Àmbit de la notícia
Econòmic

5 recomanacions a tenir en compte quan ens presentem a convocatòries europees

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • Aquests projectes permeten el treball en xarxa entre entitats de tot Europa.
  • Trobada internacional de les plataformes europees que impulsen el projecte europeu “Frame, Voice Report!", en el qual participa Lafede.cat
    Trobada internacional de les plataformes europees que impulsen el projecte europeu “Frame, Voice Report!", en el qual participa Lafede.cat
  • Trobada dels participants del projecte europeu 'Empowering Youth Potencial, en el qual va prendre part Fundación Esplai.
    Trobada dels participants del projecte europeu 'Empowering Youth Potencial, en el qual va prendre part Fundación Esplai.
  • Reunió de treball de les entitats membres del projecte Tresca Europe.
    Reunió de treball de les entitats membres del projecte Tresca Europe.

Participar en projectes europees pot obrir-nos noves oportunitats, però no podem subestimar l’esforç que això implica. Us presentem un seguit de punts bàsics a tenir presents a l’hora de decidir-nos a prendre-hi part.

A partir dels consells i propostes de Virgina Pareja, responsable de l’Àrea socioeducativa i e-inclusió de Fundación Esplai, i Isabelle Torallas, tècnica de projectes de Lafede.cat, us oferim un llistat amb punts bàsics a tenir presents a l’hora de decidir entomar un projecte europeu.

 

  • Els projectes europeus no serveixen per finançar l’entitat. 
    Econòmicament, els projectes europeus no comporten un gran ingrés per a l’entitat, si tenim en compte l’elevat volum de feina i de gestió que molts cops suposen. En aquest sentit, Isabelle Torallas aconsella ser realistes ja que “el projecte requerirà el 100% dels recursos humans inclosos en el projecte i no servirà per finançar l’entitat”.
    Tot i així, segons Virgina Pareja, “comporten la possibilitat de finançar accions que d’una altra manera serien molt difícils de poder dur a terme i suposen un ‘laboratori d’innovació’ que ens permet dissenyar i desenvolupar nous recursos que després es poden posar a disposició d’iniciatives i entitats locals de cada país participant amb les adaptacions necessàries”.
     
  • Triem un consorci fiable, solvent tècnicament i competent i que inclogui entitats sòcies amb experiència prèvia en la formulació i gestió de projectes europeus.
    Hem de tenir en compte que quan els equips són multinacionals i la majoria del treball és a distància i ve condicionat pel ritme i responsabilitat dels altres, la confiança i solvència tècnica de tots els membres esdevé essencial.
    Per a Virginia Pareja, el millor és conèixer les entitats arran de col·laboracions o contactes anteriors o demanar-ne referències a organitzacions amigues que poden saber qui ens pot encaixar millor. Segons Isabelle Torallas, cal buscar complementarietats i, alhora, entitats amb qui pugui haver-hi entesa per la seva finalitat i naturalesa. Però al mateix temps, no tancar-se portes buscant el “soci ideal”.
     
  • Assegurem l’adequació del projecte a la convocatòria triada.
    Cal tenir en compte els objectius de la Comissió Europea en cadascuna de les seves convocatòries, entendre la seva lògica, llegir-se molt bé i diverses vegades tots els documents de referència i contrastar la interpretació dels mateixos (sobretot quan estan publicats en un altre idioma!). “Presentar una proposta, per bona que sigui, a la convocatòria, tipus de fons o amb accions equivocades pot tirar per terra tots els nostres esforços”, assenyala Pareja.

     
  • Planifiquem un cicle llarg de treball per a la identificació, el disseny del projecte i la formulació.  
    No subestimem l’exigència i complexitat d’aquest tipus de projectes ni el temps que necessitarem per configurar el consorci, dissenyar l’esborrany, distribuir els rols, construir el pressupost, o omplir els complexos formularis i la documentació requerida.     
    Cal proposar projectes viables i realistes en temps, en volum de feina i que prevegin certes desviacions des del principi. “Hem de tenir una visió a mig termini, ja que entre que inicies la recerca d’entitats sòcies, formes un consorci, formules el projecte i te l’aproven poden passar dos anys o més”, adverteix Torallas.

     
  • Construïm un pressupost coherent, equilibrat i que prevegi tots els conceptes necessaris per realitzar amb garanties el projecte
    Un error que es dona quan no es té experiència és no preveure determinats conceptes d’accions que poden esdevenir indispensables (com traduccions, renovació de dominis, col·laboracions externes, maquetació de textos...).
    Un element important és familiaritzar-se bé amb les guies oficials de gestió i justificació per no córrer el risc que ens declarin alguna despesa important com a inelegible, fet que comportaria haver de retornar diners. “El procés d’informe i justificació és un dels punts més complexos i exigents dels projectes europeus i això no ho podem ignorar”, afirma Pareja.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari