Tamara Ianowski: "Tota transformació individual té una repercussió en la comunitat i en el grup"
Comparteix
L'associació Professional de Mediació Artística (APMART) visibilitza aquesta disciplina que promou processos de transformació a través de l'art.
Tamara Ianowski és membre de l'Associació Professional de Mediació Artística (APMART).
Què és la mediació artística?
És una disciplina socioeducativa que promou processos de transformació a través de l'art. L'art no s'utilitza com un fi d'un aprenentatge o tècnica específica sinó que és un pont per promoure processos de transformació en diferents contextos.
Quins?
Contextos de risc d'exclusió, hospitalaris, en presons, situacions de conflicte, comunitats...
Com neix?
Neix de la mà de la pedagoga Ascensión Moreno, que trobava que no hi havia una disciplina que unís aquests conceptes i estudiés en profunditat quin era l'impacte que tenia l'art en les persones quan era utilitzat per promoure el benestar, i millorar la salut i el desenvolupament de les comunitats tant a nivell individual com grupal.
Publica un llibre que es diu 'La mediació artística. Art per la transformació social, la inclusió social i el desenvolupament comunitari', on detalla els processos i la metodologia de treball.
D'on sorgeix?
De la necessitat de trobar un pont i una metodologia que potenciï el que ja tenia lloc en els processos de mediació artística. Més específicament, de veure com tots aquests processos poden funcionar com una eina de transformació de les persones i la comunitat.
Com ens pot ajudar l'art per transformar la societat?
Té la part simbòlica que permet l'espai per a la reflexió i per posar en paraules allò que sentim.
Tota transformació individual té una repercussió en la comunitat i en el grup, perquè en mediació artística es treballa des de l'acompanyament al grup. Per tant, existeixen dos processos: l'individual i el grupal.
Quan el procés és acompanyat amb cura i hi ha altres persones involucrades amb qui compartir l'espai de respecte es produeix un impacte major.
Per què una associació?
L'associació neix de la necessitat de donar-li a aquesta disciplina, que és molt jove, un marc jurídic i seriós per poder desenvolupar-se.
"L'associació neix de la necessitat de donar-li a aquesta disciplina un marc jurídic i seriós per poder desenvolupar-se"
Aquest marc té a veure amb poder regular els honoraris que creiem que són justos per a una disciplina que comporta molt d'estudi i preparació; amb mantenir les sòcies actualitzades en tot el que té a veure amb presentacions de projectes, formacions, subvencions i convocatòries; i amb fomentar qualsevol tipus d'activitat que tingui a veure amb la difusió i promoció d'aquesta disciplina.
L'objectiu és fer xarxa?
Creiem que tot el que podem fer en grup tindrà molt més impacte que continuar movent-nos de manera individual.
L'entitat té una vinculació amb el màster de Mediació Artística de la Universitat de Barcelona.
Moltes de les persones que en formen part han cursat el màster o són formadores. Per això també l'associació. El màster és un espai formador molt potent, però existeix un buit a cobrir de les persones que surten del màster i comencen la carrera com a mediadores artístiques.
Volem seguir en contacte, formalitzar aquesta xarxa i acompanyar totes aquestes persones interessades perquè puguin continuar desenvolupant aquesta professió i tinguin el suport i l'acompanyament adequats.
Què feu?
Tenim diverses línies: formació permanent per a les sòcies i per a la societat, borses de treball, i acompanyament de projectes grupals o individuals amb informació de convocatòries, subvencions i concursos.
Quins plans de futur teniu?
Continuar donant visibilitat a aquesta disciplina i acompanyant les sòcies, mantenir actualitzada la formació del màster adaptant-nos als canvis que el món ens demana dia a dia, i continuar amb els processos de formacions, que hi ha molta demanda.
Esteu creixent?
Des del 2019, el creixement ha sigut molt potent perquè s'han incorporat persones amb molta energia i que motiven la resta de les sòcies a continuar endavant.
Afegeix un nou comentari