Torna el 'Concurs de Castells', la cita castellera més tradicional i popular
Comparteix
El 25 de setembre, i el primer cap de setmana d’octubre, se celebra de nou l’esdeveniment, després de l’aturada per la pandèmia, amb més de quaranta colles participants.
El Concurs de Castells de Tarragona neix l'any 1932 per convertir-se en l’única diada castellera amb format explícitament competitiu. L'esdeveniment es va iniciar amb l'objectiu d’agrupar la major part de colles castelleres en una jornada de celebració de la cultura popular catalana i esdevenir un aparador internacional d’aquesta tradició del territori, inclosa per la Unesco a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.
El concurs s’ha celebrat ininterrompudament biennalment des del 1970 i durant gairebé cinquanta anys, ja que l’edició del 2020 va ser cancel·lada a causa de la situació d’emergència sanitària provocada per la Covid-19. Enguany el Concurs de Castells torna com a exponent màxim de l’activitat castellera el diumenge 25 de setembre, a Torredembarra, i el cap de setmana de l’1 i el 2 d’octubre, a Tarragona.
El retorn després de la pandèmia
La Tarraco Arena Plaça (TAP) acollirà les quaranta-dues colles participants en l’edició del 2022. Malgrat que assegura que el nivell casteller del concurs serà elevat, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Joan Ibarra, destaca que, davant l'aturada per la Covid-19, “és l’any que ens genera més incertesa de tots els concursos que s’han celebrat, encara que les últimes actuacions de món casteller han estat molt bones, amb castells de gamma extra importants”.
La pandèmia ha trasbalsat el món casteller, sobretot les colles més petites, aquelles que es formen en nuclis de població poc castellera o municipis petits, en les quals la massa social ja era reduïda el 2019. “Està costant molt tornar a tenir la mateixa activitat castellera que teníem abans de la pandèmia, tant en l’àmbit de construccions com del volum de castelleres que hi participen”, explica Ibarra.
#ConcursTGN22
— Concurs de Castells (@concurscastells) September 9, 2022
Després de quatre anys, aquest serà el Concurs del retorn, de la represa, però sobretot el Concurs de les emocions. #EmocióConcurs#Castellers #Castelleres pic.twitter.com/1tf8lUoC37
Les colles punteres, però, conserven un nivell alt en les execucions i el funcionament de l’equip. Segons expressa el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, l’edició del concurs d’enguany permetrà detectar en quin estat es troba el món casteller actualment. Pel que fa a la participació, el concurs continua sent l’aparador principal dels castellers al món.
“És un esdeveniment únic, amb un entorn diferent de qualsevol altra jornada castellera i en un moment també molt diferent. A més, les expectatives són molt altes, es pot veure en que les entrades es van acabar rapidíssim”, assegura Joan Ibarra. Després de superar els dos anys de pandèmia, la majoria de colles tornen a comptar amb un nivell casteller molt semblant al del 2019.
El funcionament del concurs
La premissa principal de l’esdeveniment és que cada colla compta amb cinc rondes amb les quals l’objectiu és alçar les seves estructures. Cada una d’elles té una puntuació diferent, que depèn estrictament de si el castell ha quedat carregat, és a dir, l’enxaneta ha arribat a dalt, o descarregat, si aquest s’ha pogut desmuntar del tot. Les tres estructures que més puntuació obtenen determinen els punts de cada colla i, per tant, conformen la classificació final.
“El concurs ordena aquesta competició, li marca unes puntuacions, un ordre i una normativa. I això implica que la gent vulgui fer-ho el millor possible aquell dia de l’any”, explica Ibarra. Un equip de jurat és qui decideix els casos dubtosos i qui organitza la classificació final.
Enguany, la participació és elevada. El diumenge 25 de setembre, Torredembarra acull un total de dotze colles. Entre el dissabte a la tarda i el diumenge al matí del primer cap de setmana d’octubre, trenta colles actuaran a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona.
Una tradició amb la competició com a element característic
Els castells són una activitat folklòrica tradicional que neix de les festes majors i les tradicions festives de les poblacions catalanes. “Evidentment, hi ha un caire competitiu. Al final, cada colla intenta superar-se a si mateixa i intentaR ser millor que la del costat”, expressa Joan Ibarra. Des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, defensen que aquesta tradició neix de la competitivitat sana i l’afany de rivalitat.
“El fet que totes les colles puguin ajuntar-se en aquests tres dies en un únic entorn per veure quina és la millor, fa que es creï un ambient especial al voltant del concurs. Pels castellers és un dia únic” conclou el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Una celebració tradicional, organitzada per l’Ajuntament de Tarragona, que any rere any, pretén ser una formidable festa per a tot el col·lectiu casteller.
Afegeix un nou comentari