Eines per a vèncer la por a presentar-se a Fons Europeus

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Seu de la Comissió Europea Font: Comissió Europea
Seu de la Comissió Europea Font: Comissió Europea
La guia de la Taula del Tercer Sector pretén a més encoratjar les entitats a presentar-se a Fons Europeus. Font: Creative Commons
La guia de la Taula del Tercer Sector pretén a més encoratjar les entitats a presentar-se a Fons Europeus. Font: Creative Commons

Eines per a vèncer la por a presentar-se a Fons Europeus

Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La Taula del Tercer Sector ha elaborat una guia interactiva que recull informació, consells i suggeriments per facilitar la participació de les entitats socials en un projecte europeu.

Les convocatòries de Fons Europeus són per a moltes entitats de l’àmbit social català un món completament desconegut o una fita que consideren inabastable. De fet, el percentatge d’entitats socials catalanes que accedeixen o es presenten a aquests fons no arriba al 8%, segons diferents baròmetres realitzats per la Taula d’entitats del Tercer Sector social de Catalunya.

Per tal de canviar aquesta situació, la Taula del Tercer Sector ha elaborat una guia interactiva i està construint un espai web per oferir coneixement i recursos sobre els Fons que els faciliti l’accés a les entitats.

Les oportunitats europees

Els Fons Europeus són un instrument de la política comunitària per a reforçar la cohesió econòmica i social de la Unió Europea. El finançament europeu a través d’aquests Fons és una gran oportunitat per a les entitats que abans de ser descartat cal, si més no, conèixer i valorar.

Existeixen moltes possibilitats de finançament a través dels Fons. N’hi ha de molt variats i diversos, tots ells agrupats en dos grans blocs, els Fons Centralitzats gestionats per la Comissió Europea i els Fons Estructurals gestionats de manera descentralitzada.

Els principals avantatges que brinden els Fons són el fet que permeten tenir a les entitats un finançament estable, plurianual, i que permeten fer grans projectes estratègics.

En aquest sentit, l’Anna Albareda, gerent de la Taula del Tercer Sector, ens indica que “moltes vegades les entitats tenen la seva estratègia i la van desenvolupant a partir de petites subvencions, i un projecte europeu els permet desenvolupar aquesta estratègia o projectes realment potents o innovadors.”

Un altre gran avantatge dels Fons és poder conèixer experiències i treballar en xarxa amb entitats socials, administracions públiques i empreses d’altres països. “Aquest coneixement i intercanvi també enriqueix molt a les entitats” explica Albareda.

Les pors de les entitats davant els Fons Europeus

La Taula del Tercer Sector identifica que les entitats socials catalanes troben com a principals obstacles davant dels Fons Europeus el desconeixement dels Fons en si, així com de les múltiples convocatòries i la complexitat de trobar ‘partners’ europeus.

Algunes d’elles també estan condicionades per la manca de musculatura econòmica, ja que les convocatòries requereixen un grau de cofinançament important, i per la manca de persones tècniques especialitzades o amb coneixement sobre projectes europeus que es puguin dedicar íntegrament a la gestió del projecte, degut que els Fons així ho requereixen.

Una guia per a vèncer aquestes pors

“Per treure la por a les entitats cal donar-los tota la informació. Sobre convocatòries, sobre com presentar-s’hi, possibles ‘partners’ que poden buscar, com generar estratègies i quines opcions tenen”, diu Albareda. La Taula del Tercer Sector té molt clar que vol facilitar a les entitats l’accés al Fons Europeus, des de les seves possibilitats i el seu abast.

Per això ha presentat la Guia de Fons Europeus del Tercer Sector. Una guia interactiva i dinàmica que pretén ser el punt de referència per a les entitats on trobar informació i recursos.

La guia es presenta com un recurs àgil, per això té un format interactiu, navegable a través d’enllaços tal com si fos un lloc web, i és dinàmica perquè està en canvi continu, actualitzant-se a mesura que surten les convocatòries.

El document s’estructura en els següents grans blocs:

  • Una visió general dels Fons Europeus: on es presenten els principis generals, els tipus de projectes, el lèxic que empren, els avantatges que aporten i els tipus d’activitats elegibles.
  • Com elaborar la nostra estratègia de participació en Programes Europeus?: on s’aborda com preparar-se i anticipar-se, com triar les convocatòries i com dissenyar una estratègia interna per a presentar-s’hi.
  • Programes de la Unió Europea per al Tercer Sector: on es presentaran les convocatòries a mesura que es vagin obrint.
El web, un espai per a assessorar-se i de confluència

La guia s’està traslladant també a un espai web amb l’objectiu de ser el web de referència per al tercer sector social català sobre els Fons Europeus.

Aquest espai, que estarà llest abans que comenci l’estiu, inclou tota la informació que ja conté la guia i s’impulsarà com un espai de comunitat i confluència. La fita és que sigui un espai d’intercanvi de coneixement i d’experiències (a través de missatges, vídeos, etc.) així com de presentació projectes que propiciïn el sorgiment d’oportunitats en comú.

Altres recursos que no són a la guia i que el web aportarà són les xarxes europees existents; les entitats podran trobar totes les entitats socials europees de segon nivell d’Europa, i informació complementària sobre les convocatòries, com els ‘infodays’ o formacions específiques d’administracions públiques.

En definitiva, la Taula del Tercer Sector habilita un gruix d’eines “per a facilitar l’accés al coneixement i assessorar les entitats a focalitzar a quines convocatòries de Fons Europeus presentar-se”, com explica Albareda. “Per exemple, al web, una entitat només indicant quin col·lectiu até podrà veure quines convocatòries s’adeqüen més a la seva tasca”, completa la gerent.

La Taula ha iniciat, a més de la guia i del web, formacions com la que darrerament ha ofert sobre Fons Europeus i que ha tingut un èxit de participació.

Afegeix un comentari nou