Àmbit de la notícia
Econòmic

Brisa Luque: "Hi ha molta gent que s'alinea amb els valors de l'economia solidària sense saber-ho"

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Imatge de la II Edició de la Fira d'Economia Social de l'Hospitalet, celebrada l'any passat al Mercat de Torrent Gornal. Font: XES L'H.
    Imatge de la II Edició de la Fira d'Economia Social de l'Hospitalet, celebrada l'any passat al Mercat de Torrent Gornal. Font: XES L'H.

La Xarxa d’Economia Solidària de l’Hospitalet celebra aquest cap de setmana la Festa de l’Economia Solidària al barri de Bellvitge.

El teixit associatiu de l'Hospitalet de Llobregat està en ple creixement. Fa tres anys que la segona ciutat de Catalunya compta amb la seva pròpia Xarxa Local d'Economia Solidària (XES L'H), tot i que, el projecte de col·lectivització de les seves entitats es remunta a l'any 2017.

Aquest cap de setmana, la XES L'H organitza la seva tercera trobada d'economia solidària, aquest cop en format festa, i coincidint amb la festa major del barri de Bellvitge. Per saber-ne més, hem parlat amb Brisa Luque, sòcia treballadora cooperativa Brotes, una de les entitats impulsores de la Xarxa d'Economia Solidària de l'Hospitalet de Llobregat.

Enguany, celebreu la Festa de l’Economia Solidària coincidint amb la festa major del barri de Bellvitge. Per què s’ha escollit aquesta data?

Quan ens vam plantejar l’activitat d’aquest any, teníem clares dues coses: que temàticament volíem parlar dels reptes de la transició ecosocial i que volíem fer-ho en un format molt més lúdic i festiu. Precisament per això, ens va semblar que les festes de Bellvitge eren el moment perfecte, perquè són tot un referent i aglutinen a moltíssimes veïnes del barri, de la ciutat i de tota d’arreu de l’àrea metropolitana.

A més, són unes festes amb moltes propostes, on caben els actes de caràcter més reivindicatiu. És per aquest motiu que vam fer la proposta a la Comissió de Festes i els hi va agradar molt la proposta.

Per què s’ha decidit canviar el format de fira a festa?

Abans de la pandèmia, vam fer dues fires a diferents mercats municipals de la ciutat, perquè teníem la idea de recuperar aquests espais en favor de la transformació social. Tot i que les dues fires van tenir molt èxit, vam veure que era un format una mica desgastant per a les entitats pel fet, per exemple, d'haver d'estar-hi tot el dia, i tampoc era especialment atractiu per a les veïnes. És per això que hem decidit sortir del format de les paradetes i fer un acte central que ens aglutini a totes i en el que treballéssim plegades.

"Serem nosaltres les que viurem l'evolució de la nostra ciutat i, per això, ens agrada poder imaginar-la plegades".

Quines activitats es duran a terme durant la jornada?

Durant la primera franja de programació, la que va de les 10.30 h a les 12.30 h, hi haurà activitats enfocades al públic familiar i infantil. L'acte central serà un taller de la campanya 'Futurs Impossibles', dinamitzat per la Xarxa d'Economia Social, i estarà molt aterrat en el territori. La idea és pensar entre totes les veïnes quins escenaris de futur ens imaginem per a la nostra ciutat. Tot plegat de manera col·laborativa.

A més, en paral·lel, hi haurà un taller que consistirà en un circuit d'habilitats perquè les més petites puguin fer-lo amb les seves bicis, farem un taller de bombes de llavors i tindrem també un espai dedicat a posar a punt les bicicletes. I mentre la canalla en gaudeix, les famílies podran degustar durant tot el matí una selecció de productes locals.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by XES L'Hospitalet (@xeslh)

A més, també hi haurà temps per compartir un vermut.

Sí! De fet, a partir de les 12.30 h, es passa a un format molt més de festa, amb un concert i un vermut. Tot i així, durant tot el matí, també durant el vermut, hi haurà una carpa central autogestionada on les entitats podran deixar tríptics i informació sobre les seves activitats i projectes per donar-se a conèixer.

A quin tipus de públic s’adreça la Festa de l’Economia Solidària?

Doncs és una festa completament oberta i pensada per a un públic transversal. De fet, com que és oberta a tota la ciutadania, estem fent moltíssima difusió tant a través de cartelleria al barri de Bellvitge com a través de xarxes socials. Volem que la gent s’apropi a la jornada, independentment de si tenen coneixements previs sobre economia social i solidària.

"A l'Hospitalet cal fer encara molta feina per continuar ampliant el teixit de l'economia social, perquè no està tan estès com a altres territoris".

Com animaries a la gent a què s'apropés a la Festa?

Animaria a tothom a participar en el taller de 'Futurs Impossibles' perquè és un espai molt interessant per poder repensar la nostra ciutat a través de les mirades d'una diversitat de veïnes. Al final, serem nosaltres les que viurem l'evolució de la nostra ciutat i, per això, ens agrada poder imaginar-la plegades.

A més, crec que és important que les veïnes s'hi sumin a la festa perquè, de vegades, l'economia social i solidària és complicada d'explicar, però sovint ens trobem que hi ha molta gent que s'alinea amb els valors de l'economia solidària sense saber-ho, encara que no li sàpiguen posar nom. La Festa és una oportunitat molt bona de posar nom i cara a l'economia social i solidària de l'Hospitalet.

Quin és, ara per ara, l’estat de l’economia solidària a l’Hospitalet?

La Xarxa Local de l'Hospitalet va començar a caminar l'any 2017 i es va formalitzar tres anys després, el 2020. Ara per ara, tenim persones que hi treballen i que donen suport a les diverses entitats que hi formem part.

Per a nosaltres, la Xarxa funciona com a espai de vinculació entre entitats i, a més, ens permet cooperativitzar diverses necessitats, com ara la gestió o els coneixements. Volem que continuar fent difusió de la nostra tasca i seguir creixent per incorporar entitats noves que ens donin un aire fresc. A l'Hospitalet cal fer encara molta feina per continuar ampliant el teixit de l'economia social, perquè no està tan estès com a altres territoris.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari