Solidaritat UB organitza una representació teatral solidària amb les persones refugiades d’Ucraïna

Fundació Solidaritat UB
Imatge de l'exposició "Ucraïna: Nou escenari, mateixos reptes" Font: Raül Clemente Molina
Les accions de suport de la UB a la població ucraïnesa inclouen una exposició amb fotografies de Raül Clemente Molina.
L'obra "Winnipeg" parla de 2.200 republicans espanyols exiliats a Xile Font: Fundació Solidaritat UB
"Winnipeg" explica la història de 2.200 republicans espanyols exiliats a Xile a bord d'un vaixell noliejat per Pablo Neruda.

Solidaritat UB organitza una representació teatral solidària amb les persones refugiades d’Ucraïna

Fundació Solidaritat UB

Resum: 

L'obra 'Winnipeg', sobre la història de 2.200 republicans espanyols exiliats a Xile, es podrà veure el 24 de maig, a les 19 hores, al Paranimf de la Universitat de Barcelona. Entrades aquí.

L’any 1939, més de 2.000 persones refugiades de la Guerra Civil Espanyola van exiliar-se a Xile a bord del vaixell Winnipeg, a la recerca d’una nova vida. En l’actualitat, més de 5,9 milions d’habitants d’Ucraïna ja han buscat refugi a l’estranger a causa del conflicte bèl·lic que sacseja el país. Igualment, més de 7,7 milions d’ucraïnesos s’han vist forçats a desplaçar-se a l’interior de les seves fronteres.

En el marc del Programa UB de suport a persones refugiades i, concretament, de les accions de suport a la població ucraïnesa afectada pel conflicte, la Fundació Solidaritat UB organitza una representació solidària de l’obra de teatre 'Winnipeg' sobre la història de 2.200 republicans espanyols exiliats a Xile amb la voluntat de recaptar fons perquè ACNUR (l’Agència de l’ONU per als Refugiats) proporcioni assistència, protecció i ajuda als refugiats ucraïnesos.

El muntatge teatral, coproduït per Puça Espectacles, La Jarra Azul, el Grec Festival de Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de Solidaritat UB, es podrà veure el dimarts 24 de maig de 2022, a les 19 hores, al Paranimf de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585). Les entrades tenen un cost de 10 euros (+ donatiu voluntari), i es poden comprar aquí. Els diners recaptats es destinaran als programes d’emergència humanitària d’ACNUR adreçats a les més de 13 milions de persones refugiades i desplaçades per la guerra a Ucraïna.

"'Winnipeg' parteix de la foscor, l’horror i la crueltat humana però acaba il·luminant un camí on l’esperança d’un món millor és possible", afirma Norbert Martínez, el director d’aquesta obra, escrita per Laura Martel, que pretén donar veu i memòria, des d’una mirada actual, a la història de tots els exiliats i exiliades a qui algú va anomenar “els fills de Neruda”.

I és que fou el poeta Pablo Neruda, nomenat pel govern xilè com a Cònsol Especial per a la Immigració Espanyola a França, qui l’any 1939 va noliejar el vaixell Winnipeg per ajudar a escapar 2.200 republicans espanyols que malvivien exiliats al país veí. "Que la crítica borre toda mi poesía, si le parece. Pero este poema, que hoy recuerdo, no podrá borrarlo nadie", va escriure Neruda sobre aquella acció d’asil del govern de Xile, encapçalat pel ministre d’Exteriors Abraham Ortega, que va canviar la vida de milers de persones refugiades i dels seus descendents.

Afegeix un comentari nou