim de tornar a portar gegants, això ens farà molt més forts. I quan puguem portar els gegants a plaça, t’asseguro que ballaran. La gent ara té temps de pensar com faran la seva pròxima trobada, perquè sigui excepcional. La germanor que hi haurà entre les colles serà fantàstica. A més, tots els que estem dins d’aquest món ens coneixem i tenim moltes ganes de veure’ns i abraçar-nos.
Afegeix un nou comentari