Pastors, àngels i dimonis: 10 Pastorets de tot Catalunya per gaudir del clàssic teatral de Nadal

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Bosch
Els Pastorets de Sant Quirze de Besora celebren enguany la 124a edició. Font: Instagram @elcentresantquirze
Els Pastorets de Sant Quirze de Besora celebren enguany la 124a edició. Font: Instagram @elcentresantquirze
A Ripoll, els seus Pastorets arriben als cent vint-i-cinc anys d'història. Font: Instagram @pastorets_ripoll
A Ripoll, els seus Pastorets arriben als cent vint-i-cinc anys d'història. Font: Instagram @pastorets_ripoll
Montblanc presenta dues versions dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres: la representada pels adults i la representada per la colla infantil. Font: Instagram @pastoretsmontblanc
Montblanc presenta dues versions dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres: la representada pels adults i la representada per la colla infantil. Font: Instagram @pastoretsmontblanc

Pastors, àngels i dimonis: 10 Pastorets de tot Catalunya per gaudir del clàssic teatral de Nadal

Autor/a: 
Marc Bosch
LaviniaNext

Resum: 

La tradició dels Pastorets a Catalunya es remunta a segles enrere i s'ha anat mantenint malgrat que els fets històrics del nostre país no ho han posat fàcil. Per sort, avui podem veure en escena una pila de versions per compartir en família.

La cultura popular nadalenca catalana compta amb un munt de tradicions com el tió, el caganer, els canelons de Sant Esteve, les quines (o quintos) i els Pastorets. Un Nadal a Catalunya no s'entendria sense els Pastorets, una tradició més que centenària que ha perdurat en el temps gràcies, sobretot, a les associacions i entitats de teatre d'aficionades de tot el territori, que es reserven uns quants dies de les festes per pujar a l'escenari a representar les seves versions d'aquest clàssic.

Hem fet una repassada per les agendes de totes les demarcacions i us hem seleccionat deu propostes per portar la mainada a gaudir d'aquesta història de pastors i dimonis. De Ripoll a Ulldecona i de Cervera a Barcelona, segur que n'hi ha alguna que us queda a prop de casa. Si no és el cas, us animem a anar-hi igualment i aprofitar per descobrir altres indrets de Catalunya.

  • Ulldecona (17 de desembre del 2023)

El Grup Escènic de La Passió d'Ulldecona i l'escola de teatre presenten, un any més, aquests Pastorets que porten representant des de l'any 1981. Més de cinquanta persones participen en aquesta obra sobre el naixement de Jesús i la lluita entre el bé i el mal, encarnats per àngels i dimonis.

Si hi voleu anar, afanyeu-vos perquè només queda la funció del 17 de desembre, al Teatre Orfeó Montsià.

El Centre Moral, una de les entitats històriques del barri de la Vila de Gràcia de Barcelona, farà una desena de funcions d''Els Pastorets' de Josep Maria Folch i Torres. Segons explica l'entitat, aquesta versió la representen des de fa tres dècades, ja que abans, i durant molts anys, havien portat a escena 'Los Pastorcillos de Belén'.

A més, els dies 2, 3 i 4 de gener del 2024, els patges reials visitaran l'entitat perquè els infants puguin entregar la carta als Reis d'Orient.

  • Sant Quirze de Besora (Del 23 al 29 de desembre del 2023)

Ens hem de remuntar cent vint-i-quatre anys enrere per anar a buscar la primera funció dels Pastorets de Sant Quirze de Besora. En aquest cas, representen el text escrit per Frederic Soler (Serafí Pitarra). La podreu veure al Teatre El Centre el 23, 25, 26 i 29 de desembre del 2023.

Un altre clàssic d'aquesta població osonenca és 'Nit de Reis', que portaran a escena el 16 i 17 de desembre.

  • Lleida (del 23 al 30 de desembre del 2023)

En lloc d'uns Pastorets, a Lleida ens en presenten dos! Per una banda, tenen els de l'AEM Belles Arts Teatre, que interpreten el text escrit per Lluís Millà. Per l'altra, Talia Teatre ha actualitzat l'obra de Millà per fer una versió "fresca, dinàmica i divertida per a tota la família".

Totes les funcions les podreu gaudir al Teatre Municipal de l'Escorxador.

  • Ripoll (Del 25 de desembre del 2023 al 2 de gener del 2024)

La capital del Ripollès està de celebració, ja que enguany se celebren els cent vint-i-cinc anys de la primera representació dels Pastorets. La versió que representen es titula 'El naixement del Salvador o la redempció de l'esclau', escrita per Antoni Molins i Gelada amb música composta per Ignasi Rubió.

Des de la seva estrena, els Pastorets de Ripoll han passat per diferents etapes. El 1976 es van deixar de fer i no es van reprendre fins al 1982, quan un grup de joves va recuperar la tradició.

  • Montblanc (Del 25 de desembre del 2023 al 7 de gener de 2024)

Montblanc també té una llarga tradició de Pastorets. Els inicis es remunten al segle XIX i des de llavors han representat diverses versions: 'Los Pastorcillos en Belen, ó sea el nacimiento de Jesu-Christo' (de Joaquin Jover), 'Pastorets Drama Bíblich' (de mossèn Josep Domingo Ardèvol), 'La venjança de Jesús' (de Frederic Soler 'Serafí Pitarra'), 'L'Estel de Natzaret' (de Ramon Pàmies) i 'La llum de l'establia' (de Marià Tubau).

Actualment, porten a escena els de Josep Maria Folch i Torres per partida doble: la representada pels adults i la representada per la colla infantil.

  • Cervera (26 i 30 de desembre del 2023)

L'Associació Cultural Grepp Teatre és l'encarregada dels Pastorets de Cervera i, a més, han preparat dos textos. El primer és 'Rosa de Betlem', escrita pel cerverí Ramon Turull, obra protagonitzada pels pastors Buti i Farra.

La segona és 'Santa Innocència', de Pol Bosch, una visió més moderna i dirigida al públic adult. Aquesta es representarà el 29 de desembre.

  • Figueres (Del 26 al 30 de desembre del 2023)

El 25 de desembre del 1923 es va fer per primera vegada a Figueres 'El Primer Nadal dels Pastors', de mossèn Rossend Fortunet. Per tant, ara fa cent anys. Una celebració especial en què també s'han preparat activitats paral·leles, com ara una exposició i un concert. L'any que ve veuran la llum un conte i un llibre.

Si voleu saber més sobre el centenari dels Pastorets de Figueres, podeu llegir l'entrevista que des de Xarxanet hem fet a Jordi Pont, membre de la Junta Directiva de l'Associació Pastorets de Figueres.

  • Valls (Del 26 de desembre del 2023 al 6 de gener del 2024)

De nou, els vallencs i vallenques poden gaudir d''Els Pastorets Principals de Valls', interpretats per una vuitantena de membres del Grup del Teatre Principal. En aquesta versió, les protagonistes són en Garrafó, en Fredolic, la Mariana i la Sulina.

Com en altres Pastorets que hem comentat anteriorment, els de Valls compten amb una orquestrina que toca música en directe. Si aneu a veure'ls, també trobareu al·lusions a l'actualitat política i referències locals.

  • L'Ametlla de Merola (Del 26 de desembre del 2023 al 14 de gener del 2024)

La tradició dels Pastorets a l'Ametlla de Merola comença el 1878 amb una cerimònia d'adoració al nen Jesús durant la Missa del Gall. L'obra que actualment representen data del 1954, es titula 'La flor de Nadal' i la porten a terme les membres de l'Associació Cultural Esplai.

Els Pastorets de l'Ametlla de Merola, escrits per Francesc A. Picas i amb música original de Josep Conangla, van rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2007.

Afegeix un comentari nou