Àmbit de la notícia
Cultural

Un curs per “Descolonitzar les llengües” a l’Aula d’Idiomes

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria
  • Pòster de l'Aula d'Idiomes
  • Intercanvis lingüístics a l'Aula d'Idiomes
    Intercanvis lingüístics a l'Aula d'Idiomes

Torna a engegar el projecte cooperatiu Aula d’Idiomes amb l’oferta de fins a 11 idiomes impartits per professionals del sector a preus assequibles, enguany centrats en "Descolonitzar les llengües".

Aula d’Idiomes és un projecte cooperatiu ideat i impulsat per un grup de professores i professors del sector de l’ensenyament de llengües —en col·laboració amb l’Associació Roig Cultura— en el marc de l’Ateneu Roig del barri de Gràcia.

La cooperativa uneix esforços, experiència i coneixements per organitzar una proposta formativa de qualitat —en l’àmbit de l’aprenentatge de llengües— sota els principis de cooperació, col·laboració i autogestió.

El projecte ofereix un espai d’ensenyament-aprenentatge horitzontal per a totes aquelles persones que estiguin interessades a adquirir o millorar una segona, tercera o quarta llengua. Oferim tallers en 11 idiomes (euskara, àrab, gallec, català, castellà, italià, alemany, francès, anglès, portuguès i capoeira) impartits per professionals del sector de l’ensenyament i a preus assequibles, tot garantint un ensenyament de qualitat, que s’ajusta a les necessitats i als tempos específics de les alumnes i els grups. Els cursos es desenvolupen a l’espai de l’Associació Roig-Cultura, espai social dedicat al barri, que alberga diferents col·lectius socials.

Enguany l’Aula d’Idiomes inicia el curs fent especial incidència en un dels eixos del seu enfocament pedagògic, lingüístic i organitzatiu: la lluita contra el fet colonial

La temàtica d’aquest curs pretén denunciar que la procedència, l’aspecte físic, l’ètnia, cultura o sistema de valors, la llengua, dialecte o accent, l’estatus legal, la religió, els recursos econòmics, el gènere, l’orientació sexual, la salut, etc. són eixos que originen un univers de relacions de poder que incideix directament en la vida quotidiana de les persones, situant-ne algunes en una situació de privilegi, i relegant-ne d’altres a una condició de despossessió, discriminació i/o marginalitat. 

El món de les llengües no s’escapa d’aquestes relacions de poder. Per aquest motiu l’Aula d’Idiomes pretén treballar la perspectiva decolonial en el món de la pedagogia, concretament en aquella dedicada a l’ensenyament-aprenentatge de llengües, a través de l’impuls del coneixement de les varietats dialectals i culturals de les llengües que imparteixen, estudiar les solucions feministes al sexisme del llenguatge, analitzar les polítiques lingüístiques aplicades en diferents països des d’una perspectiva crítica, entendre la multiplicitat d’accents d’una llengua com una riquesa cultural i lingüística, etc.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari