Torna el dictat per practicar els coneixements ortogràfics i gramaticals de la llengua occitana

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
En el dictat d'enguany, s'ha escollit un fragment de l'autor Jaumet Demèsa, però no s'ha desvelat l'obra del qual forma part. Font: Pixabay
En el dictat d'enguany, s'ha escollit un fragment de l'autor Jaumet Demèsa, però no s'ha desvelat l'obra del qual forma part. Font: Pixabay
La Dictada Occitana se celebra des de l'any 1998, i totes les entitats i ciutats que hi participen, escriuen el dictat simultàniament.  Font: Centre d'Agermanament Occitano-Català
La Dictada Occitana se celebra des de l'any 1998, i totes les entitats i ciutats que hi participen, escriuen el dictat simultàniament. Font: Centre d'Agermanament Occitano-Català
El grup de música català Mirabèl actuaran a la jornada d'enguany, interpretant cançons en occità i fent una petita classe de dansa tradicional occitana. Font: Centre d'Agermanament Occitano-Català
El grup de música català Mirabèl actuaran a la jornada d'enguany, interpretant cançons en occità i fent una petita classe de dansa tradicional occitana. Font: Centre d'Agermanament Occitano-Català

Torna el dictat per practicar els coneixements ortogràfics i gramaticals de la llengua occitana

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

La Dictada Occitana se celebra anualment cada últim dissabte de gener des de fa 25 anys, amb l’objectiu de promoure aquesta llengua.

El Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) lluita i defensa, des de fa més de quaranta anys, la promoció i conservació de la llengua occitana, la recuperació de les relacions entre persones catalanes i occitanes, i treballa per visibilitzar les arrels comunes de la cultura i història occitana i catalana. És per aquest motiu que organitzen diferents campanyes, tallers, activitats, actes i trobades, per tal de complir aquests objectius i engrandir la xarxa d’entitats i persones que defensen el mateix.

Algunes de les activitats de promoció de la llengua i cultura occitana són cursos de llengua, tallers de danses i músiques tradicionals, literatura, presentacions de llibres en occità o de temàtica occitanista, i trobades de germanor amb entitats d’Occitània.

La Dictada Occitana

Una de les activitats més rellevants que se celebra és la Dictada Occitana, que enguany se’n festeja la vint-i-cinquena edició el dissabte 29 de gener. Per segon any consecutiu, l’esdeveniment es farà en línia, a través de les xarxes socials del CAOC i del canal de YouTube de l’Azalais Centre Occitan del país Castrés. Consisteix a realitzar un dictat en llengua occitana amb la finalitat que els participants puguin comprovar el nivell que tenen ortogràfic i gramatical.

Aquest esdeveniment s’ha estès a gran part de les ciutats d’Occitània, els territoris de llengua catalana i, fins i tot, a la ciutat de París. Segons ens explica Francesc Sangar, secretari del CAOC, hi ha hagut edicions que s’han arribat a celebrar a més de quaranta municipis. L’entitat que coordina l’organització de cada Dictada Occitana és l’Azalais Centre Occitan del país Castrés. “S’ha creat una xarxa de ciutats que ho celebren, i sempre a la mateixa vegada. El dictat es fa simultàniament a tot arreu”, afirma Sangar.

Organització de la celebració d’enguany

Amb l’arribada de la pandèmia, però, l’organització de l’esdeveniment s’ha modificat. El tret de sortida serà a les dotze del migdia, amb la salutació i discurs de la presidenta del CAOC, Núria Comas. Tot seguit, per part de la Secretaria General de Política Lingüística de la Generalitat, es comunicarà un missatge de felicitació i suport als participants. Un petit vídeo amb l’himne oficial occità, ‘Secanta’, conclourà els primers actes, tots ells retransmesos al canal de YouTube del CAOC.

Cap a les 15 h de la tarda, l’Azalais Centre Occitan del país Castrés emetrà vídeos en diferit del dictat. Enguany s’utilitzarà un fragment de l’autor Jaumet Demèsa, però no se n’ha determinat l’obra. El text quedarà penjat al seu canal de YouTube durant una setmana, per tal que els participants puguin modificar la seva resposta o practicar, una mica més, l’exercici de la llengua.

La solució es farà pública al cap de set dies, en la qual també s’adjunten explicacions de caràcter gramatical i ortogràfic. Cal tenir en compte que sempre hi ha disponibles dos nivells de dificultat, per facilitar la màxima pràctica de la llengua i permetre la participació al major nombre de persones possible.

Per acabar la celebració, a les 18 h de la tarda, al canal de YouTube del CAOC, es farà la presentació i estrena de l’enregistrament del grup musical Mirabèl, una banda catalana que canta cançons en occità. Interpretaran diverses peces populars occitanes i faran una petita classe de dansa tradicional.

El valor de celebrar la Dictada Occitana

Com bé afirma Francesc Sangar, la Dictada té l’objectiu de promocionar la llengua de manera lúdica, també aprendre-la i crear una xarxa d’entitats que defensen els mateixos valors. “Volem mantenir la llengua i la cultura vives envers totes les dificultats que té, que no són poques”, plasma Sangar, que explica que, per les membres del CAOC, és un acte d’agermanament. A més, cal recordar que l’occità és considerada llengua oficial a Catalunya des de l’any 2006.

La Dictada Occitana se celebra des de l’any 1998, inaugurada per l’Azalais Centre Occitan del país Castrés, i a partir del 2000 ja es va iniciar la celebració d’aquest esdeveniment a Barcelona, per part del CAOC, al Palau Marc. Durant els anys de festivitat presencial, els participants entregaven el dictat en mà als professors examinadors, que el corregien el mateix dia. Un cop obtingudes les correccions, es feia una entrega de premis.

Afegeix un comentari nou