Àmbit de la notícia
Cultural

Mireia Juan: "La llengua és una eina necessària per a una inclusió real, social i afectiva"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Mireia Juan, cap de captació de fons de l'Escola Pia de Catalunya.
    Font: Mireia Juan
  • Imatge d'un dels punts de venda del projecte 'Recicla Cultura 2018'
    Imatge d'un dels punts de venda del projecte 'Recicla Cultura 2018' Font: Xarxanet
  • Sant Jordi és el dia més important de l'any per a les llibreries i editorials.
    Els diners recaptats al 'Recicla Cultura' es destinen íntegrament als programes de la Fundació Servei Solidari per a persones que no saben llegir i escriure. Font: Llicència CC Font: Pixabay (Llicència CC)

La campanya 'Recicla Cultura' 2021 compta amb propostes que es desenvolupen presencialment, tenint en compte els grups bombolla, o telemàticament, al voltant del llibre i la diada de Sant Jordi.

El 'Recicla Cultura' és un conjunt d’accions solidàries al voltant del llibre i la diada de Sant Jordi a favor dels projectes d’acollida sociolingüística de la Fundació Servei Solidari, l'entitat que desenvolupa la campanya com a part de l'Acció Social de l'Escola Pia de Catalunya. El 'Recicla Cultura' va néixer fruit de la necessitat de finançament dels projectes d’acollida sociolingüística i també per sensibilitzar a la població de la seva necessitat.  

La campanya ofereix la possibilitat a grups de la mateixa Escola Pia o d'altres escoles, d'universitats, d'entitatsd'empreses, de viure un Sant Jordi diferent i amb valor afegit, aportant llibres per tal que altres els puguin adquirir a un preu simbòlic el dia de Sant Jordi. Els diners recaptats es destinen íntegrament als programes de la Fundació Servei Solidari per a persones que no saben llegir i escriure.

La Mireia Juan, cap de captació de fons de l'Escola Pia de Catalunya, ens parla de la campanya d'enguany, dels projectes d’acollida sociolingüística i de la importància de la llengua per a la inclusió de les persones nouvingudes:

El 'Recicla Cultura' se celebra al voltant de la diada de Sant Jordi. Quines accions concretes es duen a terme enguany?

L'edició 2021 de la campanya 'Recicla Cultura' la vam pensar, i l'hem llançat, de manera que es pugui desenvolupar presencialment, tenint en compte els grups bombolla, o telemàticament. Hem fet propostes tan variades com el Lector Invisible, la Parada Recicla Cultura en temps de Covid, i un webinar.

Explica'ns cadascuna d'elles.

El Lector Invisible s'inicia amb un sorteig amb tots els noms del grup, i el dia de Sant Jordi cada persona haurà de portar un llibre que ja té a casa, pensat per la persona que li hagi tocat. Cada participant explicarà per què ha portat aquell llibre, que significa per ell, perquè l’ha escollit pel company o companya i es farà l’intercanvi. Amb aquesta proposta es comparteix lectura, es fan recomanacions de llibres i se celebra Sant Jordi amb el grup bombolla. 

Quant a la Parada Recicla Cultura en temps de Covid, recomanem no concentrar la venda de llibres en un sol dia, aprofitar tots els espais de l’escola, entitat o empresa per posar més parades, i tapar els llibres amb un plàstic per evitar la manipulació. Per últim, el webinar serà un punt de trobada en línia de totes les persones usuàries i professionals que d'una manera o una altra tenen una estreta vinculació amb els projectes d'acollida sociolingüística.

De què tractarà el webinar?

En aquest webinar tindrem l'oportunitat de parlar amb persones que van arribar al nostre país, sense cap vincle, i que mitjançant aquestes accions formatives han pogut millorar les seves oportunitats professionals i personals. 

Com es van veure afectades les accions de la campanya pel context de pandèmia l'any passat?

A causa del confinament, imposat per la pandèmia, vam haver d'anul·lar gairebé tota la campanya 'Recicla Cultura' 2020, per què en menys d'un mes l'havíem de transformar a un format en línia, i en aquells moments no teníem prou experiència ni expertesa per a fer aquest procés.

Respecte al projecte d'acollida sociolingüística, el vam adaptar com qualsevol altra escola, és a dir, tenint en compte les limitacions marcades per la pandèmia, vam desdoblar els grups, amb menys alumnes per classe, i es va adaptar el contingut de les classes per poder-les seguir en línia, aconseguint així un format híbrid.

Parla'ns dels projectes d’acollida sociolingüística.

Els projectes sociolingüístics són aquells que tenen l'objectiu d'impartir formació de la llengua, o les llengües, i la cultura de la societat d'acollida, en aquest cas la catalana. Aquests instruments són bàsics per fer possible les relacions interpersonals, per accedir a la formació reglada i ocupacional, per tenir coneixement dels drets i deures i per anar consolidant un espai social. Les persones usuàries dels projectes són persones nouvingudes o que estan en situació de vulnerabilitat. 

Aquests projectes s'han mantingut durant el context actual?

Sí, inclòs s'ha incrementat el nombre d'usuaris. Com hem comentat, els cursos s'han adaptat a les restriccions i s'han desdoblat de manera que els alumnes s'han repartit entre classes presencials i en línia, amb el consegüent esforç que ha representat superar la bretxa digital.

Com d'important és la llengua per a la inclusió de les persones nouvingudes?

És una eina necessària per aconseguir autonomia com a persona i arrelament en el territori, elements imprescindibles per una inclusió real, social i afectiva. Tanmateix també promou espais de participació, que són importants perquè les diferències culturals no siguin cap impediment pel ple desenvolupament de la persona en el país d'acollida.

Està implicada la societat en donar un cop de mà a les persones nouvingudes per la seva inclusió?

La societat està acostumada a sentir a parlar de realitats diferents i diverses. I ja és un primer pas molt important. Però encara cal que hi hagi agents i entitats que acostin aquestes realitats a les persones que les desconeixen per aconseguir una inclusió real. Però també cal suport de les administracions per propiciar la inclusió: ajudes per facilitar la contractació a persones en risc d'exclusió, beques d'estudi, fons destinats a programes d'acollida sociolingüística... la inclusió de persones migrades ha de passar per aquí. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari