Àmbit de la notícia
Cultural

Un festival per potenciar la cultura al Garraf i consolidar la inclusió en l’art

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal del festival és contribuir a posar en valor el patrimoni històric de la ciutat tot posant al centre la inclusió.
    L'objectiu principal del festival és contribuir a posar en valor el patrimoni històric de la ciutat tot posant al centre la inclusió.
  • Diverses companyies de dansa inclusiva participen en la programació del festival, i una d'elles és Liant la troca, la qual presenta la seva obra 'Trencats'.
    Diverses companyies de dansa inclusiva participen en la programació del festival, i una d'elles és Liant la troca, la qual presenta la seva obra 'Trencats'.
  • Enguany se celebra la tercera edició del festival, i serà els dies 14, 15 i 16 de juliol, a la població de Sant Pere de Ribes, al Garraf.
    Enguany se celebra la tercera edició del festival, i serà els dies 14, 15 i 16 de juliol, a la població de Sant Pere de Ribes, al Garraf.

L’associació Junts en Acció i l’entitat cultural Ger són les impulsores de la tercera edició del Festival Vaivé de dansa contemporània a Sant Pere de Ribes, la qual se celebra els dies 14, 15 i 16 de juliol.

La dansa i les arts performatives permeten expressar a través del moviment del propi cos tot un seguit d’emocions, sentiments i situacions que impacten a l’espectadora d’una manera directa, commovedora i, fins i tot, terapèutica. Les arts escèniques i la cultura no entenen d’edats, gènere, condicions, aptituds i habilitats i això és el que volen plasmar des de l’associació Junts en Acció i l’entitat cultural Ger a través del Festival Vaivé.

El Vaivé neix el 2021 a la població garrafenca de Sant Pere de Ribes, amb l’objectiu principal de promoure la cultura a la comarca i col·locar al centre un ventall de propostes artístiques que posen en valor el patrimoni natural, arquitectònic i històric del municipi, tot combinant-ho amb un vessant i una essència inclusiva. Enguany, se celebra la seva tercera edició, la qual posa el punt de mira en la inclusió, tot pretenent trencar barreres i demostrar que, en les arts escèniques i la cultura, tothom hi té cabuda.

Una coordinació totalment compromesa i voluntària

Aquest any, el Vaivé aterra els dies 14, 15 i 16 de juliol i la seva àmplia programació es podrà gaudir des de diferents espais del municipi. El recinte medieval del Castell de Sant Pere continua sent la zona protagonista on es desenvoluparan les actuacions, però enguany s’incorporen dos nous espais amb història a la llista d’escenaris del festival: el centre cívic El Local i les instal·lacions de la residència per a persones grans El Redós, l’atmosfera dels quals pretén potenciar aquest valor del patrimoni que “forma part de l’essència i esperit originari del festival”.

Una altra novetat que presenta aquesta tercera edició és la incorporació de textos recitats durant les actuacions de dansa. L’objectiu d’aquests és que facin referència a la història que narri la peça artística i que descrigui el mateix espai escènic on s'estigui desenvolupant l'actuació, sigui en instal·lacions amb valor arquitectònic o en una zona natural. Seran escriptores locals les que s’encarregaran de preparar els textos i es recitaran de manera poètica. A més, la música en directe i el cant continuaran sent els components que acompanyaran les peces.

Cal destacar que la totalitat de l’organització i de la coordinació del festival és voluntària i són les entitats esmentades, l’associació Junts en Acció i l’entitat cultural Ger, les que impulsen la seva celebració.

Demostrar que les arts escèniques són per a tothom

La tercera edició del Vaivé posa especial èmfasi en l’ànima inclusiva del festival. En destaquen les dues creacions comunitàries que s'hi presenten: per una banda, han col·laborat amb el grup coordinador de la Festa per una Societat Inclusiva del Garraf per a crear una obra protagonitzada per les alumnes amb diversitat funcional i intel·lectual de l’IES Dolors Mallafré de Vilanova i la Geltrú. Aquest centre escolar va ser el primer del municipi que va centrar la seva tasca en la inclusió.

‘Sol-cos’ és el nom de l’espectacle i, com a tema principal, gira entorn de la soledat que experimentem les persones. La peça es va estrenar el 3 de juny, en el marc de la vintena edició de la Festa per una Societat Inclusiva del Garraf. Té una durada de quinze minuts i se celebra el dissabte 15 de juliol, a les 20.30 h, a la zona natural del Castell de Ribes.

D'altra banda, el festival ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació El Redós, una residència per a persones grans que ha treballat amb les seves residents per crear una peça de creació comunitària, que han anomenat ‘La teixidora d’històries’. La història és una investigació dels oficis i les tasques que les protagonistes han desenvolupat durant un bon grapat d’anys al llarg de les seves vides, amb l’objectiu d’enfortir els seus records i la seva memòria. La representació està programada pel diumenge 16 de juliol, a les 11 h, al pati de la mateixa residència.

A més, l’associació Junts en Acció continua treballant en l'estructura i impuls del Vaivé i, gràcies a aquesta col·laboració, les joves amb diversitat funcional intel·lectual que acullen a l’entitat formen part de l’organització i el muntatge del festival, realitzant tasques activament, i el seu grup Junts Ballem, com cada any, ofereix una actuació de dansa que forma part de la programació del festival. És 'Viatge transitant' i es podrà gaudir d'aquesta el dissabte 15 de juliol, a les 19 h, a la zona del Castell de Ribes en el marc del circuit 'A l'ombra del castell'. 

Activitats per a reflexionar sobre l’art inclusiu

Més d’una desena de peces artístiques són les que presenta la programació, de les quals diverses companyies de dansa inclusiva són les que hi ha darrere d’algunes de les actuacions. El festival, a part de la representació de les obres de dansa, el plat principal, també inclou dos col·loquis per generar diàleg entre el públic i les artistes i la direcció, i reflexionar sobre els temes tractats a les peces.

L'activitat es durà a terme després de ‘La teixidora d’històries’ i ‘Trencats’. Aquesta última pretén “apropar a les espectadores conceptes com capacitat, integració, accessibilitat, inclusió… i n’esborra d’altres com discapacitat, rebuig, inaccessibilitat, segregació, exclusió…”. Ha sigut creada per la companyia Liant la Troca, un grup de dansa integrada format per persones amb diferents capacitats, tant artístiques com motrius, sensorials i intel·lectuals.

Des de l'organització afirmen que la rebuda i l'assistència de les dues edicions anteriors és positiva, i els permet crear xarxa i enfortir vincles amb diferents agents del poble i de la comarca. La programació aproparà al públic l'essència del territori i de la seva gent, i demostrarà que la dansa també és terapèutica i cal gaudir-la i explorar-la en i amb tots els sentits. L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona col·laboren en l’organització del festival.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari