Banca ètica, les finances alternatives

Autor/a: 
Maite Torrents
 Font:
Font:

Banca ètica, les finances alternatives

Autor/a: 
Maite Torrents

Resum: 

La nova tendència de banca ètica i responsable obre camí cap a la sostenibilitat, un futur necessari.

Davant la utopia d’unir els conceptes banca, ètica i responsabilitat va sorgir una iniciativa que es basava a aconseguir dos objectius clars, el finançament d’activitats econòmiques que tinguessin un impacte social positiu i alhora generessin beneficis.

El sector bancari, tan criticat per haver entrat en el joc de l'especulació i els fiascos del sistema financer, han provocat la cerca d’un altre model de banca basat en la sostenibilitat, on han d’existir una sèrie de condicions econòmiques, ecològiques, socials i polítiques que permetin a la societat el seu funcionament amb harmonia. Això no pot existir quan a la riquesa d’un sector s’aconsegueix a costa de la pobresa de l’altre.


La consciència del 15-M, els desnonaments i els abusos de la banca han creat un nou usuari que busca un altre model on portar els seus estalvis i s’ha creat una borsa de nous usuaris per a la banca ètica i les cooperatives de crèdit que durant la crisi han guanyat 500.000 associats.


Segons l’Observatori de les Finances Ètiques, l’any 2012 la banca ètica va créixer un 60% en l’estalvi i vora el 20% en préstecs amb més de 100.000 associats.

Exemples d’aquest model de banca els trobem a Triodos Bank, un dels més representatius, que inverteix el 80% dels diners captats al finançament de projectes de tres sectors: mediambiental, social i cultural, generant un creixement del 33% anual en els seus clients.

Projecte Fiare, integrat a la Banca Popolare italiana, finança a Espanya 150 projectes d’inserció laborar, comerç just, educació o cultura i la cooperativa Coop57 que, després del tancament de l'Editorial Bruguera un grup de treballadors, amb les indemnitzacions d’acomiadament, van crear un fons per a projectes econòmics que creessin llocs de treball de qualitat i donessin prioritat al model cooperatiu.

Afegeix un comentari nou