Àmbit de la notícia
Cultural

Misteri, temps i contes al festival de narració oral Munt de Mots

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La contacontes xilena Alejandra Hurtado a Santa Maria de Palautordera amb 'Cuentos de Luna y Sol'.
    La contacontes xilena Alejandra Hurtado a Santa Maria de Palautordera amb 'Cuentos de Luna y Sol'. Font: Munt de Mots
  • Juan Pablo Fuente durant una activitat de misteri al Centre Cívic Pati Llimona.
    Juan Pablo Fuente durant una activitat de misteri al Centre Cívic Pati Llimona. Font: Munt de Mots
  • Contacontes de casa nostra, però també d'àmbit internacional, es donen cita al Festival de Narració Oral de Barcelona Munt de Mots.
    Contacontes de casa nostra, però també d'àmbit internacional, es donen cita al Festival de Narració Oral de Barcelona Munt de Mots. Font: Munt de Mots

L'associació Munt de Paraules organitza un festival que enguany arriba a la tretzena edició, amb diverses activitats de contacontes en espais de diversos municipis de Catalunya fins al 28 d'octubre.

Tradicionalment, el número tretze s'ha relacionat amb la mala sort. Diversos fets i llegendes, amb aquesta xifra implicada, han creat, en l'imaginari col·lectiu, la falsa (o no) percepció de l'infortuni del tretze. Per aquest motiu, la tretzena edició del Festival de Narració Oral de Barcelona, Munt de Mots, vol afrontar aquest duent a terme trenta-una activitats (tretze al revés) on s'expliquen contes que versen sobre temes com la mala sort o el misteri, i que es desenvoluparan a espais de diversos municipis de Catalunya, fins al 28 d'octubre.

Sota el lema 'Temps i Misteris', el festival comptarà, per primer cop, amb un tema que travessa totes les activitats del festival. Així ho explica el director del festival, Rubén Martínez, narrador oral des de fa més de trenta anys. En l'edició d'enguany la immensa majoria d'activitats versen al voltant del misteri, un tema, a més, molt adient durant el mes d'octubre. "Molts dels títols dels espectacles són preguntes, la sola presentació de l'activitat ja planteja un misteri", destaca Martínez.

La tretzena edició del festival, organitzat per l'Associació Munt de Paraules, compta amb aquesta novetat, ja que en altres ocasions el que s'han seguit han estat intencions, com ara poder adaptar-se l'any 2020, o retrobar-se el 2021. "Munt de Mots va néixer l'any 2010 enmig de la crisi econòmica, així que ja vam néixer adaptant-nos, veiem els canvis com una cosa natural", afirma Martínez, qui compara això amb una de les característiques dels contes. "Els contes són molt mal·leables, són sempre els mateixos, però mai són iguals", considera.

Martínez convida tothom qui vulgui a apropar-s per escoltar cadascun dels contes que s'explicaran a espais de diversos municipis de Catalunya com Barcelona, Gavà, Cardedeu o Santa Maria de Palautordera. "El festival el celebrem un cop l'any i aquest és el moment per apropar-s'hi", afirma el director del festival, qui també anima a la gent a no només escoltar contes., sinó també a explicar-los, i aprofitar dos espais destinats a fer-ho, com el Laboratori creatiu i Narrín Narran.

Els espais escollits són els centres cívics de Barcelona El Sortidor, Font de la Guatlla, La Sagrera, La Sedeta, Pati Llimona, Torre Llobeta, Centre Cultural Ton i Guida, l'Ateneu Roig, La Casa dels Contes, Leopardo Leopardi, així com onze biblioteques de Barcelona, a banda d'espais dels municipis ja esmentats de Cardedeu, Gavà i Santa Maria de Pautordera.

Un festival amb una mirada internacional

El director del festival explica que una de les grans aportacions del Munt de Mots és portar narradors i narradores de casa nostra, però també de la resta de llocs de l'Estat espanyol, així com d'altres països del món. Al festival hi participaran Carles Cano (València), Itziar Rekalde, May Gorostiaga (País Basc), Alejandra Hurtado (Xile), Julipé (Veneçuela), Liliana Camargo (Colòmbia); i els catalans i catalanes Núria Clemares, Albert Marqués, Albert Estengre, Judith Navarro, Elisabet Sagues.

L'altra gran aportació, considera Martínez, la trobem en una programació de conferències destinades a treballar el pensament, la teoria de la narració i altres temes sobre l'ofici de narradora oral. "Aquestes conferències i tallers ens serveix a narradors i narradores a pensar-nos en nosaltres i en el nostre ofici. I a més, permet a la gent apropar-se d'una manera més teòrica a la narració oral", assegura el director del Munt de Mots.

Aquestes trobades es faran al Centre d'Interès en la Narració Oral de la Biblioteca Vila de Gràcia, un espai creat ara fa deu anys ones desenvoluparan tres conferències i un taller. "Per a nosaltres la formació és molt important", assereix. Les conferències seran 'El conte com a eina educativa', d'Albert Marquès i 'Entre literatura y oralitura: el arte de narrar', d'Itziar Recalde, a més de la presentació de l'Associació de contacontes professionals La Faula. El taller 'Incorporaciones y Códigos Instantáneos' anirà a càrrec de Rubén Martínez.

Altres activitats destacades del festival són aquelles que es duen a terme als hospitals. "Portem tretze anys fent-ho, i en cada edició és una activitat molt especial, ja que portem el festival i els contes a nens i nenes que no poden assistir a la resta d'activitats", explica Martínez. Enguany, el Festival realitza dues funcions el dimecres 26 al Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil de l'Hospital Clínic. En altres edicions, el festival també ha estat present a altres hospitals com ara l'Hospital de Sant Pau o Sant Joan de Déu.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari