Àmbit de la notícia
Econòmic

3 projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d'ús

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Sara Borrella
  • Cal Cases és un projecte de vida en comunitat situat en una masia enmig del bosc en el terme municipal de Santa Maria d'Oló, en el Moianès
    Cal Cases és un projecte de vida en comunitat situat en una masia enmig del bosc en el terme municipal de Santa Maria d'Oló, en el Moianès
  • Princesa49 és la primera iniciativa d’habitatge cooperatiu a Barcelona, situada al districte de Ciutat Vella, al barri del Born
    Princesa49 és la primera iniciativa d’habitatge cooperatiu a Barcelona, situada al districte de Ciutat Vella, al barri del Born
  • Passejant pel barri barceloní de la Bordeta, al districte de Sants, es trova La Borda, al número 85 del carrer de la Constitució
    Passejant pel barri barceloní de la Bordeta, al districte de Sants, es trova La Borda, al número 85 del carrer de la Constitució

La covivenda en cessió d'ús permet a una comunitat de persones viure en un immoble sense ser els propietaris per un llarg període de temps (d'entre 50 a 100 anys) i a un preu inferior al del mercat. Us expliquem tres d'aquests projectes:

En els últims anys, Catalunya i sobre tot Barcelona, ha apostat per impulsar el model d'habitatge cooperatiu com una alternativa viable per a incrementar el parc d'habitatge assequible.

Abans de 2019 l'adjudicació de sòl per a cooperatives d'habitatge en cessió d'ús ha suposat una producció de 168 habitatges, tots ells de protecció oficial, dels quals 141 es troben la ciutat de Barcelona. Així ho recull aquest informe realitzat per Llargavista, l'Observatori d'habitatge cooperatiu.

Des del 2016, el consistori de la ciutat comtal ha realitzat dues licitacions públiques de solars. La primera, el novembre de 2016 i la segona, el 2019. Aquest fet reforça un dels eixos d'actuació del consistori inclosos en el Pla pel Dret a l'Habitatge 2016-2025, centrat en l'ampliació del parc públic d'habitatge a la ciutat de Barcelona, oferint noves oportunitats a cooperatives i promotores socials d'habitatge.

Us expliquem tres d'aquests projectes cooperatius d'habitatge en cessió d'ús:

Cal Cases

Cal Cases és un projecte de vida en comunitat situat en una masia enmig del bosc en el terme municipal de Santa Maria d'Oló, en el Moianès. Va nèixer l'any 2007, tot i que la idea de la seva gestació va començar quatre anys abans en l'Ateneu Rosa de Foc, en el conegut barri de Gràcia de Barcelona.

El formen trenta persones d'entre 2 a 56 anys, de les quals 10 són infants. Encara que no totes, la majoria de les adultes prové de la participació en moviments socials i activisme en entorns urbans.

Els seus habitants aposten per un model d'economia col·lectiva en el qual s'equiparen hores, diners i moneda social amb l'objectiu de fer-lo més just respectant la diversitat, tot posant el mateix valor a totes les tasques necessàries que implica un projecte de vida en comunitat. En l'àmbit organitzatiu, la cooperativa funciona de forma assembleària i l'horitzontalitat en la presa de decisions és una de les premisses claus del projecte.

L'espai està format per una gran masia on s'ubiquen els espais comuns com la cuina, el rebost, sales de treball i repòs, etc. Al voltant, hi ha uns mòduls d'habitatge on cada família té un espai d'entre 40 i 50 metres quadrats amb les habitacions i un bany.

Princesa49

Princesa49 és la primera iniciativa d'habitatge cooperatiu a Barcelona, situada al districte de Ciutat Vella, al barri del Born, entre carrerons estrets i recargolats.

L'Ajuntament de Barcelona va cedir l'ús de la cooperativa Sostre Cívic en règim de cessió d'ús el 2016 per setanta-cinc anys i, des del 2018, hi viuen cinc nuclis familiars en habitatges independents d'entre 45 i 65 metres quadrats compartint tres espais d'ús comunitari.

Aquest projecte, trenca amb el model de ciutat basat en l'especulació, la gentrificació i massificació turística generalitzada en els últims anys en la ciutat de Barcelona. 

Una de les claus del projecte és que cada habitatge té instal·lada un aparell que mesura el consum elèctric durant 24 hores. Després d'alguns mesos i gràcies a aquestes dades, ara saben com poden fer per a gastar menys energia.

La Borda

Passejant pel barri barceloní de la Bordeta, al districte de Sants, es troba La Borda, al número 85 del carrer de la Constitució. Es tracta d'un gran edifici de fusta de sis plantes entre dos blocs grisos de formigó i constitueix l'edifici més alt de l'Estat espanyol construït amb aquest material.

El projecte va néixer al 2017 en el context de mobilitzacions de l'espai veïnal de Can Batlló, un antic recinte fabril i centre neuràlgic de la indústria barcelonina de l'època. Veïns i veïnes del barri van decidir organitzar-se per a crear una cooperativa de barri dirigida a promoure l'habitatge en règim de cessió d'ús davant el bloqueig administratiu.

Les obres de l'edifici han estat realitzades per la cooperativa d'arquitectes La Col i els seus habitants han participat de manera integral en tot el procés, disseny, materialització i ús. L'habitatge està format per 28 vivendes d'entre 40 i 76 metres

També compta amb una sèrie d'espais comuns i comunitaris que s'articulen al voltant d'un pati central, un gran espai de relació que, segons els seus habitants, remet a les antigues "corralas", una tipologia d'habitatge social i popular d'estil andalús.

D'aquesta manera, compten amb una bugaderia compartida, una cuina-menjador per fer àpats comunitaris, un espai de cures i salut o espais polivalents i de co-treball.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari