Mollerussa és la Capital de la Sardana 2016

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Mollerussa és la Capital de la Sardana 2016

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Durant l’acte, també s’han donat a conèixer els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2016.

La Capital de la Sardana és un projecte festiu, de debat i turisme sobre aquesta dansa, que vol ser una cita de referència obligada durant tot l’any. Aquest 2016 és el torn de Mollerussa. El Teatre l’Amistat va acollir, dissabte 12 de març, l’acte de proclamació de la capital de la comarca del Pla d’Urgell.

A l'acte es va estrenar la sardana ‘Mollerussa Capital de la Sardana 2016’, del compositor Òscar Barqué. Així mateix, es va descobrir una placa commemorativa de l’esdeveniment i va tenir lloc una ballada de sardanes a la Plaça de l’Ajuntament de Mollerussa, amb la Cobla Jove – Mollerussa 2016, creada expressament per a l’esdeveniment. Es tracta d’una cobla inèdita d’11 joves músics del territori, tots menors de 25 anys i alguns encara estudiants. La seva creació acompleix un dels objectius de Mollerussa 2016: impulsar i donar a conèixer la cobla i potenciar els joves músics de Lleida. Per això està previst que la cobla participi al llarg de tota la capitalitat en diversos esdeveniments.

Més de 90 associacions i entitats de tots els àmbits organitzen a Mollerussa activitats de caràcter anual i que, sumades a les de la Regidoria de Cultura, conformen una amplia, rica i variada agenda que omple tots els caps de setmana al llarg de l’any. Tot aquest ric teixit associatiu cultural s’involucrarà en una celebració que al llarg d’un any dotarà d’espectacles que combinaran la tradició amb les noves maneres d’entendre la dansa del país, la sardana.

Premis Capital de la Sardana 2016

A l’acte també també es van donar a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2016, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los, segons unes categories establertes, després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:

Medalles al Mèrit:

- Medalla al Mèrit Sardanista: Ramon Duran i Candaler, per ser cofundador de l’aplec de la sardana de la Bisbal i per la feina realitzada per portar-lo a terme, per haver estat l’impulsor de l’Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, per haver estat tresorer i president de l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines i per la seva activitat des del 1985 com a president d’Amics de la Sardana de la Bisbal i Comarca.

- Medalla al Mèrit Musical: Bernat Castillejo i Garnés per la seva tasca com a intèrpret de flabiol i flauta, com a director de les cobles Sabadell i Mediterrània i la Banda de Sabadell, per la seva activitat docent tant al nostre país com a l'estranger, i pels arranjaments per a cobla del repertori de música clàssica.

- Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Joan Antoni Ucher i Soto per ser cofundador de l’esbart Comtal, i més endavant del cos de ball de bastons, que esdevindria Bastoners de Barcelona, dels quals n’ostenta la direcció des de la seva creació fins ara i pel seu arxiu de dansa folklòrica catalana, que compta amb balls antics recuperats com ara el Ball del ram i el ventall o una versió del Serrallonga.

Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són:

A la Dedicació: Dolors Agustí i Raduà per haver organitzat durant molts anys l'aplec de Riba-roja d'Ebre i el d'Ascó, per la seva activitat en la difusió de la nostra dansa nacional per les terres de l’Ebre amb cursets i ballades, aconseguint amb això que la sardana sigui estimada com a símbol d’unió del nostre país.

A la Continuïtat:

- Amics de la Sardana de Tàrrega, pels seus 75 anys.

- Grup de Dansa Vilanova i la Geltrú, pels seus 75 anys.

- Concurs de Manlleu, pels seus 75 anys.

- Aplec de Lleida, pels seus 50 anys.

- Aplec del Baix Camp, pels seus 50 anys.

- Cobla la Principal de Tarragona, pels seus 50 anys.

A Mitjans Audiovisuals:

- Marc Rovira i Berga pels treballs fotogràfics de temàtica sardanista publicats de forma continuada en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

- Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona per la publicació del doble CD de sardanes d’Enric Morera La dansa dels modernistes, amb la cessió d’enregistraments històrics del Museu de la Música de Barcelona.

- Albert Martín i Estrada per la creació i manteniment del web de la Federació Sardanista de les comarques de Lleida www.sardalleida.org,

- La Zona-Tele 5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula 8 apellidos catalanes.

A la Promoció i Difusió:

- Cobla Marinada i adep.cat per la interpretació i difusió de l’obra d’Apel·les Mestres i Enric Morera La viola d’or, obra clau del Teatre Líric Català per a cobla, cor, solistes i cos de ball, estrenada a La Garriga l’any 1914.

- Grup Trias per la nova imatge de les seves capces de galetes amb la representació de la cultura tradicional i popular amb la imatge destacada d’una colla de sardanes.

- Òmnium Gironès pel cicle de xerrades sobre la sardana. 4 mirades sobre la dansa més bella celebrats a Girona.

- Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró per les conferències i debats Parlem de sardanes que organitzen cada tres mesos des de fa més de tres anys.

El lliurament d’aquests premis tindrà lloc el divendres, 25 de novembre al Teatre l’Amistat.

L’organització de Mollerussa, com a Capital de la Sardana 2016 va a càrrec de l’Ajuntament de Mollerussa, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell.

En són entitats col·laboradores la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, el Casal Popular l’Arreu, Albada Associació de dones del Pla d’Urgell, l’Orfeó Renaixença, l’Aula d’Extensió Universitària ‘Guiu-Clara’ de Mollerussa i l’Associació Amic Mollerussa i Cultura.

Afegeix un comentari nou