Una iniciativa ofereix aliments a persones treballadores de la cultura afectades per la crisi

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
 Font: Pixabay (Llicència CC)
L'iniciativa 'Alimenta la Cultura' identifica persones treballadores del sector afectades per la crisi de la Covid-19.
A la iniciativa també hi col·laboren Banc d'Aliments, World Central Kitchen i Resa Logistics. Font: Actua Ajuda Alimenta
A la iniciativa també hi col·laboren Banc d'Aliments, World Central Kitchen i Resa Logistics. Font: Actua Ajuda Alimenta
L'entitat #AAA té els seus fonaments en DJs contra la fam. Font: Actua Ajuda Alimenta
L'entitat #AAA té els seus fonaments en DJs contra la fam. Font: Actua Ajuda Alimenta

Una iniciativa ofereix aliments a persones treballadores de la cultura afectades per la crisi

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La plataforma Actua Ajuda Alimenta, conjuntament amb la Fundació Banc dels Aliments, ja han donat suport a unes 150 persones, relacionades amb el sector, amb les seves accions a Barcelona i Madrid.

"La gent, quan veu que estem donant menjar a tècnics o artistes, no s'ho creu al principi. Per això, una de les nostres missions és donar visibilitat a aquest desastre". Així explica Sergi Cochs una de les missions de la plataforma Actua Ajuda Alimenta, una entitat que des del mes d'abril duu a terme l'iniciativa 'Alimenta la Cultura' amb la qual, juntament amb el Banc dels Aliments, identifica persones treballadores del sector afectades per la crisi de la Covid-19 per cobrir les seves necessitats bàsiques, com ara el menjar.

La iniciativa, també anomenada #AAA, que es va activar a Barcelona i al setembre també va aterrar a Madrid, ja ha ajudat unes 150 persones treballadores del sector cultural. D'aquesta manera, recolza a persones treballadores de diverses expressions culturals que han vist la seva activitat aturada durant els darrers mesos a causa de la pandèmia fent entregues mensuals de cistelles amb menjar a tècniques, tècnics, músiques, músics, i actrius i actors, entre altres persones relacionades amb l'àmbit cultural.

L'entitat va iniciar la seva activitat com a resposta a la situació de crisi que viu el sector, però té els seus fonaments en l'entitat DJs contra la fam, que el 2007 oferia cursos de temàtica cultural a casals culturals de Barcelona dirigits a joves en risc d'exclusió social. El Programa d'Activitats Culturals d'Acció Social (PACAS) va arribar a tretze centres de la capital catalana en els quals impartien cursos, alhora que aportaven el material necessari perquè els cursos continuessin en el temps.

Cochs, que fa vint-i-cinc anys que treballa en esdeveniments socials i corporatius, juntament amb l'actriu Nora Navas, van reactivar l' entitat, amb un altre nom i uns objectius diferents, però amb la mateixa intenció d'ajudar a les persones que ho necessiten en els moments més durs. La seva missió queda recollida en un manifest al qual s'han adherit institucions de caràcter cultural com l'Academia de Cinema Català, l'Academia de Cinema Espanyola, l'Academia de la Música catalana, el Teatre Nacional de Catalunya o la Fundació SGAE, entre moltes altres.

Més enllà de repartir aliments

La gran rebuda que va tenir aquesta acció va portar als seus impulsors a fer una passa més enllà. "Al principi només eren entregues d'aliments, però al veure que tenia repercussió, vam decidir que, en cada acció que fèiem de repartició d'aliments, convidaríem a artistes i treballadors d'un sector cultural concret per donar-li presència i veu, i que poguessin expressar quina és la seva visió de la situació", manifesta Cochs.

L'entitat també promou iniciatives en l'àmbit laboral, es troben preparant cursos per fer en línia per la gent que s’ha quedat sense feina i també donar classes a joves en risc d’exclusió social. Alhora, organitzen una sèrie d'àgores per reunir el sector públic, el privat i els treballadors de la cultura, per reflexionar sobre la situació i el futur del sector, i "abordar les problemàtiques que pateix la cultura des de fa anys".

"La crisi de la Covid-19 l'únic que ha mostrat són les deficiències que ja existien. Amb el nostre granet de sorra, intentem ajuntar treballadors i institucions per aconseguir compromisos per solucionar situacions dramàtiques, com ara l’estat dels autònoms o la necessitat de l'increment del pressupost de cultura de la Generalitat fins al 2%", explica un dels impulsors de la plataforma Actua Ajuda Alimenta.

Pots fer les teves donacions a l'entitat a través d'aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou