Àmbit de la notícia
Cultural

Un joc cooperatiu com a eina per millorar les pràctiques d'entitats i associacions educatives

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • Es tracta d'un joc competitiu entre equips, però alhora és cooperatiu, perquè el mateix mecanisme impulsa l'ajuda i la intercooperació entre les participants.
    Es tracta d'un joc competitiu entre equips, però alhora és cooperatiu, perquè el mateix mecanisme impulsa l'ajuda i la intercooperació entre les participants. Font: Xarxa d'Economia Solidària (XES)
  • Pam a Pam és una eina creada per la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES) i pensada per a impulsar una transformació social des de l'activisme comunitari.
    Pam a Pam és una eina creada per la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES) i pensada per a impulsar una transformació social des de l'activisme comunitari. Font: Pam a Pam
  • L'objectiu moral de cada partida és reflexionar sobre el món associatiu i pensar en noves alternatives econòmiques que s'allunyin del capitalisme.
    L'objectiu moral de cada partida és reflexionar sobre el món associatiu i pensar en noves alternatives econòmiques que s'allunyin del capitalisme. Font: Llicències CC (Pexels)

El recurs impulsat per Pam a Pam i l'Escola Lliure El Sol està obert a tota la ciutadania i promou la reflexió interna de les entitats, tot apropant-se als criteris de l'economia social i solidària.

El títol 'Fes anticapitalisme, passa't a l'ESS' resumeix la unió de Pam a Pam i l'Escola Lliure El Sol, una col·laboració amb la qual volen aconseguir que el teixit associatiu en l'àmbit educatiu compti amb recursos que els ajudin a millorar fàcilment les seves pràctiques.

D'aquesta simbiosi ha sorgit la creació del joc de taula, en què el principal objectiu moral de cada partida és reflexionar sobre el món associatiu i pensar en noves alternatives econòmiques que s'allunyin del capitalisme. Per aquesta raó, ha estat creat d'acord amb els criteris que defineixen l'economia social i solidària (ESS).

Es tracta d'un recurs especialment dirigit a totes aquelles entitats que formen part del teixit associatiu educatiu i juvenil: esplais, agrupaments escoltes i casals de joves, i es convida les membres a aprofundir en les seves pràctiques, reflexionar sobre la seva efectivitat i extreure idees per millorar-les, apropant-se als valors mencionats. 

Una altra forma d'introduir l'economia social i solidària al teixit associatiu

El joc de taula és gratuït i accessible per a tothom. Les persones que en vulguin fer ús, tan sols han de descarregar-se i imprimir els arxius disponibles que consten a l'enllaç, obtenint així les instruccions del joc, les targetes i el taulell. Les regles expliquen que està pensat perquè hi participin entre deu i vint persones, dividides entre tres i cinc equips que representen cadascun a una entitat i s'estima una duració d'entre quaranta-cinc i noranta minuts.

Segons indiquen, les integrants dels equips poden ser membres reals o poden barrejar-se, creant entitats fictícies. La principal característica és que es tracta d'un joc competitiu entre equips, perquè cada grup aconsegueix una sèrie de puntuacions, però alhora és cooperatiu, perquè el mateix mecanisme impulsa l'ajuda i la intercooperació entre les participants.

Al llarg del taulell, hi ha sis tipologies de caselles especials: Pam a Pam, suport mutu, capitalisme, repte, interrogant i tirada enrere; i també s’inclouen una sèrie de targetes: les verdes representen els criteris de Pam a Pam, les blanques són les bones pràctiques i les taronges encarnen les males accions, en aquest cas, el capitalisme.

L’objectiu final és que els equips acabin la partida havent aconseguit més criteris dels que tenien abans d'iniciar el joc. Cada vegada que un equip caigui a la casella Pam a Pam, haurà de proposar una bona pràctica per a un dels criteris escollits per la persona dinamitzadora. Per cada dues cartes blanques, es considera que el criteri està assolit i l'entitat obté una targeta verda.

Si un equip cau a una casella 'capitalista' rep una targeta taronja i, amb dues, es perd un criteri. Tot i perdre'l, la pràctica capitalista pot servir de reflexió per millorar les pràctiques de les entitats, si senten representades amb el lema.

És un mecanisme que convida a la reflexió d'equip posant l'entitat, el seu funcionament i els valors al centre, mentre es promou la resolució i la ideació d'alternatives que serveixin per millorar els propòsits i les pràctiques de les associacions que hi vulguin participar.

Promoure el debat i la reflexió de diversos criteris

Pam a Pam treballa sobre quinze criteris amb els quals analitzen la sostenibilitat i cura de l'equip de cada entitat, a més del seu impacte social i ambiental, criteris que es tenen en compte en cada iniciativa que demana incloure's al mapa col·laboratiu de les bones pràctiques de l'ESS.

Dins del joc es treballen alguns dels criteris que conformen el mapa, convertint-se en temàtiques. La primera d'elles, la democràcia interna, que posa el focus en aquelles mesures que promouen la participació igualitària a les entitats, les preses de decisions i en l'accés a la informació; sumat a la perspectiva feminista, per tal de valorar les pràctiques per revertir les desigualtats del sistema heteropatriarcal.

La proximitat, el respecte als drets laborals i la no presència d'intermediaris es tenen en compte al criteri de proveïdores. Així mateix, les llicències lliures i obertes, fent al·lusió a l'ús de programari i material gràfic, entre altres, són obertes a totes, lliures i col·laboratives.

Les iniciatives en qüestió també han de respondre a una gestió financera allunyada de la branca capitalista, optant en el seu lloc per finances ètiques i diverses, com el micromecenatge. A més, han d'apostar per iniciatives que tinguin en compte els entorns propers i les realitats dels territoris, responent així al criteri de l'arrelament territorial.

Una unió que fa la força

Pam a Pam és una eina creada per la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES) i pensada per impulsar una transformació social des de l'activisme comunitari, proposant al voltant de mil cinc-centes iniciatives que compten amb els valors de l'ESS. 

Per altra banda, l'Escola Lliure El Sol és una cooperativa que promou la formació dins el lleure i l'associacionisme català. No és la primera vegada que uneixen forces, la seva vinculació comença el 2020, però el nou joc suposa fer un pas endavant per introduir l'ESS dins l'associacionisme. De fet, la cooperativa ja ha testat el recurs i n'ha obtingut valoracions positives, ja que diverses persones han acabat les sessions amb propostes concretes de millora per les seves entitats.

A banda del recurs, per facilitar la detecció de pràctiques problemàtiques, resoldre reptes i intercooperar entre les participants, les creadores han afegit un llistat de recursos compartits a la formació que poden ajudar en el camí de l’aplicació de les bones pràctiques.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari