10 Recomanacions de contes infantils per a un Sant Jordi feminista

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Miriam Bantulà Merino
Imatge Salvatge Font: Emily Hughes
El llibre que reflexiona sobre la felicitat, la llibertat i la infantesa. Font: Emily Hughes
Imatge 'La Daniela i les noies pirata' Font: Susana Gómez
Una nova aventura sobre noies pirata que destaquen en un món tant atribuït als homes. Font: Susana Gómez
Imatge 'La història dels bonobos amb ulleres' Font: Nella Bosnia
Una història divertida plena de valors feministes que qüestionen les relacions entre homes i dones i els rols que aquestes adopten en la societat. Font: Nella Bosnia
Imatge 'El diari lila de la Carlota: un llibre sobre feminisme' Font: Gemma Lienas
Aborda situacions masclistes que ens podrien passar desapercebudes i que només són visibles a través de les ulleres liles. Font: Gemma Lienas
Imatge 'Les princeses també es tiren pets' Font: Ilan Brenman i Ionit Zilberman
Conté tots els secrets que mai s’han explicat sobre les princeses. Font: Ilan Brenman i Ionit Zilberman

10 Recomanacions de contes infantils per a un Sant Jordi feminista

Autor/a: 
Miriam Bantulà Merino
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

10 llibres per a infants de diferents edats que qüestionaran els rols de gènere i visibilitzaran nous referents femenins perquè els nens i les nenes somiïn lliurement sobre el que volen ser.

1. 'No vull ser la Princesa' - Grzegorz Kasdepke - Cruïlla

Des que som petits i petites se’ns ha explicat la història del cavaller que va salvar a la princesa del drac ferotge, però què passaria si la Maria decideix ser el drac ferotge i deixar-se de princeses? A la Maria li encanta jugar a cavellers, dracs i princeses i organitza a tota la família perquè cadascú ocupi un rol. Per sorpresa de tots, ella sempre tria el drac.

2. 'Salvatge' - Emily Hughes - Libros del Zorro Rojo

El llibre que reflexiona sobre la felicitat, la llibertat i la infantesa agradarà als petits però també als adults al qüestionar la nostra manera de viure. Hughes explica la història d’una nena que ha estat criada per animals a la natura. Ella és audaç, valenta i increïblement lliure. Què passarà quan conegui per primer cop un altre humà? I quan aquest li ensenyi el món ordenat i ple de normes en el que viu? Salvatge doncs és una crida a la innocència, a la llibertat i a la mirada desordenada que teníem de petits, una felicitat recuperable.

3. 'Les princeses també es tiren pets' - Ilan Brenman i Ionit Zilberman - Animallibres

Sempre ens han explicat que les princeses són molt fines i educades però mai han desvelat el secret que les princeses també es tiren pets. La Laura i el Marcel discutiran sobre la veracitat d’aquesta afirmació i per sort de la Laura, el seu pare té un llibre que conté tots els secrets que mai s’han explicat sobre les princeses.

4. 'Daniela i les noies pirata' - Sussana Isern (Il. Susana Gómez) - Egalite.

Després de l’èxit del primer llibre de l’autora ‘Daniela la pirata’, Sussana Isern, ens porta una nova aventura sobre noies pirata que destaquen en un món tan atribuït als homes. És el cas de les famoses ‘Piranyes intrèpides’, un vaixell pirata format per dones que arriben abans a les missions i als tresors que la tripulació de la Daniela, el temible Caimà Negre. La Daniela tindrà molta curiositat per veure qui és que els hi treu la feina abans que arribin, i la seva trobada portarà més d’una sorpresa.

5. 'La història dels bonobos amb ulleres' - Adela Turin (il. Nella Bosnia) - Kalandraka

Adela Turin, posant com a protagonistes a uns bonobos explica una història divertida plena de valors feministes que qüestionen les relacions entre homes i dones i els rols que aquestes adopten en la societat. La història explica les diferències que vivien les bonobes dels bonobos dins la seva comunitat, així com elles recol·lectaven el menjar, però se’ls menjaven ells i no permetien que elles es modernitzessin mentre ells es feien un tip de viatjar i aprendre. Les bonobes, cansades d’aquest menyspreu decideixen mudar-se i crear la seva comunitat ben diferent de la dels bonobos: tranquil·la, transformadora i acollidora mentre demostren la seva capacitat de sobreviure sense ells.

6. 'El diari lila de la Carlota: Un llibre sobre el feminisme' - Gemma Lienas - Labutxaca

Després de tants anys suportant certes conductes masclistes, ens és difícil identificar-les i denunciar-les. En aquest context, Gemma Lienas escriu un llibre en el qual aborda tot de situacions masclistes que ens podrien passar desapercebudes que només són visibles a través de les ulleres liles.

7. 'Quan les nenes volen alt' - Raquel Díaz - Lumen infantil

Raquel Díaz escriu sobre els somnis de les nenes i els obstacles que es troben per fer-los realitat. Algunes volen ser violinistes, d’altres volen ser pilots i d’altres escriptores. És el cas de l'Adriana, la Virginia i la Martina, que a mig camí es troben amb la banda del senyor Nohoaconseguiraspàs i els hi omple les butxaques de pedres perquè no puguin volar.

8. 'Que no t’expliquin contes'- Natza Farre i Gala Pont - Amsterdam

Natza Farre torna a explicar els contes clàssics des d’un punt de vista feminista per a reviure les històries a través d’una ment oberta i igualitària. A través dels ulls de la Lluïsa, la protagonista de la història, ens capbussarem dins d’històries en les quals els prínceps existeixen però no salven cap princesa, en les que la Bella dorment és una noia ben desperta que ara es dedica a la investigació i en les que les fades creen el seu propi sindicat per lluitar pels seus drets. D’aquesta manera, Farre capgira els referents dels nens i nenes a través d’aquests contes clàssics que han condicionat la nostra manera de veure i entendre el món fisn ara.

9. ‘Contes de bona nit per a nenes rebels’ - Elena Favilli i Francesca Cavallo - Estrella Polar

Recull de 100 històries sobre dones que qüestionen els rols de gènere i esdevenen símbols de valentia, empoderament i determinació perquè els nens i nenes, coneguin aquests referents femenins com Serena Williams, Malala Yousafzai, Coco Chanel, Frida Kalo, Michelle Obama…a través de les il·lustracions de 60 artistes d’arreu del món.

10. 'African Meninas: lideratge femení en el continent africà' - Karo Moret Miranda (Il. Ana Cebrián i Sara Fratin - Wanafrica

Aquest llibre està format per un recull de 30 històries sobre la vida de dones africanes, per visibilitzar el col·lectiu i desvetllar lideratges femenins del continent africà. Amb aquesta mirada global i descentralitzada de la visió europea, l’autora donarà veu a la biografia ficcionada d’aquestes dones submergint-les entre la fantasia i el món real.

Afegeix un comentari nou