Seminari d'ateneus i patrimoni

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Seminari Espais de sociabilitats ateneístiques com a patrimoni material i immaterial. Font: ICRPC
Seminari Espais de sociabilitats ateneístiques com a patrimoni material i immaterial.

Seminari d'ateneus i patrimoni

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L'Edifici de la Pia Almoina de Girona acollirà, el 27 d'octubre, el Seminari “Espais de sociabilitats ateneístiques com a patrimoni material i immaterial“.

L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) proposa el Seminari “Espais de sociabilitats ateneístiques com a patrimoni material i immaterial“, el proper 27 d’octubre a la Sala Rafael Masó de l'Edifici de la Pia Almoina (Pl. Catedral, 8 17004– Girona). Coorganitzat amb el grup de recerca ISOCAC, adscrit al Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili (URV), vol abordar els usos del patrimoni cultural i processos de patrimonialització i la realitat ateneística.

El seminari abordarà els usos del patrimoni cultural i processos de patrimonialització i la realitat ateneística.

El seminari reflexionarà al voltant de la realitat ateneística a la Catalunya-Principat i la seva aportació al patrimoni cultural material i immaterial; visibilitzarà els valors dels ateneus com a espais de cohesió i integració social; d’acollida a la diversitat poblacional; de relacions humanes compartides i d’intercanvi d’experiències per a l’enriquiment personal. I també posarà en valor l’activitat i memòria històrica dels ateneus com una autèntica escola de democràcia i participació intergeneracional, entre les persones que l’integren i el seu barri, municipi i país: no actuen aïllats a la realitat del seu entorn i obren les portes a xarxes de suport mutu. Es construeixen com a referents comunitaris alternatius a l’alineació urbana o rural. Han estat, i són, espais de formació per a totes les classes i generen pensament crític i avantguarda.

Entre les ponències es tractarà l'articulació territorial ateneista, les aportacions culturals, cíviques i polítiques dels ateneus, els espais de sociabilitat i la seva arquitectura i l'actualitat ateneística.

El seminari està coordinat pels doctors Montserrat Duch i Plana (Catedràtica d’Història Contemporània. Grup de Recerca Consolidat ISOCAC-Universitat Rovira i Virgili) i Joaquim Nadal i Farreras (Catedràtic d’Història Contemporània. Institut Català de recerca en Patrimoni Cultural-Universitat de Girona).

Aquesta és una activitat gratuïta amb inscripció obligatòria aquí. Places limitades per ordre d’inscripció. Les persones assistents rebran un certificat d’assistència. El programa complet és consultable en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou