Repressió radical a Bielorússia contra la llibertat d'expressió

Ravalnet
Una manifestació a la plaça d'Octubre de Minsk després de les últimes eleccions acusades d'haver estat arreglades. Font: Marco Fieber | ostblog.org (CC BY-NC-ND 2.0)
Una manifestació a la plaça d'Octubre de Minsk després de les últimes eleccions acusades d'haver estat arreglades. Font: Marco Fieber | ostblog.org (CC BY-NC-ND 2.0)

Repressió radical a Bielorússia contra la llibertat d'expressió

Ravalnet

Resum: 

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana s'adhereix a la declaració conjunta contra el règim de Lukashenko.

L'Associació d'Escriptor en Llengua Catalana (AELC) s'ha adherit a la declaració conjunta que denuncia la repressió radical contra la llibertat d'expressió del règim de Lukashenko a Bielorússia.

Al text, l’European Council of Literary Translators’ Associations (CEATL), l’European Federation of Journalists (EFJ) i l’European Writers’ Council (EWC) fan una crida als governs europeus i a la comunitat internacional per donar suport al moviment democràtic bielorús i proporcionar refugi i assistència humanitària a les persones que han hagut de fugir del país.

Denuncien que més de 1.500 organitzacions han estat objecte d'una "neteja radical" i que 41 ja estan en procés de dissolució, entre les quals hi ha el PEN belarus i la Belarusian
Association of Journalists
. El president de la Belarusian Writers’ Union, el poeta Barys Piatrovich, està sota arrest domiciliari i incomunicat.

Des de la reelecció de Lukashenko, tot just ara fa un any, més de 40.000 persones han estat detingudes, entre elles més de 500 dels mitjans de comunicació, 1.200 del sector de la cultura i activistes dels drets humans, segons l’informe del PEN bielorús. La societat bielorussa viu una situació en què la llibertat de premsa es veu greument amenaçada i es censura la lectura d'autores i autors classificats com a crítics amb el règim sense rebre una resposta unitària de la Unió Europea.

Les entitats bielorusses demanen una protesta clara sobre la repressió i que es pressioni el règim perquè alliberi immediatament els presos polítics. A més, s'exigeix l'ampliació de
visats humanitaris per a la ciutadania perseguida, així com suport financer i polític per a les ONG dels països veïns que hi donen suport.

També fan una crida a la premsa i del sector del llibre perquè donin veu a les autores i autors censurats al país. "No deixeu d’informar sobre Bielorússia, imprimiu 'llibres prohibits', defenseu beques i residències locals. Perquè el nostre compromís amb els drets humans i democràtics demostra que Bielorússia lluita per la seva democràcia i que cal seguir resistint tot i el sofriment del poble", clouen.

Afegeix un comentari nou