Àmbit de la notícia
Cultural

Núria Feixas: "L’Ésdansa és un espai per reflexionar sobre l’estat de la dansa d’arrel i cap on vol anar"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Núria Feixas, directora del festival Ésdansa.
    Núria Feixas, directora del festival Ésdansa. Font: Ésdansa
  • Aprofitant l'espai natural que ofereix la localitat de Les Preses, Ésdansa celebra alguns dels seus espectacles en plena natura, dins de l'itinerari 'Dansa i Paisatge'.
    Aprofitant l'espai natural que ofereix la localitat de Les Preses, Ésdansa celebra alguns dels seus espectacles en plena natura, dins de l'itinerari 'Dansa i Paisatge'. Font: Ésdansa
  • L'objectiu principal del festival és fer visible la dansa d'arrel i apropar-la al màxim al públic jove, amb produccions de nova creació.
    L'objectiu principal del festival és fer visible la dansa d'arrel i apropar-la al màxim al públic jove, amb produccions de nova creació. Font: Ésdansa

Del 22 al 28 d’agost, la població garrotxina de Les Preses, acull la quarantena edició del festival Ésdansa, que recupera completament la programació, en un context prepandèmic.

L'Ésdansa és el festival de dansa d’arrel tradicional de Catalunya. Després de quaranta edicions, impulsades pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, ha evolucionat fins a convertir-se en l’espai que és actualment. Compta amb diferents línies de treball que engloben la participació de diferents esbarts, moviments amateurs, grups internacionals, del sector professional, la formació, la nova creació i la producció de propostes contemporànies que parteixen de la dansa d’arrel catalana.

Des de l’organització destaquen la importància de treballar conjuntament per fer visible la dansa tradicional i d’arrel com a expressió cultural viva i actual. En aquest quaranta aniversari, es recupera la normalitat dels espais i la programació, fet que celebren eufòricament des de direcció. Hem parlat amb Núria Feixas, directora del festival, per descobrir l’essència de l’Ésdansa i els actes d’enguany.

Quins són els objectius sobre els quals heu treballat durant les quaranta edicions de l’Ésdansa?

L’objectiu principal és donar a conèixer en tots els seus aspectes i espectre, des de la dansa tradicional pura, grau zero, fins a les danses contemporànies que parteixen d’aquesta arrel. També treballem per apropar-la a les joves, a part de la resta de la població de la comarca i del territori. Volem dur a terme propostes que cridin l’atenció de la joventut i que aquest públic descobreixi tot el món de la dansa d’arrel.

Quina és l’essència del festival?

Jo crec que una de les parts més importants de l’Ésdansa és tota la part del voluntariat, les persones que han fet possible que el festival arribi on és i que s’hagi pogut mantenir i dur a terme durant tots aquests anys. L’essència és això, les voluntàries i la comunitat que fa que es pugui tirar endavant la seva celebració.

Enguany celebreu el quaranta aniversari. Què en podem esperar d’aquesta edició?

La nostra gran celebració és tornar a recuperar tota la programació en si, com en un context prepandèmic el 2019. Reprenem l’estructura del festival amb tots els seus espais, sobretot la participació i la formació, que aquests dos últims anys han quedat molt més desdibuixats. Poder recuperar tot això és per a nosaltres una gran celebració dels quaranta anys.

"Volem donar a conèixer la dansa tradicional pura, en tots els seus aspectes i espectre".

Parlem dels detalls de l’edició d’enguany. Què ens ofereix l’itinerari ‘Pla d’Impuls’?

Aquest any, dintre de la programació, intentem guiar una mica el públic i hem creat dos itineraris. Un d’ells és el ‘Pla d’Impuls’. Des de Fira Mediterrània i la Direcció General de Cultura Popular han creat aquest pla per a la dansa d’arrel tradicional, i aquí hi ha diverses línies de treball.

Una d’elles, posa el punt de mira als esbarts. Des d’Ésdansa creiem que hem de ser un espai i aparador, per tant, totes les agrupacions participants poden presentar els seus projectes d’espectacles, perquè puguin avançar i treballar amb professionals del sector cultural. És la nostra feina que puguin tenir cabuda dins de la nostra programació i que se’n pugui gaudir.

Quines altres línies de treball presenta aquest itinerari?

A banda de la feina dels esbarts, treballarem amb joves que formen part d’aquests per oferir un recorregut de formació i aprenentatge de tècniques i coneixements per tirar endavant les entitats de les quals formen part. Els acollirem al cap de setmana perquè puguin treballar a l’Ésdansa tota la part de voluntariat.

L’altra línia d’actuació, està destinada a les joves que es volen dedicar professionalment a la dansa. També les acollirem perquè puguin treballar amb les artistes expertes que tenim a l’Ésdansa aquella setmana.

El segon itinerari que programeu és ‘Dansa i Paisatge’. Què hi podem trobar?

Estem en un lloc privilegiat, a Les Preses, en un entorn natural magnífic que hem de posar en valor, i per aquest motiu tirem endavant aquestes propostes a la natura, que, enguany, són tres. La primera serà el dilluns 22, al vespre, a les 20.30 h, i proposem al públic que agafi les mantes de pícnic i ens acompanyi a fer una petita excursió per la muntanya, fins a arribar a un entorn màgic.

Allà proposem que, mentre se sopa, es gaudeixi d’un espectacle amb algunes de les companyies internacionals. Mesclem paisatge, menjar i espectacle. S’anomena ‘l’Aplec’. El següent serà dissabte 27 a la tarda, anomenat ‘Festa al parc’, al Parc de Pedra Tosca. Plantegem que la gent s’hi endinsi i faci un recorregut per les seves parts, i que també puguin descobrir i gaudir de la música i la dansa d’aquestes companyies internacionals.

"Les Preses és un lloc privilegiat, un entorn natural magnífic, on tirem endavant propostes a la natura".

L’Esbart Sant Martí és el protagonista de la tercera proposta de ‘Dansa i Paisatge’.

Sí. L’esdeveniment s’anomena Fora N9U, és el diumenge 28 a les 10 h del matí. La proposta que presenta l’esbart també forma part de l’itinerari ‘Pla d’Impuls’. És un espectacle itinerant per la natura. Volem que l’espectadora faci tot aquest recorregut al mig del bosc.

Ens has esmentat les companyies internacionals que participen en el festival. Quines són?

Les sis companyies internacionals que ens acompanyaran aquest any venen d’Argentina, Mèxic, República de Djibouti, Zimbàbue, Eslovàquia, Tahití i Panamà. Les podem veure, tant a la ‘Festa del parc’, en entorn natural, una manera molt més distesa de gaudir-les; l’escenari del recinte Ésdansa, en un espectacle conjunt.

També podrem ballar amb ells i descobrir les seves danses i cultures, tot participant en els seus balls, de dues maneres: la primera, a les ‘Nits Ésdansa’, que són unes jornades participatives i obertes que fem al recinte Ésdansa i, a nivell molt més formatiu, al Campus Ésdansa’T, on podrem aprendre danses amb aquestes companyies internacionals.

Ara que parlem del Campus Ésdansa’T, que aquest any es reprèn, quines activitats hi trobarem?

El campus és la part formativa del festival i l’oferta és per a infants, joves i adults. Abastem totes les edats. El vessant infantil, per una banda, s’organitza amb unes càpsules anomenades ‘Descobrim’, on les més Menudes aprenen quins són els instruments típics, les danses i el vestuari tradicional, les característiques dels diferents països dels grups internacionals de l’edició. També fem petites càpsules de casa nostra, d’aquí de Catalunya. Enguany farem la zona de Sallent, del Bages.

Com pot gaudir el públic adult del campus?

A banda de descobrir també els països de les companyies internacionals, participen en tallers amb companyies que ens acompanyen aquest any a l’Ésdansa, de la mà de La Llançadora, on els expliquen una mica tot el treball que han desenvolupat les agrupacions per dur a terme els espectacles.

Un altre taller que oferim és amb la Lali Mateu de l’Esbart Sant Cugat, per descobrir com han creat la seva actuació i quina és la manera de treballar de l’esbart. Per últim, la tercera activitat és amb la Laia Santanach i la Lara Brown, dues professionals de la dansa contemporània, que han treballat la dansa d’arrel per crear els seus espectacles.

L’últim espai que ens queda de l’Ésdansa és la línia de creació. Què ens aporta aquest any?

Tenim tres espectacles: ‘Tradere’ de la Laia Santanach, ‘Movimiento Involuntario’ de la Lara Brown i ‘Pyrene 430’ d’Amaiur Luluaga, Clàudia Gomez, Iñaki Plaza i Alex Lopez. Són les tres propostes d’aquesta línia de creació.

Per al públic familiar, comptem amb diverses propostes: dues d’elles ja les he comentat, l’‘Aplec’ i la ‘Festa al parc’, i el dissabte 27 al matí, organitzem un espectacle de dansa, teatre i música, de la mà de Ministrils del Raval, anomenada ‘La Filomena se’n va al mercat’.

"El Campus Ésdansa'T és la part formativa del festival, i l’oferta és per a infants, joves i adults".

Què significa per a la dansa d’arrel la celebració d’aquest quarantè aniversari?

Jo penso que és un bon esdeveniment per la dansa tradicional, és un moment i un espai en el qual s’uneix bastant gent del sector, i ens serveix per a reflexionar sobre aquesta art escènica,  debatre on estem i cap a on volem anar. És un bon moment i un bon lloc per poder fer aquesta feina.

Des de la primera edició, Les Preses ha acollit el festival. Què simbolitza per la població l’Ésdansa?

L’impacte que té el festival és gran, és una setmana que acull moltíssima gent. Les veïnes del poble poden compartir i descobrir cultures que sense l’Ésdansa no hi poden arribar. Per exemple, aquest any tenim una companyia de Djibouti, una república africana molt petita que sense el festival no tindrien la possibilitat de descobrir.

A més, també és una oportunitat per conèixer la dansa, és de les arts escèniques més desconegudes i menys vistes, i és una manera de descobrir aquest llenguatge.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari