Àmbit de la notícia
Cultural

Nico Alonso: "Entitats i administració haurem de treballar perquè les colles tirin endavant"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca / Ona Bachrach / Clàudia Alié
  • Nico Alonso, co-cap de colla de l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi.
    Font: Carlos Faneca
  • La Festa Major del Pi torna amb la programació d'una trentena d'activitats combinades amb format virtual i presencial.
    La Festa Major del Pi torna amb la programació d'una trentena d'activitats combinades amb format virtual i presencial. Font: Associació d’Amics dels Gegants del Pi
  • Les figures i el bestiari estan exposades a la Casa dels Entremesos durant les festes.
    Les figures i el bestiari estan exposades a la Casa dels Entremesos durant les festes. Font: Carlos Faneca

Parlem amb el co-cap de colla de l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi sobre la tradició gegantera, les preparacions per les festes de Sant Josep Oriol i les afectacions de la Covid-19 dins l'entitat.

L'Associació d'Amics dels Gegants del Pi, antigament coneguda com el Patronat dels Gegants del Pi, és una entitat que des del 1959 treballa per tal de restaurar, dinamitzar i transmetre el patrimoni de les diferents figures festives de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona.

Com a entitat cultural té un rol actiu en les diferents Festes Majors que se celebren a la ciutat. La més destacada és la Festa Major del barri del Pi, una festivitat recuperada el 1995 per l'Associació, juntament amb l'esforç de comerciants i veïns i veïnes del barri, que ret homenatge a Sant Josep Oriol. L'entitat també participa en les Festes de Santa Eulàlia, les Festes de la Mercè i a la resta de festivitats tradicionals barcelonines, a més d'actuar en diferents trobades de cultura popular arreu de Catalunya.

Nico Alonso, co-cap de colla de l'Associació, ens parla de les dificultats que afronta l'entitat per mantenir vives tradicions i festivitats geganteres, agreujades pels efectes de la Covid-19 i la falta de relleu generacional.

Les Festes de Sant Josep Oriol es reinventen

La Festa Major del barri del Pi torna del 13 al 23 de març amb la programació d'una trentena d'activitats combinades en format virtual i presencial, que tenen l'objectiu de mantenir la tradicionalitat de les festes però adaptant-se a les mesures sanitàries.

Nico Alonso, destaca la diversitat i originalitat de les propostes virtuals d'enguany, on podrem trobar des de xerrades en directe, vídeos d'altres anys, el Ball de gralles amb el grup 'Els Quatrevents', passant per la taula rodona 'Colles castelleres sense castells' per part dels Castellers de Barcelona o els Contacontes virtuals, entre altres.

Pel que fa als actes presencials, mantindran el Pregó per divendres 19, a càrrec del personal del CAP Gòtic, com a commemoració a la feina dels treballadors sanitaris. L'acte de Bestieses, celebrat divendres 20, tindrà lloc dins la basílica amb les ballades del Lleó amb l'Àliga de la Bisbal d'Empordà i la Mulassa de Barcelona junt amb el Cavall Alat de Vila-seca. Aquestes figures són excepcionals dins el panorama festiu i tradicional geganter i estaran exposades a la Casa dels Entremesos durant les festes.

Enguany, la cercavila de diumenge 21 s'ha transformat en l'Exposició de Gegants i Bèsties, amb convidats d'honor com els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes de Barcelona. Durant la diada de Sant Josep Oriol, dimarts 23, la festa culminarà amb l'Ofici de Festa Major, que mantindrà la tradicional ballada dels quatre gegants originals del Pi. Com a novetat, aquesta edició recuperarà una tronada per donar per acabades les festes.

Pots consultar la programació completa de les festes de Sant Josep Oriol en aquest enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari