Nuria Riera: "La creativitat és una part important de les persones, encara que estigui més adormida"

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Núria Riera, presidenta de l'associació cultural Barcelona Escribe. Font: Núria Riera
Nuria Riera, presidenta de l'associació cultural Barcelona Escribe. Font: Nuria Riera
L'objectiu principal de l'associació és apropar l'escriptura a les persones aficionades i fomentar aquesta manera d'expressar-se, tot creant comunitat. Font: Barcelona Escribe
L'objectiu principal de l'associació és apropar l'escriptura a les persones aficionades i fomentar aquesta manera d'expressar-se, tot creant comunitat. Font: Barcelona Escribe
Barcelona Escribe també treballa per encoratjar les seves usuàries a publicar llibres. Font: Barcelona Escribe
Barcelona Escribe també treballa per encoratjar les seves usuàries a publicar llibres. Font: Barcelona Escribe

Nuria Riera: "La creativitat és una part important de les persones, encara que estigui més adormida"

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

L’associació cultural Barcelona Escribe treballa per crear comunitat entre les persones aficionades al món literari i per fomentar l’expressió a través de l’escriptura.

Nascuda l’any 2018 com un grup d’escriptura amateur, Barcelona Escribe es va formar com a associació cultural el gener de l’any 2022. Gràcies a tallers d’escriptura creativa, grups d’anàlisi i comentari de textos, i diferents activitats relacionades amb el món literari, treballen per fomentar l’escriptura entre persones aficionades i compartir un moment d’oci amb usuàries que tenen les mateixes inquietuds.

El motor de l’associació és l’escriptura, poder expressar-se a través d’aquesta disciplina artística i crear una comunitat de persones de diferents orígens, edats i situacions personals. Actualment, treballen en l’elaboració del segon llibre de relats conjunt, ‘Cachitos de fuego’ i segueixen amb el calendari setmanal d’activitats. Hem parlat amb la presidenta, Nuria Riera, per conèixer més a fons Barcelona Escribe i l’art de l’escriptura.

Quin és l’origen de l’associació?

Barcelona Escribe va néixer d’una inquietud meva. Participava en un grup d’escriptura amateur tots els diumenges, el qual es va acabar suspenent. En veure que la meva activitat preferida de la setmana s’anava a perdre, vaig crear el grup Barcelona Escribe. A l’inici, només escrivíem en castellà, però des de fa un any i mig, també ho fem en català. Això ens proporciona molta riquesa.

Ens reuníem un cop a la setmana, els diumenges, i llegíem el que havíem escrit durant la setmana, amb una consigna que se’ns havia donat, i després, entre totes, fèiem crítiques constructives per ajudar a millorar la història que havia escrit l’altra persona, sempre des de l'estima i el respecte.

Quines persones formen el grup de Barcelona Escribe?

Al començament, vam rebre moltes persones nouvingudes a la ciutat, que feia poc temps que eren a Barcelona i buscaven integrar-se. A mesura que s’ha conformat el grup, les integrants que en formen part són de diferents nacionalitats: d’Afganistan, Itàlia, Amèrica Llatina, Catalunya… La nostra essència és poder expressar-nos a través de l’escriptura. Hi ha perfils molt diferents, i és molt curiós perquè entre tots es crea molta unió de grup.

D’alguna manera, quan s’escriu un relat de ficció, sempre hi ha informació d’un mateix. Per tant, a través de l’escriptura ens coneixem totes. Som persones que venim de llocs molt diferents, tenim unes personalitats concretes i potser en una altra situació no seríem amics. Però aquí compartim una afició que ens agrada i respectem aquestes diferències. És molt bonic.

"La nostra essència és poder expressar-nos a través de l'escriptura"

Quina ha estat l’evolució de l’entitat fins al punt actual?

A principis de 2021 vam començar a publicar llibres de les usuàries del grup d’escriptura, perquè els adquirissin amics, familiars i coneguts. Pocs llibres ens els han comprat persones que no coneguem, però tampoc era la finalitat. La il·lusió era compartir-los i tenir el nostre propi record.

Parlant entre totes, va sorgir l’oportunitat de publicar un llibre entre diverses persones del grup, ‘Cachitos de tierra’, que el formen relats basats en la natura. Va ser un projecte bonic i engrescador, el vam presentar i vam vendre diversos exemplars. A partir d’aquí, Barcelona Escribe es va inscriure com a associació cultural. Va ser quan vaig impulsar les diferents activitats: ‘Domingo literario’, tallers d’escriptura creativa, tertúlies de llibres, ‘Pijamada literaria’…

Parlem de les vostres activitats. Quina és la línia de treball de la ‘Colección Barcelona Escribe’?

En l’àmbit de publicació de llibres, no som ni pretenem ser una editorial. Els preus que tenim són realment baixos, per la maquetació, disseny i correcció dels textos. Nosaltres amb això no guanyem diners, fomentem que les usuàries puguin publicar els seus llibres. Qualsevol escriptora que no formi part de l’entitat, és benvinguda si vol publicar algun llibre amb nosaltres.

L’únic que demanem és que es respecti i es mantingui el format de llibre i el disseny de portada nostre. És com ens volem identificar i que tots els llibres tinguin la mateixa estètica. Alguns dels llibres de relats publicats són ‘El hotel de las musas’, per Sant Jordi, i ‘Cachitos de tierra’, una Novel·la basada en històries i contes al voltant de la natura.

Cada dimarts realitzeu els tallers d’escriptura creativa. Com funcionen?

Tots els dimarts em presento amb un exercici que m’he inventat per escriure. Llavors, la dinàmica és: dono entre quinze i vint minuts per escriure i, un cop acabat el temps, llegim les històries de tothom.

A vegades, les noves participants s’espanten una mica, perquè consideren que quinze minuts és poc temps per escriure. Precisament aquesta pressió fa que espremis i desenvolupis més aquesta creativitat. La finalitat dels tallers no és escriure una història ben escrita, sinó tenir una bona idea. I amb quinze minuts en tens suficient. A vegades surten nyaps, però ja són interessants, tot és aprofitable. Si una idea ens agrada molt, motivem i animem a la persona a què continuï i millori la història.

"La finalitat dels tallers no és escriure una història ben escrita, sinó tenir una bona idea"

L’escriptura forma part de les nostres vides.

Realment tots escrivim cada dia, entre emails, missatges, etc. I la creativitat la tenim, encara que estigui una mica més adormida. Crec que és un vessant molt important de les persones. I aquests moments, aquesta hora i mitja que fem del taller d’escriptura o de les altres activitats que oferim, es desconnecta molt de la rutina del dia a dia.

La nostra finalitat és crear comunitat, dibuixar un entorn amigable per a persones de tot tipus d’origen, de situació i de nivell cultural. Tota la integració del món. Hem tingut, també, integrants del grup amb discapacitat intel·lectual i amb problemes de salut mental.

I des de l’entitat, apropeu l’escriptura a tothom.

Sí. Per una banda, fomentem la part creativa de les persones. Per l’altra, oferim aquest apropament al món literari amateur. Hi ha molta gent que li agrada escriure i que no té on anar per fer aquesta activitat. Nosaltres som un punt de trobada, de suport entre persones amb una afició en comú.

Escriure és una forma d’expressar-se i tot el que és artístic i cultural s’ha de fomentar. Alguns centres cívics també ofereixen tallers d’escriptura però, aquí, nosaltres aprenem a escriure escoltant els altres. Hem fet càpsules teòriques, però no és la nostra base. El que busquem és que cadascú es pugui expressar a la seva manera.

Quins són els vostres reptes de futur?

Un dels objectius que m’agradaria complir és crear sinergies amb altres associacions o grups d’escriptura. M’agradaria trobar associacions i grups per poder col·laborar. A més, des del vessant d’ajuda a la gent, una tasca que m’omple i m’agrada molt, tinc la idea d’organitzar i fer tallers d’escriptura a hospitals, per als infants i pacients.

Afegeix un comentari nou